Cum fac faţă ieşenii caniculei. Zeci de persoane ajung la spital (GALERIE FOTO)

joi, 08 august 2013, 14:57
2 MIN
Canicula şi-a intrat în drepturi pe deplin la Iaşi.

GALERIE FOTO

Până şi străinii care vin din ţări în care temperaturile de peste 35 de grade sunt o constantă simt nevoia să se răcorească.

Din păcate, temperaturile prea ridicate fac numeroase victime la Iaşi.

Nu este zi în care să nu ajungă zeci de persoane în spital, din cauza căldurii. O ieşeancă de 82 de ani, cunoscută cu afecţiuni cardiovasculare, a decedat pe fondul temperaturilor foarte ridicate. Locuind singură, femeia trebăluia prin casă şi, brusc, a început să se simtă foarte rău. Problemele sale de inimă s-au agravat extrem de repede şi a solicitat sprijinul medicilor. A fost transportată la spital, a fost internată urgent în Clinica de Cardiologie, însă eforturile medicilor de a o ţine în viaţă au rămas fără rezultat. Neavând familia în ţară, femeia şi-a dat ultima suflare pe patul de spital, singură.

„Nu este căldura de afară principala cauză a decesului, însă este un factor care contribuie foarte mult la deteriorarea stării de sănătate la pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare. Insistăm ca persoanele care se cunosc cu astfel de boli să se adreseze medicului de familie sau specialistului la primele semne ale degradării sănătăţii lor”, a precizat conf.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef la UPU-SMURD. Temperaturile ridicate pot genera probleme de sănătate atât persoanelor cu o stare fizică bună, dar mai ales celor cu vârste peste 60 de ani, cu afecţiuni cardiovasculare, neuropsihice, endocrine, metabolice, în special bolnavilor cronici şi copiilor.

Victimă a căldurii a fost şi o ieşeancă de 31 de ani. Aceasta a stat la soare pentru a se bronza, însă nu şi-a luat măsurile de protecţie recomandate de medici. „Pacienta a ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe cu insolaţie şi arsuri solare pe torace şi abdomen”, a adăugat conf.dr. Diana Cimpoeşu. Femeia a fost îngrijită în UPU, apoi a fost dirijată spre ambulatoriul spitalului, pentru tratament.

Comentarii