Cum le-a dat interlopul analfabet Vandam peste nas procurorilor slab pregătiţi

marți, 09 iunie 2015, 02:03
8 MIN
 Cum le-a dat interlopul analfabet Vandam peste nas procurorilor slab pregătiţi

Mult mediatizatul caz cu un interlop în conflict imobiliar cu un senator s-a transformat într-o umilinţă pentru procurori. După o anchetă ce pare că se îndreaptă spre un fiasco jenant, în care magistraţii nu au putut demonstra pericolul public al unui membru al clanului interlop Tănase, care se pozează cu pistoale şi zeci de mii de euro pe internet, anchetatorii ieşeni sunt sfidaţi de Vandam Constantin. Deşi au invocat în propunerea arestării pericolul public pe care l-ar reprezenta Vandam, procurorii Parchetului Curţii de Apel Iaşi nici nu au mai contestat soluţia prin care Vandam a fost eliberat sub control judiciar. Prinzând tupeu, a făcut-o însă tânărul rom de 20 de ani care se află în conflict deschis cu senatorul Agrigoroaei. „Considerăm că măsura controlului judiciar este eficientă pentru acţiunea de urmărire penală care mai este de efectuat“, au reacţionat, oficial, reprezentanţii Parchetului, la solicitarea „Ziarului de Iaşi“. „Dreptul la proprietate e o himeră pentru ţigani“, spun apărătorii lui Vandam, care consideră acuzaţiile nefondate.

Pachetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi trece în aceste zile printr-o umilinţă publică în dosarul în care cercetează un membru al clanului interlop Tănase. După ce au mers slab pregătiţi în instanţă, cu o pro­punere de arestare pentru care nu au obţinut nici măcar un arest la domiciliu, anchetatorii ieşeni sunt sfidaţi chiar de cel pe care îl acuză de furt calificat, distrugere şi tulburare de posesie. Deşi au pierdut în instanţă, procurorii ieşeni nu au mai contestat soluţia Curţii de Apel, prin care li s-a respins propunerea. A făcut-o în­să Vandam Constantin, cel care es­te cercetat sub control judiciar şi care susţine că şi această măsură pre­ventivă luată împotriva sa ar fi nelegală. Dosarul urmează să fie în­registrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, care va da o soluţie în acest dosar umilitor pentru justiţia ieşeană în perioada ur­mătoare.

Parchet: Măsura e eficientă

În urmă cu 12 zile, Parchetul a va­lidat o ordonanţă de reţinere întoc­mită de poliţiştii de la Secţia IV, propunând arestarea lui Vandam Con­stantin (20 de ani), pentru diferite infracţiuni ce ar fi fost comise în scan­dalul pe care acesta îl are din toam­na anului trecut cu senatorul Ionel Agrigoroaei. Procurorii ieşeni motivau în referatul de propunere a arestării că încarcerarea lui Vandam se impune pentru a „înlătura o stare de pericol pentru ordinea publică“, invocând, de asemenea, şi „perse­verenţa infracţională“ a acestuia, dar şi „ignorarea legii penale române“. După ce au pierdut în instanţă, pro­curorii ieşeni au îmbrăţişat însă o atitudine rarisimă pentru organele de anchetă judiciară. Nu au contestat decizia luată de Curtea de Apel Iaşi chiar dacă nu au obţinut în instanţă nici măcar un arest la domiciliu.

Reporterul „Ziarul de Iaşi“ a solicitat ieri o reacţie oficială din partea repre­zentanţilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, aceştia precizân­du-ne, prin intermediul purtătorului de cuvânt al instituţiei, următoarele: „Măsura controlului judiciar este eficientă pentru acţiunea de ur­mă­rire penală ce mai este de desfăşurat în cauză“. De menţionat că, potrivit Codului de Procedură Penală, măsura controlului judiciar putea fi luată şi de procuror, fără ca acesta să obţină aviz din partea judecătorului. Procu­ro­rul de caz din acest dosar este Ştefania Zaharia, un magistrat cu 17 ani de experienţă, şi care s-a transfe­rat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi de la unitatea de parchet inferioară, cea a Tribunalului, prin­tr-o decizie din luna noiembrie 2014, a CSM.

Acuzaţiile procurorilor

Din motivarea Curţii de Apel Iaşi, obţinută de „Ziarul de Iaşi“, reiese că procurorul Zaharia îl acuză pe Vandam Constantin că ar fi comis faptele alături de alţi patru membri ai familiei sale, Narcis şi Monalisa Constantin, precum şi Magdalena Mărăraş. Concret, membrii familiei ţigăneşti şi-ar fi arogat „calitatea de proprietari“ ai corpului de clădire în care a locuit până la începutul acestui an senatorul Ionel Agrigoroaei şi familia sa, cărora „nu le-au mai permis accesul în curtea imobilului, pentru a intra în locuinţă, sub pretextul că terenul în cauză le aparţine“. De asemenea, romii ar mai fi distrus bunurile găsite cauzându-i un prejudiciu de 50.000 de euro senatorului. De asemenea, Pachetul îşi justifică acuzaţia de furt din acest dosar susţinând că membrii familiei Van­dam ar fi fost sustrase mai multe bunuri, respectiv „o pătură, un router de internet, un aparat GPS, un uscător de păr şi o mochetă“. În acelaşi dosar procurorii mai efec­tuează cercetări şi asupra avocatului lui Vandam Constantin, Cristian Constantin Curcă, pe care îl suspectează că i-ar fi instigat pe romi să comită faptele.

Motivarea judecătorilor

Judecătorul care a soluţionat pro­punerea de arestare a precizat că „există indicii“ cu privire la faptul că Vandam ar fi comis faptele, însă men­ţionează că luarea măsurii ares­tării nu se impune, considerând această măsură preventivă „extrem de severă“. „În evaluarea incidenţei de arestare preventivă (…), avem în vedere şi modul şi circumstanţele de comitere a infracţiunilor care ar putea constitui temei, premisă a arestării preventive, precum şi faptul că inculpatul nu are antecedente penale, nu a mai intrat până în acest moment în conflict cu legea penală, iar infracţiunile, presupus în mod rezonabil, ca fiind comise nu sunt infracţiuni de violenţă, reţinând că relaţiile sociale protejate prin incriminare, referitoare la posesie şi patrimoniu, sunt cele a­fec­tate de presupusa activitate in­fracţională a inculpatului“, au motivat judecătorii. În aceeaşi motivare se mai arată că Vandam a precizat în instanţă că nu ştie să scrie şi să citească şi că a declarat că, în opinia sa, este proprietarul întregului imobil.

Ce contestă Vandam

La rândul său, în contestaţia înaintată Curţii Supreme, Vandam, prin avocaţii angajaţi pentru a-l reprezenta în instanţă, susţine că infracţiunea de furt calificat, care are cel mai mare cuantum al pedepsei dintre infracţiunile care îi sunt imputate (2-7 ani), nu ar exista. El susţine că, de fapt, bunurile care sunt considerate a fi fost furate s-ar fi aflat de mai multă vreme în po­sesia familiei sale. În cazul moche­tei, de pildă, acesta a motivat că aceasta ar apărea într-o postare de pe Facebook a unui verişor încă din 2013. „Tot ce s-a întâmplat este o ofensă adusă celor care au redactat Constituţia şi toate legile orga­nice ale României vizavi de Liber­tatea Omului ca şi drept fundamental şi neîngrădirea dreptului de proprietate decât în limite im­puse tot de aceste acte! Ce să mai spunem de asigurarea dreptului la apărare? O himeră pentru ţi­gani!“, a transmis Cristian Con­stantin Curcă, avocat al lui Vandam Constantin.

Avalanşă de plângeri

De menţionat că în timpul acestui scandal dintre senatorul Agri­goroaei şi Vandam Constantin cele două părţi au înaintat reciproc mai multe plângeri penale. În ceea ce îl priveşte pe Agrigoroaei, acesta a înaintat peste 20 de plângeri, pentru diverse infracţiuni, cum sunt şi cele pentru care s-a propus arestarea preventivă. Vandam a formulat şi el reclamaţii la Parchet. Una dintre plângeri se referă la o presupusă divulgare de informaţii confiden­ţiale, în care un poliţist este acuzat că ar fi furnizat informaţii confidenţiale lui Ionel Agrigoroaei. Acest dosar se află în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunal. De asemenea, o altă plângere o vizează şi pe soţia senatorului, acuzată de loviri. În instanţă, pe latură civilă, Vandam a câştigat un litigiu, des­chis de Agrigoroaei solicita să poată trece pe terenul obţinut în urma licitaţiei.

Conflictul a izbucnit anul trecut, atunci când Vandam a cumpă­rat, în urma unei licitaţii publice, corpul unei vile de pe stradela Scăricica, de peste 80 mp, scos la licitaţie în urma neplăţii unei credit bancar. Restul vilei nu a putut fi vândut prin licitaţie întrucât nu ar fi intabulat, fiind ridicat în condiţii neclare. Pe lângă cei 80 de metri pă­traţi, Vandam cumpăra atunci şi te­renul de sub casă.

CITIŢI ŞI:

Intimidare de tip mafiot la adresa unui senator. I-au săpat mormântul în curtea vilei

În premieră la Iaşi, un parlamentar local a solicitat alaltăieri protecţia SPP după ce unul dintre cei mai activi membri ai clanului Tănase l-a ameninţat cu moartea. Senatorul UNPR Ionel Agrigoroaie a depus în aceeaşi zi o plângere şi la Poliţie, pentru ameninţare şi distrugere, invocând unele acte de intimidare desprinse din tehnicile mafioţilor sicilieni. Romii i-ar fi spus soţiei sale că “e păcat că trebuie să moară atât de tânără”.

Ţiganii au trecut la ofensivă: Vandam i-a tăiat curentul senatorului Agrigoroaei

După ce au stat linistiţi câteva zile, membrii clanului Tănase care au intrat în conflict cu senatorul Ionel Agrigoroaei au început din nou să facă scandal. Parlamentarul ieşean s-a trezit ieri-dimineaţă fără curent electric, după ce colocatarul vilei sale din Copou a cerut debranşararea de la electricitate.

Senator din Iaşi lăsat fără curent de Crăciun şi fără apă de Revelion. Hărţuire pusă la cale de un interlop

Interlopul cu care senatorul Ionel Agrigoroaei împarte vila din Ţicău a sistat furnizarea electricităţii în ajunul Crăciunului, iar de Sfântul Ştefan a oprit şi apa

VIDEO Atacul unei haite de interlopi asupra casei unui demnitar ieşean. Ţeavă de gaz distrusă cu ciocanul cu ţigara alături

Poliţiştii ieşeni au intervenit în noaptea de vineri spre sâmbătă la vila în care locuieşte senatorul Ionel Agrigoroaei după ce romii cu care acesta împarte vila i-au distrus, cu un cleşte şi un ciocan, branşamentul la gaze naturale.

Interlopul Vandam îl invită pe senatorul Agrigoroaei să intre cu elicopterul în curte

Membrii clanului Tănase au ieşit ieri la atac şi au precizat că, de fapt, ei ar fi hărţuiţi de senatorul Ionel Agrigoroaei, cu care se află în conflict. Vandam Constantin a sudat poarta principală de intrare în vilă şi îl invită pe demnitar să-şi cumpere elicopter.

Comentarii