Cum mai este lăudat primarul de linguşitori şi ce discursuri fulminante s-au rostit aseară la Zilele Tineretului ortodox

sâmbătă, 02 septembrie 2017, 01:50
4 MIN
 Cum mai este lăudat primarul de linguşitori şi ce discursuri fulminante s-au rostit aseară la Zilele Tineretului ortodox

Amicul nostru Archibald Tănase a tras o fugă aseară la Zilele Tineretului Ortodox să vadă cum împacă junimea noastră facebook-ul cu religia şI a rămas impresionat văzând atâta vioiciune şI neastâmpăr în legătură cu nişte simţăminte pe care îndeobşte le asociem cu mersul în genunchi, crucile grăbite şI hainele cernite. 

Bravos, tineret, uite, surpriză, nu glumă! Dar nu acelaşI lucru ne-a spus amicul nostru despre discursurile oficialilor prezenţI acolo şI în special cel al secretarului de stat Victor Opaschi, fost locotenent de culte de pe vremea bătrânului Iliescu. A scos porumbelul ipochimenul, ciuntind un pasaj din părintele Steihardt pe care l-a pus cam aşa: “După cum spunea părintele Steinhardt, creştinismul nu se confundă cu prostia…”, care a sunat ca dracul în atmosfera de acolo. Nu că n-ar fi loc de meditat pe o asemenea afirmaţie, dar scoasă din contextul şi din felul în care a fost rostită de venerabilul filosof şi spusă aşa în fuga calului la o adunare de creştini a dat impresia că Opaschi avea în faţă un miting de utecişti. Comuniştii mai tineri şi mai isteţi, după cum se ştie,  încercau cumva să-şi convingă tovarăşii să fie îngăduitori cu religia, care nu-i chiar opiumul popoarelor şi că poate fi folosită uşor chiar spre binele partidului. La aşa ceva s-ar fi potrivit speech-ul secretarului de stat, nu la o întâlnire a credincioşilor. În fine, cei şapte ani cât i-a fost consilier tătucului Iliescu se pare că şi-au pus amprenta pe individ.
 
Unii privitori au crezut o clipă că discursul înaltului oficial ar putea fi o farsă a lui Daniel Buzdugan, care de altfel a fost în formă mare aseară ca moderator, poate singura lipsă în prezenţa-i de spirit fiind că nu i-a spus la sfarsit lui Opaschi sa treaca repede pe la un consult. În fine, a urmat primarul Chirica, puţin euforic, înfierbântat şi înflăcărat în discurs, poate fiindcă a fost şi ziua lui de naştere şi-i sticleau ochii în lumina reflectoarelor la o oră la care e obişnuit cu alte celea. A spus patetic că “împreună vom câştiga războiul”, cerând tinerilor să intre în politică, în administraţie, în Biserică, rămânând pe dinafară serviciile secrete, camera de comerţ şi asociaţiile de locatari. Ei, în Biserică sunt, că doar nu-i numai a popilor, iar în ce priveşte celelalte, ce-i drept, e bine să intre, dar mai important este ca să iasă unii. Bine insa ca, gandind probabil ca-l asteapta o noapte lunga, a preferat un discurs scurt. Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean, a citit un discurs, cu oarecari poticneli, lumina slabă fiind probabil de vină, aşa că în privinţa sa e valabilă zicala aia “Să nu faci ce face Popa ci ceea ce spune el”, cu o mică modificare, nu ce spune, că-i neinteligibil, ci ce scrie în discursul său. În rest a fost bine şi chiar dacă s-a nimerit să fie întâi septembrie aveai impresia că a venit primăvara.

Și încă una pentru domn primare!

Tare ne-am mai amuzat ieri de dimineaţă, stimaţi telespectatori, după ce am văzut cum, din naivitate ori din lipsă de abilităţi în manevrarea comunicării publice, ori din ambele, lăudătorii premarelui Mihăiţă au părut că-l iau în balon pe acesta, de ziua lui, în loc să pară un călduros şi jucăuş „La mulţi ani!“, aşa cum cu siguranţă şi-au dorit. Drept dovadă, postarea a cărei imagine o aveţi alăturat, făcută pe grupul de Feisbuc „Eşti din Iaşi dacă…“, grup controlat de un consorţiu al lăudătorilor premarelui cu buhaiul şantajist Ghihocel Osânză de la „Bună Zoaia Iaşi“.

În fine, până la urmă e treaba lor cum îşi fac ei între ei urările de ziua lor, şi până la urmă este treaba premarelui dacă lasă să se vadă că se asociază aşa de uşor cu nişte măscărici adolescentini de club.

Din toată treaba asta sincer ne interesează doar partea aia cu banii noştri, ai ieşenilor contribuabili, care se vehiculează pe aicea. Cum adică? Foarte simplu: dacă nu ştiaţi, unul din băieţaşii de la acest consorţiu cu şantajiştii îşi ia tainul lunar de la Mihăiţă, din bugetul local, ca să îi facă imagine primului edil al oraşului. Ce imagine? Păi, nu vedeţi?

****** PONT ******

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare. Asta ca să nu ziceţi că nu v-am spus!

Comentarii