De Business

Punem punctul pe știi

Cum te ajută legea insolvenţei să scapi de datorii

marți, 15 noiembrie 2016, 02:50
3 MIN
 Cum te ajută legea insolvenţei să scapi de datorii

Policlinica Vitalmed nu va mai plăti 623.000 de lei către Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi tocmai fiindcă a apelat la legea insolvenţei.


Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi a pierdut şi ultima şansă de a recupera suma de peste 623.000 lei pe care consideră că a decondat-o către Policlinica Vitalmed fără ca societatea să poată justifica efectuarea serviciilor medicale. Contractul de furnizare servicii medicale cu policlinica deţinută de medicul stomatolog Sofia Pisică a fost semnat în 2011 şi a fost sistat doi ani mai târziu, în urma unui control tematic al inspectorilor CJAS, care au depistat nereguli. Drept urmare, administratorul firmei Policlinica Vitalmed şi-a cerut intrarea în insolvenţă, iar judecătorii ieşeni au aprobat în primăvara anului 2014 direct intrarea în faliment.

Cum lichidatorul nu a găsit în patrimoniul firmei niciun bun valorificabil pentru a plăti din datorii, a solicitat închiderea procedurii de faliment şi dizolvarea societăţii, cererea acceptată în noiembrie 2014. De partea cealaltă, CJAS a încercat prin toate mijloacele posibile să recupereze suma de 623.000 lei, pe care a plătit-o către Policlinica Vitalmed pentru serviciile medicale oferite în 2011 şi 2012. La acea dată, inspectorii au considerat că, deşi au fost raportate, acele servicii medicale nu au fost efectuate sau administratorul nu le-a putut dovedi în realitate în timpul controlului. Până să depună cererea de creanţă în cadrul procedurii insolvenţei, CJAS a solicitat în instanţă emiterea unei ordonanţe de plată împotriva Vitalmed, dar aceasta a fost respinsă, astfel că instituţia publică nu şi-a făcut loc nici măcar printre creditorii firmei.

„În data de 01.08.2013, CAS Iaşi a emis Somaţia de plată pentru suma de 623.785,57 lei. Suma a fost contestată de debitoarea SC Policlinica VITALMED SRL, iar CAS Iaşi prin cererea 35187/245/2013 a solicitat Judecătoriei Iaşi emiterea unei ordonanţe de plată pentru această sumă. Prin Sentinţa civilă nr. 39 /2014 din dosar, Judecătoria Iaşi respinge ca inadmisibilă cererea. Având în vedere că sancţiunea CAS Iaşi de încetare a contractului cu nr. 2426 /2011 de furnizare de servicii medicale încheiat între cele două entităţi face imposibilă desfăşurarea activităţii, debitoarea s-a adresat conform art. 27 din Legea nr. 85 /2006 – a insolvenţei cu cererea nr. 12389/99/2013 Tribunalului Iaşi pentru a fi supusă procedurii insolvenţei”, potrivit raportului final al lichidatorului judiciar, prin care s-a solicitat închiderea procedurii. Deşi procedura s-a încheiat din noiembrie 2014, juriştii de la CAS s-au trezit abia în luna septembrie a anului trecut să formuleze cerere de atragere a răspunderii personale a administratorului pentru suma respectivă.

În luna septembrie, această cerere a fost respinsă de Tribunal fără să fie discutat fondul cauzei, deoarece a fost depusă tardiv. În plus, CAS Iaşi a solicitat atragerea răspunderii în baza unui articol din legea insolvenţei modificată în 2014, articol care nu se găsea şi în varianta iniţială a legii din 2006, act normativ în baza căruia a fost deschisă procedura insolvenţei. „Reprezentnaţii reclamantei CAS Iaşi au invocat textul din legea 85/2014, de la litera h, text care nu se regăseşte în legea anterioară 85/2006, ce reglementează soluţionarea prezentei cereri. În consecinţă, instanţa consideră că nu poate soluţiona o situaţie mai veche în temeiul unui text de lege care nu era aplicabil la data deschiderii procedurii insolvenţei debitorului. Cum la data când a fost deschisă procedura de insolvenţă, legiuitorul nu prevăzuse în textul normativ anterior situaţia culpabilă invocată, dar prevăzută de legea modificatoare, instanţa consideră că acţiunea nu poate fi primită urmând să o respingă”, se arată în sentinţa de respingere a acţiunii de atragere a răspunderii personale, motivată zilele trecute. Această sentinţă poate fi atacată cu apel în 30 de zile.  

 

 

Comentarii