Cum trebuie să va prezentaţi la interviul de angajare. TOP greşeli vestimentare

sâmbătă, 02 august 2014, 08:26
7 MIN
 Cum trebuie să va prezentaţi la interviul de angajare. TOP greşeli vestimentare

Temperaturile ridicate din lunile de vară îi fac pe mulţi dintre românii care se prezintă la interviuri de angajare să aleagă ţinute cu totul nepotrivite. Aşa ajung candidaţii să apară în faţa posibililor angajatori sau în faţa recruiterilor îmbrăcaţi în pantaloni scurţi sau de trening şi încălţaţi în tenişi şi şlapi.

Femeile fac şi ele numeroase greşeli vestimentare atunci când merg vara la interviu. Fie poartă colanţi şi bluze prea decoltate, fie intră în birourile de Resurse Umane purtând haine potrivite, mai degrabă, pentru o ieşite în oraş la terasă sau pentru o noapte în club, explică din experienţa personală o serie de specialişti în HR contactaţi de gandul.info  

"La un interviu pentru un post de consultant vânzări în cadrul unui renumit magazin, un candidat s-a prezentat îmbrăcat cu pantaloni scurţi, tenişi şi un tricou cu o siluetă feminină lascivă. Tot aşa, pentru un post de operator în producţie o candidată a venit îmbrăcată în pantaloni mulaţi din latex şi tocuri foarte înalte", povesteşte pentru gândul Raluca Grigore, consultat în recrutare la agenţia Manpower Ploieşti.

Şi Raluca Pârvu, business manager BPI Group, s-a confruntat cu astfel de situaţii în care candidaţii s-au prezentat la interviu, pe lângă CV-uri, cu o vestimentaţie care i-a rămas în minte după încheierea discuţiei.

"Pentru un post de reprezentant de vânzări, un candidat s-a prezentat în pantaloni de trening şi pantofi sport. Chiar dacă postul presupunea prezenţa pe teren, omul nu vindea ţinute de sport, ci echipamente electronice", îşi aminteşte Pârvu.

"Pentru un post de manager de magazin, o doamnă a sosit îmbrăcată cu o pereche de colanţi mulaţi şi o bluză exagerat de decoltată, la limita decenţei", adaugă business managerul BPI Group menţionând că cele două persoane nu au obţinut posturile pe care şi le doreau. "Cel mai interesant este când recrutăm pentru posturi de suport, unde candidaţii sunt în general tineri şi, probabil că în dorinţa de a se prezenta cât mai bine la interviu, uită că, de fapt, este un interviu de angajare, nu o seară la un club", ne-a explicat şi Oana Datki, country manager al Consulteam România.

Ea a adăugat însă că în ultima perioadă se poate observa o tendinţă de schimbare în bine la acest capitol şi că tinerii care au fost expuşi mediului profesional sunt "mai aproape de realitate" atunci când merg la interviu.

Corina Diaconu, managing director ABC Human Capital, spune, la rândul său, că a auzit de la diferiţi parteneri despre cazuri în care candidaţii au venit să se angajeze în ţinute cu totul necorespunzătoare. "Am aflat de la partenerii noştri despre situaţii variate în care candidaţii au venit în şlapi la interviu, pe motiv că este prea cald afară, sau doamnele au apărut cu ţinute care ar fi fost potrivite pentru ieşirea la o terasă sau în club şi nicidecum pentru un interviu de angajare", a declarat pentru gândul Diaconu.

Greşelile nu apar însă numai în rândul românilor care încearcă să obţină posturi mărunte, ci şi în rândul celor care candidează pentru poziţii de top management. "Pentru un post de director general, candidatul s-a prezentat la client în costum şi cu bascheţi, de firmă ce-i drept, dar clientul nu a apreciat postura non-conformistă", spune Raluca Pârvu.

"Desigur că în cazul posturilor de management, aceste probleme apar mai rar, dar am avut candidate chiar pentru posturi de top management, care au apărut în superbe rochii lungi şi vaporoase de plajă", ne-a povestit şi Oana Datki.

HAINE, ÎNCĂLŢĂMINTE ŞI ACCESORII – AŞA DA

Femeile pot opta pentru:

– fuste de lungime medie şi o cămăşi lejere, eventual în culori calde, deschise

– deux pieces-uri cu texturi lejere

– rochii care să respecte o linie oficială, cu sacou pentru întregirea aspectului business

– rochie până la genunchi

– pantofi curaţi, pe cât posibil închişi

– încălţăminte cu toc de 10 cm.

"Vara sunt de preferat ţinute uni sau combinaţiile de două, maximum trei culori asortate şi în general culori deschise. Să nu se înţeleagă că recruiterii vor să vadă la interviu doar candidaţi îmbrăcaţi ca nişte ofiţeri bancari. Apreciem ţinutele interesante, cu personalitate, atâta timp cât ele sunt caracterizate de bun gust şi simplitate, iar în ansamblu produc un efect armonios", a declarat pentru gândul Cristina Moldovan, manager agenţie Manpower Braşov.

Bărbaţii pot opta pentru:

-pantaloni lungi, dar nu blugi, la care pot asorta cămăşi, fie şi cu mânecă scurtă, în culori neutre.

"Bărbaţii nu trebuie să renunţe la ţinuta clasică formată din pantalon şi cămaşă. În funcţie de context, pot renunţa uneori la sacou şi cravată, cu condiţia de a păstra însă un aspect care să corespundă unui cadru formal, de interviu", explică pentru gândul Corina Diaconu, managing director ABC Human Capital.

"Nu este necesar sacoul, mai ales dacă vremea de afară este toridă. Decât un candidat transpirat în sacou mai bine un candidat în cămaşă", ne-a declarat Raluca Pârvu, business manager BPI Group.

HAINE, ÎNCĂLŢĂMINTE ŞI ACCESORII – AŞA NU

Femeile trebuie să evite:

– rochii şi fuste scurte, mulate

– bluze transparente

– croieli complicate

– paiete

– decolteurile exagerate

– expunerea piercingurilor sau a tatuajelor în locuri prea vizibile

– pantofii murdari, prea înalţi, sandalele şi platformele.

"Trebuie evitate şi culorile stridente, accesoriile care încarcă ţinuta foarte mult – cercei lungi, zeci de brăţări pe mână, coliere sofisticate, gablonţuri complicate, dresuri cu model", este de părere Cristina Moldovan, manager agenţie Manpower Braşov.

"Este foarte important să evităm orice fel de bretele, sandale, rochiţe de plajă şi orice nu se potriveşte cu mediul corporate", adaugă şi Oana Datki, country manager al Consulteam România.

Bărbaţii trebuie să evite:

– blugii

– tricourile sport

– expunerea piercingurilor sau a tatuajelor în locuri prea vizibile

– pantalonii scurţi

– ochelarii purtaţi pe creştetul capului

– papucii, şlapii

– cămăşile Hawaii.

"Este indicată ţinuta business, îndeosebi la interviuri pentru rolurile care atrag după sine interacţiunea directă cu un client sau potenţial client. În aceste roluri, imaginea angajatorului va fi asociată de client cu cea a companiei pe care o reprezintă, de aceea angajatorul va dori ca viitorul angajat să arate şi să se prezinte impecabil", a declarat pentru gândul Andreea Dumitriu, director de operaţiuni Manpower Professional.

Concluziile codului vestimentar potrivit pentru un interviu de succes

Ţinuta de la interviul de angajare este importantă indiferent de anotimp. Atât vara, cât şi iarna candidaţii trebuie să abordeze pe cât posibil un aspect clasic, simplu, fără elemente stridente care pot distrage atenţia, după cum ne explică specialiştii în Resurse Umane. Vestimentaţia trebuie să îi reprezinte pe cei care se află în căutarea unui loc de muncă şi trebuie să fie dictată de codul bunelor maniere.

"Codul vestimentar la interviu, fie vară, fie iarnă, este similar cu dictatele vestimentare ale codului bunelor maniere: ţinute care să se potrivească locului, vârstei, orei şi anotimpului, care să fie adecvate siluetei şi să îl pună în valoare pe cel sau cea care le poartă", a declarat pentru gândul Adela Bobeica, consultat în recrutare la agenţia Manpower Ploieşti.

"Nu contează renumele firmei producătoare, însă contează ce impresie lasă ţinuta, atât în primele 7 secunde ale întâlnirii când, potivit studiilor, se formează prima impresie, cât şi pe parcursul discuţiei, când mesajul transmis de îmbrăcăminte nu trebuie să distragă prin stridenţă, vulgaritate sau accesorii zgomotoase de la conţinutul celor spuse de candidat", ne mai explică Bobeica.

Un candidat îmbrăcat adecvat poate chiar să aibă avantaj în plus în faţa celorlalte persoane care aplică pentru acelaşi loc de muncă. "Într-un proces de recrutare, totul contează. Şi, după cum bine ştim, aspectul fizic este cel care are un impact imediat şi uneori definitoriu în continuarea discuţiilor cu un candidat sau altul", spune Corina Diaconu, managing director ABC Human Capital.

Din punctul său de vedere, candidatul trebuie să fie impecabil, de la modul în care este îmbrăcat, punctualitate şi bun simţ,  la seriozitate şi prezenţă de spirit, atunci când se prezintă în faţa unui recruiter.

"Un aspect îngrijit şi potrivit mediului unde intrăm este esenţial", a declarat pentru gândul şi Oana Datki, country manager al Consulteam România. "Am avut situaţii în care coafura era atât de răvăşită, încât părea că tocmai se trezise din somn sau alergase prin vânt şi ploaie şi iar vânt. Acum nu spune nimeni că un interviu presupune neapărat o vizită la coafor, dar măcar un aspect îngrijit este foarte util", adaugă ea.

"Cuvântul de ordine este decenţa şi adaptarea la specificul companiei sau al postului pentru care candidăm", conchide country managerul Consulteam România.

Pe lângă ţinută, specialiştii în Resurse Umane, atrag atenţia candidaţilor că atunci când se prezintă la un interviu de angajare trebuie să acorde o importanţă deosebită şi igienei personale.

Text preluat de pe gandul.info  

Comentarii