Să ţinem cu dinţii de turismul stomatologic!

Cursul leu – molar, cel mai profitabil!

luni, 16 mai 2016, 13:36
3 MIN
 Cursul leu – molar, cel mai profitabil!

În 2015, numărul străinilor veniţi în ţară la noi, să-şi rezolve problemele dentare, s-a dublat faţă de anul anterior: este o veste bună, după ce România a feştelit-o perfect cu brandurile de ţară. Turismul stomatologic pare singurul care ne poate scoate din impas: putem schimba frunza verde de la „Grădina Carpaţilor“ cu o măsea grasă şi sănătoasă, lângă sloganul „România, molarul Europei!“. Oricum, ar trebui să ne ţinem cu dinţii (că tot veni vorba) de felia asta, singura care ne-a mai rămas. Am vizitat nişte cabinete stomatologice, să aflăm cum sunt pregătite să primească turişti străini în acest sezon estival:

  

Medicii cabinetului „Mastodont“ SRL merg pe ideea că „La aşa bani, aşa dinţi!“, fiind hotărâţi ca toţi clienţii să plece mulţumiţi, indiferent de suma disponibilă. De exemplu, ei refolosesc dinţii extraşi de la pacienţi, pe care îi spală, îi repară, apoi fac din ei proteze sau îi implantează cu super glue. Clienţii beneficiază şi de alte servicii (masaj, vulcanizare, reparaţii instalaţii sanitare sau montare gresie).
Invidioşi pe confraţii din oraşele mari, câţiva dentişti cu cabinete în mediul rural au îmbrăţişat nu turismul, ci agroturismul stomatologic. Ei oferă amatorilor din străinătate, într-un cadru agreabil şi pitoresc, tratamente la aer curat, pe bază de anestezice naturale, de prune din livadă, şi amalgam făcut manual după o reţetă din bătrâni, folosind ingrediente fără chimicale, pe scaune stomatologice din lemn sculptat şi pirogravat. Din păcate, unii n-au primit autorizaţie de funcţionare, fiind acuzaţi că posedă aparatura de sterilizare în fundul curţii.
Adevărata delicatesă a cabinetului „Ştirbei Vodă“ SRL e anestezia: pacienţi din toată lumea se programează şi vin doar pentru o anestezie de neuitat! Aceştia se trezesc de-abia după patru zile, cu o durere de cap care îi face să uite complet durerile de dinţi. Patronul cabinetului ne-a destăinuit un vechi proverb din branşă, „Nu există durere urâtă, ci doar anestezie puţină“; pe durata anesteziei, pacienţii au avut şi senzaţia că sunt cazaţi la un hotel de lux, în cele mai bune condiţii.
Şi cabinetul stomatologic „DisiDent“ SRL este vestit pentru anesteziile sale, mai ales locale, care preced extracţiile sau detartrajele. Pacienţilor li se dă să tragă la măseaua bolnavă anestezicul local (făcut de socriul doctorului, în sat, la căzănel), apoi primesc câte o bucată de slană cu şorici, în care rămân dinţii bolnavi. Efectul este atât de puternic, încât nici nu simt că detartrajul se efectuează cu detartrant pentru instalaţii sanitare.
Indiferent din ce ţară vin, pacienţii trebuie să treacă, în drum spre cabinetul ales, pe la un centru de radiologie şi imagistică stomatologică. Noi am intrat la „Color şi alb-negru, la minut! Radiografii dinţi, nunţi! Panoramice maxilare, botezuri, mese festive, cumătrii!“, unde am admirat munca angajaţilor. Unii dintre ei retuşau uşor, cu tuş, radiografiile dentare, accentuând trăsăturile frumoase, estompând carii ori adăugând dinţi lipsă, alţii prelucrau imaginile în Photoshop, iar într-o altă încăpere nişte doamne iscusite înrămau pozele, pentru a deveni amintiri de neuitat.
Iurie Carie

 

Comentarii