Cutremurul protestului deţinuţilor de la Iaşi a provocat replici în toată ţara

joi, 14 iulie 2016, 01:57
2 MIN
 Cutremurul protestului deţinuţilor de la Iaşi a provocat replici în toată ţara

Protestele persoanelor încarcerate în Penitenciarul Iaşi au continuat şi în cursul zilei de ieri, când mai mulţi deţinuţi au scandat împotriva directorului Marius Vulpe şi au refuzat să mănânce. Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), în jur de 480 de deţinuţi de la Iaşi se aflau ieri în greva foamei. 

„Având în vedere implicaţiile medicale, accentuate şi de perioada caniculară, Administraţia Naţională a Penitenciarelor îşi exprimă public îngrijorarea faţă de protestele exprimate sub forma refuzului de hrană. Subliniem că, la nivelul tuturor unităţilor, angajaţii au purtat discuţii individuale şi colective cu persoanele implicate în această formă de protest şi au încercat identificarea unor soluţii care să răspundă problemelor semnalate”, au transmis reprezentanţii ANP.

Tot ieri, la închisoarea ieşeană s-au prezentat mai multe rude ale unor deţinuţi care au declarat jurnaliştilor că, în cursul nopţii de marţi spre joi, mai multe persoane private de libertate ar fi fost bătute de forţe de ordine. De altfel, surse din penitenciar au precizat că sute de forţe de ordine ar fi intervenit alaltăseară în penitenciar, existând şi violenţe între deţinuţi şi acestea. La nivel oficial, reprezentanţii penitenciarului nu au confirmat acţiunea. „Ziarul de Iaşi” a remis în cursul zilei de ieri inclusiv o solicitare scrisă pentru confirmarea sau infirmarea acestei informaţii, însă angajaţii închisorii nu au răspuns.

Am luat însă legătura cu medici ai Spitalului Militar din Iaşi care ne-au confirmat că trei persoane au ajuns la această unitate spitalicească de la penitenciar. Nicuna dintre acestea nu se afla în stare gravă.

Tot ieri, la mai multe penitenciare din ţară, printre care Botoşani, Giurgiu, Poarta Albă sau Vaslui, au pornit proteste similare celor de la Iaşi. Acest lucru l-a determinat pe ministrul Justiţiei, Raluca Prună, să facă o primă declaraţie de presă pe acest subiect. Prună a spus că nu va lua măsuri sub presiune şi a făcut un apel la deţinuţi, despre care a spus că le înţelege situaţia, să renunţe la proteste.

„Escaladarea tensiunii în penitenciare nu va genera adoptarea de măsuri grăbite. Vreau să îi asigur în primul rând pe cei aflaţi în detenţie că nu voi adopta nicio măsură sub presiune. Avem nevoie de măsuri, este adevărat, dar nu avem nevoie de măsuri grăbite, avem nevoie de măsuri bune. Şi dacă am aşteptat mai bine de 20 de ani, mai putem aştepta două luni”, a spus Prună, care a promis că, imediat după vacanţă, parlamentarii vor avea pe masă un proiect privind remedierea problemelor din penitenciare. 

 

 

Comentarii