De Sănătate

Punem punctul pe știi

De patru ori mai mulţi bani pentru bolnavii de hemofilie şi talasemie

marți, 20 iunie 2017, 01:50
2 MIN
 De patru ori mai mulţi bani pentru bolnavii de hemofilie şi talasemie

Bolnavii din judeţul Iaşi diagnosticaţi cu hemofilie sau cu talasemie nu trebuie să întâmpine probleme de aprovizionare cu medicamente în cursul internării. Pacienţii trebuie să aibă oricând acces la tratamente întrucât bugetul total alocat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi pentru programul naţional de tratament al hemofiliei şi talasemiei a atins în 2017 un prag „istoric”, de peste 9,6 milioane de lei. 

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi arată într-un comunicat de presă că bugetul este de patru ori mai mare faţă de suma alocată pentru acelaşi program în 2013. Potrivit CJAS, peste 9,6 milioane de lei sunt alocate anul acesta programului naţional de tratament al hemofiliei şi talasemiei, spre deosebire de 2013, când programul a fost finanţat cu 2,3 milioane de lei.

„În cadrul programului naţional de tratament al hemofiliei şi talasemiei se derulează următoarele activităţi: asigurarea, în spital şi în ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit închis, a medicamentelor specifice pentru prevenţia şi tratamentul accidentelor hemoragice ale bolnavilor cu hemofilie congenitală (hemofilia A şi B), boala von Willebrand şi hemofilie dobândită; respectiv asigurarea, în spital şi în ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit închis, a tratamentului cu chelatori de fier pentru bolnavii cu talasemie. În prezent, finanţarea şi administrarea acestui program este mult îmbunătăţită, permiţând o alocare şi o previzionare a necesităţilor mai corectă pe tipuri de terapie”, se arată în comunicatul citat. În judeţul Iaşi, programul naţional de tratament al hemofiliei şi talasemiei este derulat de Spitalul „Sfântul Spiridon” şi de Spitalul de Copii „Sfânta Maria”. Potrivit CJAS, în judeţul Iaşi sunt 71 de pacienţi aflaţi în programul naţional de hemofilie. 

Comentarii