De vacanţă # 1

marți, 26 august 2014, 01:50
1 MIN
 De vacanţă # 1

Fără urmă şi umbră de relaxare, în pofida caniculei şi a furtunilor, discursul public, cel publicistic şi privat funcţionează la… foc continuu şi la fulgerări adânc dumiritoare; drept care ne simţim îndreptăţiţi să vă aducem la cunoştinţă şi apreciere diverse manifestări. Doar în unele cazuri de vină ar fi temperaturile şi aversele; altfel, fiecare cu ce-i al lui!

* Trai, neneacă! Titrări de emisiuni, publicitate: „Trăieşte-ţi vara!”; „Vară pentru voi”; „Locuri inedite pentru vacanţa ta”; „Vacanţe speciale”; „Vacanţe la preţ bun”; „Vacanţa perfectă”; „Vara asta toate fitzele sunt sus!”; „Ora de vară”, „Festival pe pajişte”. Dar să vezi de unde sare iepurele: „Aliatul pielii tale în vacanţă”. Nu, nu este nimic subversiv; eventualul partener este… o pomadă sau o loţiune! Iar relaţia poate continua: „Refă-ţi pielea prin dietă, după vacanţă!". Aşadar se poate şi pe medicină: „Aliatul pielii în lupta cu temperaturile caniculare: apa termală!”.

* De presezon şi mozaic. „Un alegător care şi-a exprimat opţiunea electorală” (comentator, Ant3, 25.05); „Proba s-a făcut pe 36 de scoici alese la întâmplare” (traducere de text ştiinţific, la Tvr2, 15.06); inscripţie: „Ouă de găini” (preţ mai avantajos, când cumperi „cu cofragul”), probabil de la „brânză de vaci”; dar pe când şi „cârnaţi de porci”? Revenim la „colegi”: „l-am văzut cum s-a dus în larg, dar l-au văzut şi alţi colegi de scaune de pe plajă”; „am avut o colegă de pat cam vorbăreaţă” (la spital); indicator rutier în zona Sibiu: „E 68 Făgăraşi …”. La fix: „Scandal incendiar”, la Vlădeni, Botoşani: un bărbat şi-a „incendiat” soţia, care îl bănuia de infidelitate (titrare de ştire la Protv, 11.08).

* Prea seamănă. „Erau multe mortalităţi pe câmp” (martor ocular, în legătură cu antraxul, nicio reacţie din partea Realtv, 9.08); „Jandarmii i-au disperat… dispersat pe oameni” (reporter, de la faţa locului; idem, 11.08); „…lemn parvenit de la nişte ciuperci…” (tânără specialistă, destul de emoţionată, dând explicaţii la emisiunea „Ce vor plantele”, Looktv, 20.07); un helicopter a atins forţat solul, însă „cei trei membri ai echipajului nu au fost răniţi; totuşi, conform procedurii, ei au fost evacuaţi medical” (fiind o emisiune-maraton, prezentatoarea, autosesizată, poate reveni, chiar şi a doua oară: „evaluaţi medical”; Ant3, 22.08).

* Fără milă. Ştim cu toţii ce înseamnă aşa ceva; de exemplu: „şi-a dezmoştenit fără milă propria fată” (/cancan.ro/); sau: „Bat pământul fără milă” (dacă-i joc, joc să fie!). Până acum, despre milă şi bătaie, ştiam că „mama dă (adică bate) cu milă”, mental confirmat de surse diverse; de exemplu: „Ea când pune mâna pe vargă şi loveşte copilul, mai tare o doare pe dânsa decât pe copil. Ea îl loveşte cu atâta milă!” (/sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/); sau, iată, de pe un blog, cum îi vine în ajutor Monicăi C., ameninţată, la divorţ, cu pierderea fiicei, o „mamă tânără”: „poate din când în când nu mă mai înţeleg deloc cu fetiţa mea; îi dau o palmă cu milă la funduleţ, dar asta nu mă face o mamă rea” (/www.crimetime.ro/).

Unii sunt mai pretenţioşi, cred că ar fi loc de milă oricând şi oricum. De exemplu, un reporter relata faptul că doi prieteni ai unei fete „agăţate” (inoportun) în tren, l-au „bătut pe acesta [pe cel cu iniţiativa] fără milă cu pumnii şi picioarele şi l-au aruncat din tren în timpul mersului” (Ant1, Observator, 15.08). Nu este chiar o excepţie; titlu: „Un bebeluş, chinuit fără milă de bona familiei”; şi, mai departe: „După câteva minute, îl ia pe cel mic în braţe şi, efectiv, îl aruncă în repetate rânduri pe jos, fără milă” (/kanald.ro/; aici mai că merge: după una sau două zvârlituri, putea să se mai înmoaie!). Probabil că ziariştii respectivi (dar şi producătorii emisiunilor) s-au contaminat de atmosfera Killing Me Softly!

* V-aţi fi gândit oare? „Acest proces nu va continua pentru că, nu-i aşa, nu poţi divorţa de un decedat” (reporter cu noutăţi funebre despre familia Patriciu, la Romtv, 20.08); „Există prezumţia că tatăl copilului este soţul mamei!” (consultant juridic; Protv, 29.07). 

Stelian Dumistrăcel este profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Jurnalistică şi Ştiinţele Comunicării de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi

 

Comentarii