O mie de catedre vor fi ocupate de suplinitori

Decât să ajungă la catedră într-un sat din Iaşi, preferă să se ducă la call-center

vineri, 04 septembrie 2015, 02:00
2 MIN
 Decât să ajungă la catedră într-un sat din Iaşi, preferă să se ducă la call-center

„Profesorii de limbi străine părăsesc sistemul deoarece există o piaţă concurenţială bine plătită, cum ar fi cea de call-center şi traduceri“, explică inspectorul general.

Cea mai arzătoare problemă din învăţământul preuniversitar ieşean este lipsa cadrelor didactice specia­lizate la şcolile de la ţară, în special la limbile străine. Deoarece salarii­le sunt mici, profesorii aleg în timp alte meserii, mai bine plătite, cum ar fi cabinetele de traduceri legali­za­te sau call-center-urile. Această problemă este vizibilă în special în această perioadă, când are loc re­par­tizarea pe posturile vacante în şcolile din judeţ, în urma examenului de titularizare.

„Din cele peste 1.000 de locuri rămase pentru su­plinire, sunt încă 500 care se află în atenţia noastră. Organizăm pe 4 (n.r. – azi) o testare pentru candidaţii care nu au mai trecut prin­tr-o testare ori care au luat sub cinci la examen. Va fi o teză de patru ore cu subiecte din didactica disciplinei. Probabil în jur de 200 de candidaţi vor veni la această tes­tare. Sunt în continuare posturi ne­ocupate, în totalitate ori parţial, pe zona urbană avem în jur de 200 de posturi neocupate, şi aici este vorba de domenii unde nu există specialişti, aceştia pleacă în altă parte. Aici ne referim la muzica instrumentală , profesori de limbi străine, educatori. Din nefericire, trebuie să semnalez că şi în Capi­ta­lă există situaţia aceasta, a profesorilor de limbi străine care părăsesc sistemul deoarece există o piaţă concurenţială bine plătită, cum ar fi cea de call-center şi traduceri. Nu neapărat în zona ur­ba­nă, însă în zona rurală este o lipsă acută de personal calificat. Cu si­gu­ranţă la educatori se vor completa posturile deoarece mai exis­tă rezerve în sistem, o soluţie ar fi plata cu ora a profesorilor pensio­naţi. Pe 7 se vor afişa rezultatele la această examinare şi se va mai face o şedinţă de repartizare“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general în cadrul Inspec­to­ratului Şcolar Judeţean.

Aceasta a adăugat: „Sunt profesori care ştim că au teminat facultatea, dar pro­blema este dacă îşi doresc să vină în sistem. Este nevoie de strategii de atragere a acestora în sfera educaţională“, a încheiat aceasta.

Şcoala va începe pe 15 sep­tembrie, iar reprezentanţii ISJ au anunţat că deschiderea anului şcolar se va face la Colegiul Naţio­nal. Vor participa, pe lângă elevi, părinţi şi profesori, şi oficialităţi ale Iaşului, în frunte cu şefii ISJ.
 

Comentarii