Decizie definitivă: fostul şef al Tribunalului, trei ani de închisoare cu suspendare

miercuri, 29 martie 2017, 02:00
4 MIN
 Decizie definitivă: fostul şef al Tribunalului, trei ani de închisoare cu suspendare

Radu Tărniceru nu i-a convins pe judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să îl achite, aşa cum a solicitat în faţa instanţei.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României au pronunţat ieri după-amiază soluţia definitivă în dosarul în care inculpat a fost fostul preşedinte al Tribunalului Iaşi, Radu Tărniceriu. Acesta a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, fiind menţinută astfel pedeapsa acordată de prima instanţă.

Ace­eaşi condamnare au primit şi fostul primar al comunei Gorban, Ioan Leonte, precum şi Emanuel Osoianu.

Decizia judecătorilor vine în contextul în care pro­curorii au solicitat, la ultimul termen, de judecată ca fostul pre­şedinte al Tribunalului să fie condamnat cu executare, în timp ce apărătorii acestuia au cerut achi­tarea. 

Reacţiile celor implicaţi

Avocaţii judecătorului s-au arătat nemulţumiţi de soluţia de ieri.

„Nu comentăm decizia Înal­tei Curţi, deocamdată nu cunoaştem motivele care au dus la o astfel de soluţie. Însă, atât timp cât soluţiile de condam­na­re în astfel de cazuri se dau pe baza declaraţiilor unor persoa­ne ale căror credibilitate este foarte uşor de pus la îndoială, fără alte probe clare, certe, care să confirme acuzarea, înseamnă că justiţia din România nu a evoluat deloc de la Revoluţie încoace. În cel mai obiectiv mod cu putinţă, pot afirma că, în do­sarul respectiv, Radu Tărnice­riu trebuia achitat, soluţia de faţă fiind un compromis evident al Curţii Supreme“, ne-a de­clarat avocatul Radu Irimia.

În schimb, unul dintre martorii din acest dosar, fost angajat al Ser­viciului de Cadastru, ne-a precizat ieri că este mulţumit de sentinţa Curţii Supreme. Elena Gherghel era funcţionar la Ră­du­căneni şi, pentru că a refuzat că intabuleze un teren al fostului primar de la Gorban, şi-a pierdut locul de muncă. Ulterior, terenul a fost obţinut ca urmare a unei decizii emise de justiţia din Iaşi.

„După ani întregi în care Jus­ti­ţia a dat multe hotărâri şi de­cizii, după pierderea locului de muncă şi ani întregi de luptă za­darnică cu hotărârile acesteia, iată că azi s-a dat dovadă că, ori­cât de influente ar fi unele persoane, până la urmă, adevărul a învins. Prin menţinerea soluţiei de condamnare a inculpaţilor s-a făcut dreptate, cu toate că eu am pierdut un loc de muncă fiind corectă, semnând la mo­mentul respectiv încheierea de respingere a acestui dosar“, a transmis Elena Gherghel.

Ce acuzaţii a confirmat prima instanţă 

Potrivit motivării primei in­stanţe, Curtea de Apel Suceava, fapta de trafic de influenţă imputată lui Radu Tărniceriu şi Ema­nuel Osoianu – un apropiat de-al judecătorului, ar data din 2010, cumpărătorul de influenţă fiind Ioan Leonte, fostul primar din Gorban.

Magistraţii au precizat că, în perioada august-septembrie 2010, cei trei s-au întâlnit la un local din zona Moldova Mall, Leonte plângându-se de faptul că nu reuşeşte să intabuleze o supra­faţă de 250 de hectare de teren de pe raza comunei Gorban, având în acest sens şi un proces. Pentru că procesul civil intentat de Leonte se afla pe rolul Tribu­nalului Iaşi, în stadiu de apel, fostul primar le-ar fi promis lui Tărniceriu şi Osoianu suma de 50.000 de euro pentru a-l ajuta să câştige procesul de la Tribunalul Iaşi.

„Inculpaţii T. R. D. şi O. E. au acceptat propunerea inculpatului L. I. (urmând ca suma amintită să fie împărţit în mod egal între primii doi), lăsând să se înţeleagă că au influenţă (direct şi indirect în cazul inculpatului O.) asupra magistraţilor de la Tribunalul Iaşi învestiţi cu cauza respectivă şi că îi vor determina aceştia să pronunţe o soluţie favorabilă“, se arată în motivare.

În acelaşi document se mai arată că, în ziua pronunţării, judecătorul Tărniceriu i-ar fi spus lui Osoianu să tehno­redacteze un înscris, pe care magistratul ar fi dispus să fie ataşat la dosar. De asemenea, imediat după soluţie, Emanuel Osoianu ar fi fost cooptat într-o firmă de-a lui Leonte, primind un procent de 20% din părţile sociale, echivalentul a aproximativ 85.000 de euro. Osoianu a ieşit din firmă în mai puţin de o lună, aflând că e posibil să fie anchetat. Leonte a reuşit să câştige procesul şi a obţinut terenul dorit.

Comentarii