De Sănătate

Punem punctul pe știi

Iată unul dintre motivele principale pentru care Salvarea nu ajunge la timp!

Deficit major de cadre la Ambulanţă: 15% la asistenţi, 22% la ambulanţieri şi 27 la medici

luni, 27 februarie 2017, 02:50
2 MIN
 Deficit major de cadre la Ambulanţă: 15% la asistenţi, 22% la ambulanţieri şi 27 la medici

Concret, asta are ca efect faptul că numărul de echipaje într-o tură s-a redus de la 43-45 la 30-31. Adică, în procente, cu 30% mai puţine.

Pe lângă lipsurile existente în parcul auto, unde ambulanţele sunt învechite şi depăşite din punct de vedere moral, cu milioane de kilometri la bord, Serviciul de Ambulanţă Ju­deţean (SAJ) Iaşi se confruntă şi cu un grav deficit de personal, care ajunge la aproximativ 86 de angajaţi. Concret, în prezent sunt ocupate 473 de posturi, iar lipsurile majore sunt înregistrate în rândul ambulanţierilor, unde lipsesc 47, dar şi în rândul asistenţilor medicali, fiind necesari încă 30, pentru a putea răspunde tuturor solicitărilor într-un timp cât mai scurt. Astfel, în acest moment, la SAJ lucrează 196 de asistenţi medicali şi 170 de ambulanţieri, necesarul fiind de 226 de asistenţi medicali şi 217 ambulanţieri. O problemă este înregistrată şi în rândul medicilor din echipajele SAJ, fiind angajaţi 25 de medici, în timp ce necesarul ar fi de 34 de medici, raportat la populaţia Iaşului de 919.049 de locuitori, ceea ce înseamnă că se acoperă doar 73% din necesar. Nevoia cea mai mare este pentru staţia Hârlău, unde nu există niciun medic, fiind nevoie de minimum patru, dar şi la staţia centrală din Iaşi, unde există 17 medici, necesarul fiind de 22. Conform normativelor Ministerului Sănătăţii ar trebui să fie un medic de teren la 30.000 de locuitori şi 4 medici la coordonare. 

„Plecarea medicilor, asistenţilor medicali şi ambulanţierilor în stră­inătate, pensionările, reducerile de personal dispuse de MS, fără a se lua în considerare necesităţile reale din teritoriu, duc la micşorarea numărului personalului operativ, cu repercusiuni asupra timpului de răspuns la solicitare“, precizează reprezentanţii SAJ în raportul de activitate pentru anul trecut. Astfel, numărul redus de angajaţi are efect direct asupra bolnavilor care aşteaptă mai mult timp sosirea unei ambulanţe. Un alt efect este faptul că numărul de echipaje într-o tură s-a redus de la 43-45 de echipaje la 30-31 de echipaje pe o tură, ceea ce în­seamnă că sunt cu 30% mai puţine echipaje care intervin la solicitări.

Comentarii