Diplome cu dublă specializare şi doctorate recunoscute în Franţa la Universitatea Tehnică

sâmbătă, 14 ianuarie 2017, 02:59
2 MIN
 Diplome cu dublă specializare şi doctorate recunoscute în Franţa la Universitatea Tehnică

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI) ar putea acorda pe viitor diplome cu dublă acreditare, atât în limba română, cât şi franceză, pentru studiile de licenţă şi master, dar va putea derula şi doctorate în cotutelă, iar titlurile de doctor să fie recunoscute atât în România, dar şi în Franţa.  

Primii paşi în acest sens s-au făcut deja, TUIAŞI încheind un parteneriat cu Institutul Naţional de Ştiinţe Aplicate (INSA) din Franţa. Pe lângă dubla acreditare obţinută în urma acestui parteneriat, studenţii de la toate ciclurile de studii, dar şi profesorii şi cercetărorii universităţii tehinice, vor avea posibilitatea să obţină şi mobilităţi în Franţa. De asemenea, studenţii vor putea să  facă practică la mai mulţi agenţi economici importanţi din Franţa şi România pe durata a mai multe luni.

Parteneriatul a fost semnat la nivelul Alianţei Române a Universităţilor Tehnice (ARUT), care cuprinde cele mai importante cinci instituţii de învăţământ superior tehnic din România, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc miercuri, în Capitală, întâlnirea fiind organizată la sediul Universităţii Politehnica Bucureşti. Până în acest moment, parteneriatul universităţii noastre cu INSA constă în acordurile Erasmus încheiate la nivelul a două facultăţi. Delegaţia franceză a rămas deosebit de impresionată de istoria Universităţii noastre, cu atât mai mult cu cât cel mai «în vârstă» membru al consorţiului INSA are «doar» 60 de ani, de acoperirea pe care o au domeniile inginereşti şi domeniul arhitecturii derulate în Universitatea noastră, precum şi de infrastructura şi rezultatele didactice şi de cercetare. Una dintre concluziile onorante ale acestei întâlniri a fost aceea că viitorii noştri parteneri francezi au fost deosebit de interesaţi de efectuarea unei vizite la Universitatea noastră în cel scurt timp posibil, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectoruul TUIAŞI.

Institutul Naţional de Ştiinţe Aplicate este un grup care cuprinde un număr de şase institute prezente în Franţa, la Centre-Val de Loire, Lyon, Rennes, Rouen – Normandie, Strasbourg şi Toulouse, cât şi unul în afara Franţei, amplasat în Maroc.

Comentarii