Directorul Ateneului iese la atac: Şeful RADEF şi-a făcut domeniu pe terenul cinematografelor

vineri, 01 septembrie 2017, 01:50
5 MIN
 Directorul Ateneului iese la atac: Şeful RADEF şi-a făcut domeniu pe terenul cinematografelor

Terenul are 5.000 mp şi se află lângă Cimitirul Evreiesc. Constantin Hurjui respinge acuzele şi ameninţă cu judecata.

Constantin Hurjui (FOTO STANGA), directorul RADEF Iaşi, în administrarea căruia s-au aflat cinematografele ieşene, a fost acuzat de către Andrei Apreotesei, directorul Ateneului din Iaşi, cel care a primit în prezent în ad­ministrare clădirile şi bunurile cinematografelor, că ar fi făcut o jonglerie imobiliară, reuşind în acest fel să-şi contruiască „un domeniu“ pe un teren de aproximativ 5.000 de metri pătraţi aflat în cartierul Păcurari, în zona cimitirului evreiesc.

 
„În alte acte, mulţumită domnului Hurjui, apare ca fiind un bun de sine stătător“
 
Conform spuselor directorului Andrei Apreotesei, pe acest „domeniu“ s-ar afla o magazie aparţinând cinematografelor, care a fost transformată conform nevoilor lui Con­stantin Hurjui. „Acest teren apare, în unele acte, ca fiind un bun al cinematografului Victoria, însă în alte acte, mul­ţumită domnului Hurjui, apare ca fiind un bun de sine stătător. Pasul următor va fi să începem o cale, în in­stanţă cel mai posibil, şi pentru acel do­meniu de acolo pentru că el, clar, a fost construit pentru a deservi cinemato­grafele din Iaşi. Din câte am înţeles, Dom­nia sa are făcut acolo, aşa, ca un mic domeniu. Nu este problema mea, deocamdată cred că are dreptul legal să facă lucrul acesta. Până la viitoarele cercetări şi verificări, nu putem intra acolo“, a afirmat directorul Ateneului, Andrei Apreo­tesei, în cadrul conferinţei de presă care a avut loc ieri.
 
În afară de disputa pentru teren, directorul Ateneului a mai afirmat că, chiar dacă legal ar fi obligat să îl angajeze pe Con­stantin Hurjui la Ateneu, pe un post similar pe care acesta l-a avut la cinematograf, Apreotesei a afirmat că nu va face acest lucru pentru că, în opinia sa, Hurjui ar fi motivul pentru care cinematografele au ajuns în situaţia din prezent. „Încercăm să rezolvăm toate aceste probleme legislative, fiindcă s-a descoperit o mică chichiţă prin care teoretic angajaţii cinemato­gra­felor trebuie aduşi pe aceleaşi posturi. În parte, am reuşit acest lucru pentru toată lumea şi să-i aducem la Ateneu, mai puţin pe distinsul domn administrator Hurjui, pe care, din punctul meu de vedere, nu pot să-l aduc pe acelaşi post, dat fiind trecutul Domniei sale deloc fericit. Nu pot, un om care s-a ocupat douăzeci şi ceva de ani de cinematografe şi, din punctul meu de vedere, este unul dintre principalii responsabili pentru felul în care au ajuns cinematografele acum, nu pot să-l aduc la Ateneu şi să-l pun tot administrator sau, eventual, să rămână administrator tot peste cinematografe. Ar fi o ipocrizie şi un lucru care nu mă caracterizează“, afirmă Andrei Apreotesei.
 
Terenul din Păcurari, proprietatea RADEF Bucureşti
 
De partea cealaltă, Constantin Hurjui crede că afirmaţiile directorului nu au niciun fundament, iar depozitul şi terenul din zona Păcurari s-a aflat mereu în administraţia RADEF Bucureşti, el neavând niciun amestec şi niciun contract pentru acel teren şi nu desfăşoară nicio activitate acolo. Con­form afirmaţiilor directorului RADEF Iaşi, acel teren s-a aflat în administrarea celor de la Bucureşti încă de dinainte de perioada în care acesta a ajuns director, iar dacă terenul a fost vreo clipă în administrarea cinematografului Victoria, acest lucru s-a întâmplat cu mult înainte de venirea sa pe un post de conducere. De asemenea, în cadrul conferinţei de ieri, Apreotesei a mai afirmat că directorul RADEF Iaşi nu a răspuns niciunei invitaţii lansate de acesta angajaţilor cinematografelor, însă Con­stantin Hurjui îl contrazice. „Nu am fost invitat la niciuna dintre aceste întâlniri. Ştiu că va avea loc mâine una (n.r. – as­tăzi), însă celelalte au avut loc în perioada în care am fost în concediu. Oricum, dum­nealui are numărul meu şi ar fi putut să mă contacteze. Cred că domnul Apre­otesei are ceva personal cu mine, dar nu ştiu ce ar putea avea, pentru că ne-am întâlnit o singură dată, iar atunci ne-am înţeles foarte bine“, a afirmat Constantin Hurjui. De asemenea, pentru afirmaţiile făcute de către Andrei Apreotesei, într-un cadru oficial, Constantin Hurjui, contactat de către Ziarul de Iaşi, a afirmat că inten­ţionează să ia măsurile legale împotriva acestuia.
 
Iaşul, de astăzi, fără cinematografe
 
Până se lămuresc apele, Iaşul rămâne fără niciun cinematograf deschis, începând de astăzi. Directorul Ateneului a afirmat că acestea, din cauza modului în care se află acum, prezintă un pericol pentru public dacă şi-ar mai continua activitatea, aşa că a decis să le închidă până vor fi renovate complet. Primul care ar urma să-şi deschidă din nou porţile ar fi cinematograful Dacia, care ar urma să fie redat publicului de anul viitor. Conform declaraţiilor directorului Ateneului, acesta îşi va continua existenţa ca cinematograf „pentru că suntem obligaţi prin lege“, însă va încerca să organizeze în clădire mai multe activităţi pentru copii şi tineri şi diferite cursuri la care cei mici pot participa, similare cu activităţile de la Palatul Copiilor.
 
12 milioane pentru  renovarea Republicii, jumătate cât Palatul Culturii

În cazul cinematografului Republica, care ar necesita cele mai multe fonduri pentru renovare, ar fi nevoie, conform estimărilor realizate de Andrei Apreotesei, de 10 sau 12 milioane de euro pentru ca întreaga clădire să ajungă la forma pe care o avea la inaugurare, asta în condiţiile în care la renovarea Palatului Culturii s-au cheltuit aproximativ 25 de milioane de euro. De asemenea, toate contractele de renovare şi consolidare vor fi realizate prin Primărie, cu alte cuvinte, aceşti bani ar putea fi scoşi din buzunarul public, dacă Consiliul Local va decide să aloce aceşti bani pe viitor.  

Comentarii