Discursul lui Dragnea şi prognoza meteo

joi, 22 septembrie 2016, 01:50
3 MIN
 Discursul lui Dragnea şi prognoza meteo

Luni, 19 septembrie, a fost prima zi veritabilă de toamnă a anului. Mai e nevoie de două-trei discursuri marca “Dragnea-Ponta” până pe 11 decembrie şi PSD va mai conduce guverne doar în “ţările calde”.

PSD a furat startul campaniei electorale cum nu se poate mai prost. Ceea ce trebuia să fie un strigăt de mobilizare a "românilor mândri", s-a dovedit un fiasco total. Cu un discurs pregătit cap-coadă, Liviu Dragnea a fost făcut knock out în Parlament de un băiat cu bun simţ, crescut la ţară. Momentul merită revăzut. De o parte, o alocuţiune scrisă în laboratorul de partid, exersată în faţa oglinzii, cuvinte cheie subliniate cu carioca, intonaţie solemnă, gravă, mesaj "targetat" unui electorat clar definit sociologic. De partea cealaltă, … cei şapte ani de acasă. Cam la asta s-a redus duelul de luni din Parlament, câştigat detaşat de premierul Cioloş. A doua zi, liderul PSD şi-a recunoscut, implicit, înfrângerea. “M-am hotărât să mă ocup personal pentru a-i arăta domnului prim-ministru Dacian Julien Cioloş exemple de nepatriotism din actul de guvernare al dumnealui şi o să le prezint într-un ritm pas cu pas ca să le înţeleagă toată lumea”. Cu alte cuvinte, “ieri m-am luat după capul consilierilor, n-am avut argumente, dar de azi mă pun cu burta pe carte”. În plus, Dragnea le-a bătut obrazul colegilor PSD din Senat care au votat în aceeaşi zi “contra” începerii urmăririi penale împotriva lui Gabriel Oprea. O încercare de a îmbuna opinia publică după dezastrul din ziua precedentă. Vezi doamne, şi-a lăsat dinţii pe podea, nu şi onoarea.

PSD a suferit luni o înfrângere similară ca simbolistică celei din noiembrie 2014 şi decembrie 2015. Discursul grosolan, gol de conţinut, cu accente de şovinism al lui Dragnea – în oglindă cu dovada de bună creştere a lui Cioloş -, a generat în mediul virtual o avalanşă de invective la adresa PSD. Potrivit paginademedia.ro, care citează o monitorizare realizată de Facebrands, discursul premierului a devenit viral pe Facebook, iar toate ştirile sau comentariile privind “duelul” din Parlament – presă scrisă sau bloguri – au înregistrat audienţe rar. A fost de departe cea mai urmărită dezbatere din Parlament anul acesta. Fapt şi mai rar, presa apropiată de PSD a consemnat, chiar şi printre rânduri, că Dragnea s-a făcut de râs în plen. Ba unii comentatori “de casă” nu s-au sfiit să-l tragă de urechi.

Când pozele cu pisici de pe Facebook sunt înlocuite cu ştiri din actualitatea politică, toată lumea înţelege că PSD are de pierdut. Numai Dragnea şi compania, nu. Şi mai e un lucru simplu pe care strategii PSD nu par să-l înveţe. Toamna nu-i ca vara. Odată ce vremea se răceşte, oamenii stau mai mult timp în faţa televizorului, citesc mai des presa, îşi petrec mai multe ore pe reţelele de socializare. Devin mai preocupaţi de agenda publică, mai depresivi, mai irascibili. Una e să vorbeşti despre “pericolul roşu” pe o terasă de vară, la umbra unor copaci răcoroşi, "sub" miros de flori, şi alta e să dezbaţi politică zgribulit de frig, udat până la piele de ploaie, într-o bodegă înghesuită şi întunecată. Ironiile de vară se transformă în sarcasm, zâmbetele devin priviri încruntate, palmele se încleştează în pumni. Dacă vara e despre amantele pesediştilor, toamna e despre mamele lor.

PSD şi-a lansat, neoficial, campania electorală în cel mai nepotrivit moment. Luni, 19 septembrie, a fost prima zi veritabilă de toamnă a anului. Mai e nevoie de două-trei discursuri marca “Dragnea-Ponta” până pe 11 decembrie şi PSD va mai conduce guverne doar în “ţările calde”.

Comentarii