Dosar controversat la Iaşi: Colegiul Medicilor dă dreptate doctoriţei acuzate că a lăsat o gravidă fără uter

vineri, 04 martie 2016, 02:52
4 MIN
 Dosar controversat la Iaşi: Colegiul Medicilor dă dreptate doctoriţei acuzate că a lăsat o gravidă fără uter

„Vom face contestaţie“, spune tânăra, după ce a aflat decizia

Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor Iaşi (CM) a dat răspunsul în cazul tinerei de 26 de ani care a depus anul trecut plângere împotriva medicului curant după ce a suferit o histerectomie. Comisia a decis că doctorul Monica Holicov, de la Maternitatea „Cuza Vodă“, nu este vinovat de malpraxis.

„În concluzie se arată ca reintervenţia a fost necesară pentru rezolvarea unor complicaţii determinate de coagulopatia de consens consecutivă sângerării abundente şi că ne aflăm în faţa unui caz deosebit de dramatic, care avea şansa să se termine cu un deces în mai mult de 60% din cazuri, considerându-se că este vorba de un succes terapeutic atât al echipelor chirurgicale, cât mai ales al Serviciului de Terapie Intensivă. Urmare a acestor concluzii, Comisia de Disciplină constată că nu se impune aplicarea unei sancţiuni disciplinare împotriva medicului anchetat disciplinar în acest caz (…) Comisia de Disciplină a Colegiului Judeţean al Medicilor din Iaşi constată faptul că propunerea Comisiei de Jurisdicţie şi Deontologie Profesională de a nu aplica o sancţiune disciplinară medicului anchetat disciplinar este întemeiată“, se precizează în decizie.

Fără uter şi fără ovare

Gabriela Mutrescu a rămas fără uter şi fără ovare după ce, în urma unei complicaţii suferite în timpul operaţiei de cezariană, doctorul Monica Holicov a decis histerectomia.

Femeia a fost internată pe data de 9 martie 2015, iar medicul curant a stabilit că o naştere normală ar fi periculoasă din cauza operaţiei de hernie de disc pe care pacienta o suferise la vârsta de 19 ani. Tot în aceeaşi zi, tânăra a fost operată şi i s-a scos uterul şi un ovar. Pe data de 11 martie, Gabriela Mutrescu a suferit o a doua operaţie, în urma căreia i s-a scos al doilea ovar. Cea de-a doua intervenţie se datorează pierderii mari de sânge din data de 9 martie. Băieţelul fetei are aproape un an şi este sănătos. După cele două operaţii, tânăra a depus o plângere la Colegiului Medicilor împotriva doctorului Monica Holicov. Aceasta cerea explicaţii privitoare la cele două operaţii, dar şi-a exprimat şi nemulţumirea că nu va mai putea face copii.

„După două săptămâni de stat în Terapie Intensivă a venit la mine, m-a luat în baie spunându-mi ca nu voi mai avea nici menstruaţie şi nici copii. Alţi medici s-au ocupat de mine, dumneaei trecea rar. Vreau să îmi spună adevărul, ce s-a întâmplat. Va trebui să iau tratament toată viaţa, de banii de medicamente mai bine luam ceva copilului“, a precizat Gabriela Mutrescu.

În document se arată că „sarcina a fost urmărită de către doctorul Monica Holicov, iar indicaţia de cezariană a fost corect stabilită având în vedere intervenţia chirurgicală pentru hernia de disc suportată anterior (naşterea naturală ar fi putut agrava leziunea neurologică). Indicaţia de histerectomie totală a fost corectă şi efectuată în timp util (la 45 de minute de la începerea operaţiei cezariene, în momentul apariţiei modificărilor hemodinamice) (…) În timpul operaţiei de cezariană a apărut o sângerare puternică, motiv pentru care a recomandat histerectomie, după care a solicitat sprijinul chirurgului vascular“, se arată în decizia CM.

Ce spune medicul acuzat

Contactată telefonic, doctorul Monica Holicov a precizat că nu poate face declaraţii pentru că încă nu a văzut decizia. „Eu nu pot face nicio declaraţie în acest sens, să vină ea (n.r., Gabriela Mutrescu) să vorbim dacă nu a înţeles de ce a fost nevoie de operaţie. A avut grijă de tânără tot spitalul, pentru că a fost un caz foarte grav. Trei profesori au avut grijă de ea zilnic“, a precizat doctorul Monica Holicov. Tânăra operată doreşte împreună cu soţul ei să depună o contestaţie la decizia Comisiei de Disciplină a CM.

„În foi scrie că familia a fost informată că voi intra în a doua operaţie, dar pe data de 11 martie l-a trimis pe soţul meu să aducă pampers pentru copil şi m-au băgat în operaţie. În decizie scrie că bebeluşul avea 3.400 kilograme la naştere, dar a avut 3.100. Mai scrie că la data de 9 martie prezentam dureri, ceea ce nu este adevărat. Nu am avut probleme cu spatele nici pe timpul sarcinii“, a conchis Gabriela Mutrescu. 

Comentarii