Dosarul fătului viu la ecograf şi mort la naştere la Elena Doamna, închis. Reacția părinților îndoliați

joi, 04 august 2016, 02:00
5 MIN

„Se pare că la dosar a apărut o fişă de observaţie, completată de mână, în condiţiile în care comisia de la Bucureşti care a venit la spital a spus că este un fals în acte“, spune Ioana Ciobanu, nemulţumită de concluziile anchetatorilor. Cei doi soţi vor să conteste concluziile procurorilor 

Cazul pentru care întreaga conducere a Maternităţii „Elena-Doamna“ din Iaşi a fost demisă în octombrie 2014 a fost clasat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, întrucât faptele nu sunt neprevăzute de legea penală. 

Drama tinerilor Ioana şi Constantin Cio­banu, ieşenii care nu au putut să se bucure de fetiţa lor, întrucât aceasta s-a născut moartă, deşi medicii le-ar fi spus că trăieşte şi că inima îi bate normal, continuă. Cei doi tineri au pri­mit ieri ordonanţa de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi şi s-au declarat nemulţumiţi de concluziile acesteia, precizând că o serie de documente medicale care ar fi fost consultate în vederea cercetării nu ar exista în dosarul pacientei. Familia este decisă să de­pună plângere împotriva deciziei procuro­rilor, până pe 23 august. „Acum se pare că la dosar a apărut o fişă de observaţie, completată de mână, în condiţiile în care comisia de la Bucureşti care a venit la spital a spus că este un fals în acte, pentru că în ziua de azi nu se mai scriu fişe de observaţie la mănâ, ci ele sunt scrise la calculator, arhivate. Efec­tiv nu a fost un interes să se verifice falsul în acte, neglijenţa în serviciu şi vătă­marea fătului. Până la urmă, nu a fost vătămarea fatului, dar neglijenţă în serviciu este clar că a fost. Dar pe mine oare nu m-au vătămat corporal că m-au ţinut în travaliu şi mi-au spus că totul este în regulă, copilul este bine şi dimineaţă am născut prin cezariană un copil mort despre care am aflat de la IML că era mort de cel puţin 24 de ore?“, a spus Ioana Ciobanu.

Medicii nu şi-au îndeplinit sarcinile, dar fătul era mort

Potrivit ordonanţei de clasare, procurorii au făcut cercetări, iniţial, sub aspectul săvâr­şirii infracţiunii de ucidere din culpă, ulterior încadrarea juridică fiind schimbată în cea de vătămare a fătului. Conform documentului, ne­estimarea greutăţii, neluarea în calcul a unui posibil diabet gestaţional al pacientei, a obezităţii, a tabagismului şi neindicarea de către medicul curant al pacientei – ginecologul Simona Niculescu – a operaţiei de cezariană, anterior internării ieşencei, au avut ca rezultat decesului intrauterin al fătului. „Potrivit prevederilor noului Cod penal infracţiunea de vătămare a fătului e una de rezultat, care poate consta fie în împiedicarea instalării vieţii intrauterine, fie în cauzarea ulterioară copilului a unei vătămări corporale sau a decesului, motiv pentru care infracţiunea se poate comite şi prin acţiune, în ipoteza în care trebuie să se acorde ajutor fătului şi acest lucru nu se întâmplă, operaţia de cezariană nu a fost făcută deşi se impunea, fiind aşteptată declanşarea naşterii pe cale naturală“, se arată în documentul citat. 

Procurorii notează că Ioana Ciobanu a fost internată în Maternitatea „Elena Doamna“ pe 8 septembrie 2014, de către medicul rezident Mihai Burniche, la recomandarea telefonică a ginecologului Simona Niculescu, care se afla în concediu. Echipa care a fost de gardă în data de 8 spre 9 septembrie, dr. Doina Iancu, şef de gardă, dr. Gabriela Şargu, dr. Tiberiu Popârlan, dr. Meda Brădeanu, dr. Onoriu Filip, medic ATI, asistent Domnica Pricop şi Alina Măriuţa au fost audiate ulterior de anchetatori. Aceştia precizează că pacienta şi-a exprimat dorinţa de a naşte pe cale naturală, naşterea declânşându-se în jurul orei 24.00.

Potrivit declaraţiei pacientei, atunci a fost consultată de medicul Gabriela Şargu şi a rămas în sala de travaliu sub monitorizarea asistentelor, valorile înregistrate fiind în parametri normali. În dimineaţa de 9 septembrie, întrucât parametrii pacientei scădeau, asistenta de la sala de naşteri a solicitat medicul de gardă, astfel că ieşeanca a fost operată, dând naştere prin cezariană unei fetiţe decedate. „Potrivit raportului comisiei de anchetă internă, efectuată de reprezentanţii maternităţii, rezultă că personalul medical care a fost în serviciu de gardă nu şi-a îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu, dar acest lucru nu are implicaţii asupra cazului Ciobanu Ioana, având în vedere că, în conformitate cu concluziile medico-legale, fătul era decedat la data internării“, se arată în ordonanţa de clasare.

Procurorii mai notează că, în concluziile expertizei cerute de Ministerul Sănătăţii şi derulate de profesorul craiovean Nicolae Cernea se arată că moartea intrauterină a fătului a fost datorată unei patologii asociată sarcinii (diabet gestaţional şi macrosomie fetală) şi nu poate fi imputată echipei de gardă. „Cred că se întâmplă o muşamalizare a cazului. Medicii implicaţi în cauză sunt medici influenţi în Iaşi. Vorbim de doamna doctor Iancu, de doamna doctor Niculescu şi de doamna doctor Şargu, medici care au un renume în Iaşi. Eu o să merg până în pânzele albe pentru că aşa face un părinte pentru copilul lui“, a concluzionat Con­stantin Ciobanu.

Situaţia prin care a trecut familia Ciobanu acum doi ani a atras atenţia Ministerului Să­nătăţii, care a recomandat demiterea conducerii maternităţii. Consiliul de Adminitraţie al unităţii medicale a votat la începutul lui oc­tombrie 2014 pentru demiterea acesteia, managerul Emil Anton şi directorul medical Răzvan Socolov pierzându-şi astfel funcţiile (VEZI AICI).

 

Comentarii