De Business

Punem punctul pe știi

Două firme din Iaşi, în topul exportatorilor de carne

Societăţile locale exportă în general în ţări din Uniunea Europeană.

marți, 18 februarie 2014, 02:50
3 MIN
 Două firme din Iaşi, în topul exportatorilor de carne

Marcel SRL şi Kosarom Paşcani sunt printre cei mai importanţi exportatori de mezeluri şi preparate din carne din ţară, conform unui top realizat de către Ziarul Financiar.

 

Potrivit ultimelor date disponibile pe site-ul ministerului de Finanţe, în 2012, Kosarom a înregistrat o cifră de afaceri de 83,6 milioane de lei (aproximativ 18,5 milioane de euro), iar Marcel SRL de 68,4 milioane de lei (circa 15,2 milioane euro). Potrivit unei declaraţii anterioare a patronului Kosarom, Neculai Apostol, acordate reporterilor “Ziarului de Iaşi”, 20% din producţia societăţii ia calea Occidentului. “Exportăm cu predilecţie în Germania, Marea Britanie, Spania şi Portugalia, dar şi în alte ţări din Europa. Totuşi, 80% din produsele noastre sunt destinate pieţii interne”, indica Apostol la începutul acestui an. Pe tot parcursul anului trecut, la abatorul de suine al celor de la Kosarom au fost sacrificaţi 66.312 porci, cifră în creştere cu aproximativ 20.000 de capete faţă de anul 2012. Numai de la începutul acestui an, la abatorul Kosarom s-au sacrificat 5.404 porci, rezultând 593,39 tone de carne, a indicat Direcţia Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi. 100 de milioane de euro anual este cifra totală a exporturilor de mezeluri şi preparate din carne a producătorilor români, potrivit ZF, care citează datele deţinute de Institutul Naţional de Statistică şi Eurostat. 92% din exporturile de carne procesată din România merg în statele din Uniunea Europeană. Conform datelor Direcţiei Judeţene de Statistică Iaşi, în intervalul 1 ianuarie – 30 septembrie 2013, exporturile de animale vii şi de produse animale ale agenţilor economici din judeţ au însumat 1.989.000 euro, cuantum reprezentând 0,39% din totalul mărfurilor din Iaşi care au luat calea străinătăţii. În acelaşi interval, importurile de animale vii, respectiv produse animale s-au cifrat la 1,4 milioane de euro, potrivit datelor DJS Iaşi. În primele trei trimestre ale anului 2013, un locuitor din regiunea Nord-Est a consumat 12,86 kilograme de carne şi preparate din carne, fiind devansat de locuitorii din Vestul ţării, acolo unde s-a consemnat în aceeaşi perioadă un consum mediu de 15,1 kilograme. În schimb, la capitolul bovine, din datele DSVSA Iaşi reisese că în 2013 au fost sacrificate mai puţine bovine decât în anul 2012. Astfel, în cursul anului precedent, în abatorul Romcarn Prod au fost sacrificate 451 de bovine, rezultând 191,494 tone de carne. În anul 2012, 605 bovine au ajuns în abatorul Romcard Prod, potrivit statisticilor oferite “Ziarului de Iaşi” de DSVSA Iaşi. Medicul veterinar Nicolaie Ivanciu, purtătorul de cuvânt al DSVSA Iaşi, consideră că de când legislaţia românească din domeniul sanitar-veterinar a fost armonizată la cerinţele comunitare, produsele româneşti din carne au început să fie tot mai competitive. “În linii mari, în judeţul Iaşi şi în ţară se respectă criteriile şi normele sanitare-veterinare existente în Uniunea Europeană. Cererea în creştere de pe piaţa internă, dar şi de pe cea externă se datorează respectării normelor sanitare-veterinare în abatoarele din judeţ. Consumatorii se simt în siguranţă, astfel că a crescut numărul persoanelor care preferă să cumpere din comerţ carnea de porc în detrimentul creşterii acestora în gospodăriile proprii”, a declarat Ivanciu.

 

Comentarii