De Business

Punem punctul pe știi

Drama familiei unui fost bancher ieşean. Avere scoasă la mezat din cauza datoriilor

marți, 14 ianuarie 2014, 02:50
3 MIN
 Drama familiei unui fost bancher ieşean. Avere scoasă la mezat din cauza datoriilor
Din cauză că familia fostului director al Băncii Transilvania Iaşi, care a decedat în urmă cu câţiva ani, nu îşi mai poate achita creditul contractact în perioada dinaintea crizei mai multe imobile sunt scoase la vânzare.

 Familia fostului director al Băncii Transilvania – Sucursala Iaşi, Eugen Pintilie, decedat în urmă cu câţiva ani, trece printr-o perioadă dificilă deoarece nu mai poate achita ratele pentru creditele contractate la începutul crizei economice. Anii de dinaintea începerii crizei economice au reprezentat o perioadă propice contractării de împrumuturi bancare atât datorită salariilor mari, cât şi a uşurinţei cu care băncile acordau finanţare. Dispunând de funcţia de director şi de un salariu consistent, Eugen Pintilie şi-a permis să contracteze în 2007 şi 2008 patru credite, din care acum moştenitorii săi trebuie să plătească peste 311.000 euro şi 1,6 milioane lei. Interesant este că terenurile gajate ce sunt scoase la vânzare de executorii judecătoreşti nu reuşesc să acopere decât un procent extrem de mic din valoarea totală a debitului. „Anunţul a fost dat de un executor judecătoresc, nu avem ce informaţii să vă dăm noi”, ne-a precizat un reprezentant al Sucursalei BT de pe strada Ghica Vodă, unde Eugen Pintilie a fost director. Executorul judecătoresc, Georgiana Nichitoi, spune că sunt şanse foarte slabe ca imobilele scoase la vânzare să fie valorificate. „Ar fi bine dacă s-ar vinde şi acestea, dar este foarte greu din cauza categoriei de folosinţă a acestora. Era o perioadă bună de contractare şi probabil domnul Pintilie avea veniturile necesare, nu s-a gândit atunci că nu va mai putea plăti. Se va vinde un teren de peste 12.000 de mp din Bârnova şi un alt teren din aceeaşi zonă, aparţinând lui Constantin Florea, dar în numele aceluiaşi debitor. Nu vă pot da detalii din dosar pentru că sunt confidenţiale”, a precizat Georgiana Nichitoi.

 
 
Ce scoate la vânzare executorul
 
 
Pe 13 februarie, ora 11, executorul judecătoresc va scoate la vânzare prin licitaţie un teren de peste 12.000 mp din zona Bârnova, pretabil pentru dezvoltare rezidenţială, preţul de pornire cerut fiind de 135.000 lei, potrivit publicaţiei de vânzare. „Terenul extravilan liber cu suprafaţa totală de 12.218 mp este compus din parcelă de 4.907 mp categoria de folosinţă vie, parcelă de 2216 mp categoria de folosinţă păşune, parcela de 633 mp categoria de folosinţă drum şi parcelă de 4.462 mp categoria de folosinţă vie, cu deschidere la drum Vişan – Bârnova”, se arată în documentul menţionat anterior. Celălalt imobil ce aparţine lui Constantin Florea va fi scos la vânzare în aceeaşi zi, de la ora 12. Terenul este din aceeaşi zonă şi are o suprafaţă de 26.000 mp, din care 11.900 – vie, 823 mp – drum, 7.690 mp – vie, 5000 mp – vie şi 587 mp drum cu deschidere la Vişan – Bârnova. Preţul de pornire a acestei licitaţii este de 517.000 lei.
 

 

 

Comentarii