Ce se întâmplă la Direcţia Sanitară în plin proces de introducere a cardurilor de sănătate

DSP Iaşi, arătată cu degetul de un secretar de stat. Trei şefi schimbaţi într-o lună

marți, 19 mai 2015, 01:58
3 MIN
 DSP Iaşi, arătată cu degetul de un secretar de stat. Trei şefi schimbaţi într-o lună

„Sunt în această direcţie câteva persoane care nu-şi fac treaba, care stau prin restaurante, mai mult la băutură decât la muncă“, explică dr. Alin Iulian Ţucmeanu, secretar de stat.

Situaţie unică în ţară la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi (DSP). Într-o perioadă în care sistemul medical se află în schimbare odată cu implementarea proiectului cardului naţional de sănătate, Ministerul Sănătăţii (MS) schimbă directorii DSP Iaşi de la o zi la alta. Astfel, numai în această lună conducerea DSP a fost asigurată de trei directori, dr. Eugen Popescu, dr. Valeriu Chirica, dr. Liviu Stafie, ultimul fiind confirmat prin ordin de ministru la sfârşitul săptămânii trecute.

În fapt, postul de director al instituţiei este ocupat de trei ani de dr. Vasile Cepoi, în prezent preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), conducerile numite ulterior de MS nefiind interimare, ci reprezentând o preluare de atribuţii pe perioadă nedeterminată, respectiv până la revenirea dr. Cepoi pe poziţie.

Voci din sistemul de sănătate ieşean sunt de părere că, din cauza schimbărilor dese care au loc la vârful DSP, nu există continuitate în ceea ce priveşte supervizarea activităţii medicale sau a proiectelor demarate de instituţie. De pildă, în luna martie, după decesul profesorului universitar Tiberiu Brăilean, DSP începea o serie de discuţii cu condu­cerile spitalelor ieşene pe marginea schimbării protocoalelor de transfer interclinic astfel încât „pacientul Lăzărescu“ să aibă şanse de supravieţuire, însă deocamdată instituţiile implicate nu au anunţat o formă finală a regulamentelor după care vor transporta un pacient dintr-un spital în altul.

Cepoi, Indrei, Popescu, Chirica, Stafie

Dr. Vasile Cepoi a fost numit şef al DSP în 2009, iar la începutul lui 2012 a fost desemnat secretar de stat în MS. În luna mai a aceluiaşi an medicul a fost numit chiar la conducerea MS de unde şi-a dat demisia câteva luni mai târziu. Ulterior, dr. Vasile Cepoi a acceptat poziţia de consilier de stat la Cancelaria primului-ministru Victor Ponta, din acestă funcţie fiind eliberat în iulie 2014 când a fost numit la conducerea CoNAS.

De la începutul lui 2012, conducerea DSP Iaşi a fost asigurată până în octombrie 2014 de dr. Lucian Indrei. Până la numirea următorului director, – dr. Eugen Popescu -, activitatea DSP a fost coordonată câteva zile de directorul adjunct, dr. Valeriu Chirica, care a primit ordin de numire de la MS şi la începutul acestei luni când a preluat funcţia pentru aproape o săptămână de la directorul Popescu, care de altfel fusese notat cu nota maximă la evaluarea ministerului din urmă cu două luni.

Ulterior, MS l-a numit pe post pe dr. Liviu Stafie, consilier cu o vechime de 14 ani în cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, instituţie pe care dr. Vasile Cepoi a condus-o în intervalul 2001-2003. „Sunt în această direcţie câteva persoane care nu-şi fac treaba, care stau prin restaurante, mai mult la băutură decât la muncă. Sperăm că de acum treaba o să fie mai bine organizată“, a spus dr. Alin Iulian Ţucmeanu, secretar de stat în cadrul MS.
 

Comentarii