De Business

Punem punctul pe știi

EXCLUSIV: Cea mai mare indemnizație de şomaj din judeţ!

vineri, 06 martie 2015, 03:00
3 MIN
 EXCLUSIV: Cea mai mare indemnizație de şomaj din judeţ!

Pe primul loc pe lista celor mai mari indemnizaţii de şomaj din judeţ figurează un bărbat care a lucrat ca manager într-o firmă din domeniul comerţului. El ridică lunar 3.340 de lei.

Valoarea indemnizaţiilor încasate de şomerii de lux ai Iaşului creşte de la an la an. Dacă la finele anului 2013, cea mai mare sumă plătită către un şomer din Iaşi era de 2.642 de lei, la 31 ianuarie 2015, indemnizaţia cea mai mare este de 3.340 lei lunar. În total, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi a acordat anul trecut indemnizaţii de şomaj în valoare de 16,4 milioane lei. Pe primul loc în clasamentul şomerilor din judeţul Iaşi este un fost manager din domeniul comerţului, au precizat oficialii AJOFM Iaşi. Absolvent de studii superioare, bărbatul, în vârstă de peste 45 de ani, beneficiază de o indemnizaţie de şomaj în cuantum de 3.340 lei lunar.  A doua indemnizaţie ca valoare din judeţ îi revine unei doamne, care a lucrat până să îşi piardă locul de muncă în domeniul industriei, pe post de director. Absolventă de studii universitare şi cu vechime considerabilă în muncă, aceasta ridică lunar 1.812 lei. Următorii doi şomeri de lux ai judeţului au în comun faptul că au lucrat ca electronişti, fiind despărţiţi însă în clasament de 20 lei. Potrivit datelor AJOFM, cei doi şomeri, absolvenţi de studii liceale, au lucrat în servicii de consultanţă tehnică, iar acum încasează indemnizaţii în valoare de 1.636, respectiv 1.616 lei lunar. Nu în ultimul rând, în top cinci indemnizaţii de şomaj acordate la nivelul judeţului se numără un bărbat din mediul urban, cu studii liceale, căruia i se cuvin lunar în urma disponibilizării 1.559 lei. Acesta a activat în comerţ. La data de 31 ianuarie 2015, în evidenţa instituţiei figurau 14.891 şomeri, 20% dintre aceştia figurând drept indemnizaţi. 

Cum se calculează indemnizaţia 

Potrivit legii privind sistemul asigurărilor de şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, ajutorul de şomaj se acordă pe perioade stabilite în funcţie de stagiul de cotizare. „Ieşenii care au contribuit la bugetul asigurărilor de şomaj cel puţin un an, vor primi indemnizaţia de şomaj timp de şase luni. Cei care au contribuit cel puţin cinci ani vor primi indemnizaţia de şomaj timp de nouă luni, iar persoanele care au contribuit mai mult de 10 ani la bugetul asigurărilor de şomaj, primesc indemnizaţia timp de un an“, au indicat oficialii instituţiei. Potrivit legislaţiei, cuantumul indemnizaţiei de şomaj se calculează în funcţie de stagiul de cotizare, ţinându-se cont de 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare. Aceste cote pot fi de 3% pentru persoanele care au contribuit cel puţin trei ani, 5% pentru cei care au contribuit cel puţin cinci ani la bugetul asigurărilor de şomaj, 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani şi 10% pentru cei care au contribuit cel puţin 20 de ani. Totodată, pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare se are în vedere venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru şomaj. 

Comentarii