EXCLUSIV: Mânării la Camera de Comerţ Iaşi! Licitaţie aranjată în prag de Crăciun

joi, 07 noiembrie 2013, 02:50
3 MIN
 EXCLUSIV: Mânării la Camera de Comerţ Iaşi! Licitaţie aranjată în prag de Crăciun

Nereguli grave într-o licitaţie organizată cu bani europeni de către Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) a Judeţului Iaşi. Reprezentanţii Organismului Intermediar Regional POSDRU – Regiunea Nord-Est au aplicat recent o sancţiune unităţii ieşene din cauza nerespectării prevederilor legale într-o licitaţie ce viza organizarea unor expoziţii, târguri şi congrese dintr-un proiect european de lungă durată, al cărui buget a fost de 9,5 milioane de lei.

Potrivit unei note de constatare a reprezentanţilor POSDRU, consultată de „Ziarul de Iaşi“, CCI Iaşi a publicat pe SEAP invitaţia de participare pentru achiziţionarea de „servicii de organizare expoziţii, târguri şi congrese“ pe 17 decembrie 2010, cu câteva zile îna­inte de Sărbătorile de Iarnă. Termenul limită de depunere a ofertelor, precum şi des­chiderea acestora a fost stabilit pen­tru 23 decembrie, după şase zile, con­trar normelor în vigoare care pre­văd un termen de zece zile, au spus inspectorii POSDRU. Licitaţia a avut loc pe 23 de­cembrie, ora 10.00, cu două zile înainte de Crăciun, partici­pând cinci firme din mai multe judeţe ale ţării. Din Iaşi a participat doar Ab Plus Events, însă câşti­gătoare a fost de­semnată Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Bacău, unitate omoloagă ce­lei de la Iaşi, care a prezentat o ofertă de aproximativ 86.000 de lei cu tot cu TVA.

Inspectorii POSDRU nu au sanc­ţionat decât numărul mic de zile în care agenţii economici au putut să se înscrie la respectiva licitaţie, aplicând o co­recţie de 21.000 de lei CCI Iaşi, de 25% din valoarea contractului.

Ce zic cei de la CCI

Ulterior aplicării corecţiei, repre­zen­tanţii unităţii ieşene au formulat o contestaţie la care spun că nu au primit răspuns, iar în urmă cu două zile s-au adresat instanţei pentru anularea notei de constatare prin care s-a aplicat co­recţia financiară. „În stabilirea termenului limită de depunere a ofertelor, precum şi de depunere a ofertelor, precum şi de deschidere a acestora, respectiv data de 23.12.2010, am luat în calcul faptul că în data de 24.12.2010, fiind Ajunul Crăciunului, ne puteam confrunta cu absenţa a­gen­ţilor economici în etapa des­chi­derii ofertelor. Noi am dorit ca tocmai această situaţie să o evităm, în dorinţa de a avea o procedură cât mai transparentă“, au precizat reprezentanţii CCI.

Aceştia au mai arătat că se consideră nedreptăţiţi de corecţia de 25% aplicată de POSDRU. „Dorim să subliniem faptul că întreaga procedură de achi­ziţie a «serviciilor de organizare ex­poziţii, târguri şi congrese» a fost făcută cu respectarea principiului transparenţei totale, absolut niciun candidat nefiind dezavantajat sau prejudiciat şi, în consecinţă, nu ar trebui să existe vreo suspiciune de nere­guli“, au mai arătat cei de la CCI în acţiunea depusă în instanţă.

Licitaţia de organizare de evenimente sancţionată de inspectori a fost inclusă în proiectul „Sprijinirea dezvoltării sustenabile a antreprenoriatului rural prin crearea unui mecanism de bune practici, coerent şi unitar la nivelul organizaţiilor reprezentative ale mediului de afaceri din Româ­nia“. Proiectul a fost finalizat pe 1 ia­nuarie 2013 şi a avut un buget de peste 9,5 milioane de lei, 7,5 milioane fiind din fonduri europene.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii