EXCLUSIV: Ministerul Justiţiei întoarce pe dos Penitenciarul din cauza lui Fenechiu

miercuri, 30 iulie 2014, 01:59
5 MIN
 EXCLUSIV: Ministerul Justiţiei întoarce pe dos Penitenciarul din cauza lui Fenechiu

Corpul de Control al ministrului Justiţiei efectuează zilele acestea un control la unitatea condusă de directorul Marius Vulpe. Printre altele, reprezentanţii ministerului verifică şi posibile favorizări ale anumitor deţinuţi. Informaţia oferită „Ziarului de Iaşi“ de surse din cadrul închisorii a fost confirmată aseară oficial de Ministerul de Justiţie. Aceleaşi surse au transmis cotidianului nostru că membrii Corpului de Control au ajuns la Iaşi luni, zi în care au purtat o discuţie de trei ore şi cu Relu Fenechiu.

 

Zile de foc pentru conducerea Penitenciarului de Maximă Sigu­ranţă din Iaşi. Corpul de Control al ministrului Justiţiei se află de două zile la închisoare ieşeană, acolo unde sunt verificate mai multe posibile încălcări ale legii sub mandatul directorului Marius Vul­pe.

Potrivit unor surse din ca­drul puşcăriei ieşene, două femei şi un bărbat din cadrul ministerului de resort au ajuns la Iaşi de luni. Aceleaşi surse au transmis că inspectorii au stat de vorbă în prima zi de control, timp de trei ore, cu fostul ministru al Trans­porturilor, Relu Fenechiu.

Infor­maţia obţinută de „Ziarul de Iaşi“ a fost confirmată ieri oficial de către reprezentanţii ministerului. De altfel, potrivit unei adrese oficiale, printre aspectele verificate în închisoare ieşeană se numără şi eventuale favorizări ale unor deţinuţi.

Ce verifică inspectorii la Iaşi

Potrivit adresei menţionate, controlul de la Penitenciarul Iaşi a început pe 28 iulie. Printre altele, transmit reprezentanţii Minis­terului Justiţiei, este verificat mo­dul de gestionare a resurselor bu­getare şi materiale, dar şi „modul de reacţie a conducerii penitenciarului pentru prevenirea şi li­mi­tarea efectelor cauzate de eve­nimentele negative“.

Lista aspectelor cercetate de Corpul de Control este completată, potrivit reprezentanţilor mi­nisterului, de următoarele: „acordarea recompenselor cu permi­siu­nea de ieşire din penitenciar şi a propunerilor pentru liberare con­diţio­nată, gestionarea situa­ţiilor de întrerupere a executării pedepsei închisorii, respectarea dis­­poziţiilor legale privind selec­ţionarea la muncă a acestora şi verificarea unor aspecte sesizate prin petiţii înregistrate la această structură.“

Din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, împotriva directorului Ma­rius Vulpe au fost înregistrate în ultima perioadă mai multe se­sizări. Una dintre acestea, referitoare la eventuale abuzuri, ar fi fost înaintată de către un angajat al închisorii, Liviu Z.

Regimul de detenţie al fostului ministru

Inspectorii de la Bucureşti verifică şi regimul de detenţie al fostului ministru Relu Fenechiu. Se pare că s-au făcut reclamaţii cum că acesta ar beneficia de un regim preferenţial, fiind cazat într-o cameră cu cinci deţinuţi în loc de una obişnuită în care sunt şi 20 de deţinuţi. Legalitatea unui asemenea tratament nu este încă clară şi se pare că stârneşte controverse.

 

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Condiţii speciale de confort pentru Fenechiu, în spatele gratiilor. E "vulnerabil"

 

Obiectele interzise

În ultima perioadă, mai mulţi deţinuţi din Penitenciarul Iaşi au intrat în vizorul autorităţilor după ce au comis infracţiuni prin metoda „accidentul“. Un alt aspect pe care Corpul de Control al ministrului Justiţiei îl verifică în închisoarea ieşeană este şi „modul de gestionare a situaţiei introdu­cerii de obiecte şi bunuri interzise a se afla în posesia deţinuţilor.“ În acest sens urmează a se verifica cum au ajuns telefoane sau alte obiecte interzise în posesia puşcă­riaşilor şi ce măsuri a luat conducerea unităţii pentru preveni astfel de fapte penale.

Chiar în ziua în care cei trei inspectori au ajuns la Iaşi, un eveniment mai mult decât dubios a avut loc dincolo de gratiile pe pe strada dr. Vicol nr. 5. Bărbatul care la finele anului trecut şi-a ucis soţia într-un coafor din Iaşi a înghiţit o cantitate mare de medi­ca­mente şi a ajuns în stare gravă la spital. Medicii spun însă că abia după 12 ore de la ingerare. „Pa­cientul transferat de la penitenciar a fost adus aproape în stare de comă. Intoxicaţia medicamentoasă era mai veche de 12 ore. Pe fondul unei depresii severe, băr­batul a ingerat mai multe antidepresive combinate cu benzodiazepine. El este internat la ATI, în Secţia de Toxicologie a spitalului, cu prognostic pozitiv. Când a ajuns la noi, pacientul era confuz şi răspundea la stimuli dureroşi“, a spus, ieri, dr. Gabriel Perianu, medic primar UPU.

În schimb, reprezentanţii Penitenciarului, prin­­tr-un răspuns oficial remis „Zia­rului de Iaşi“, susţin: „Deţi­nu­tul a fost consultat de către medicul unităţii în data de 28.07.2014, ora 08.15, fiind sub tratament psihiatric (acesta avea în antecedente tentative autoli­tice). Deoarece prezenta stare somnolentã, a fost monitorizat de personalul medical. La ora 12.30, medicul ce a consultat pacientul, a recomandat consultaţie de specialitate în cadrul Spitalului Sf. Spiridon – UPU. Starea pacientului nu a impus solicitarea unei maşini de salvare, transportul deţinutului fiind asigurat de unitatea de deîinere“. De asemenea, au mai transmis angajaţii puş­căriei, medicamentele pe care le-a ingerat deţinutul Vasile Olaru ar constitui tratamentul prescris de către medicul psihiatru.

Dosarul penal

Cazul criminalului de la coafor nu este singular. Cinci deţinuţi au reuşit, cum-necum, să înghită câte un pumn de pastile în decursul acestui an. Unul dintre aceştia, Dinu Florin, şi-a provocat astfel decesul, cantitatea de pastile înghiţită fiind foarte mare. Este improbabil să se fi sinucis doar cu pilulele păstrate de la tratamentul prescris.

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi se află în prezent un dosar penal în care se fac veri­ficări asupra modului în care a reuşit deţinutul Dinu Florin să facă rost de atâtea pastile. Sursele „Ziarului de Iaşi“ spun că în acest caz ar fi dat declaraţii la Parchet un subofiţer de la penitenciar, de la poarta de primire deţinuţi. „A fost reclamat angajatul acesta pentru a fi scos cineva ţap ispăşitor. Nimeni nu spune că de foarte mult timp aparatul de raze X de la poarta respectivă nu funcţionează, în condiţiile în care doi dintre angajaţi au făcut şcolarizare chiar pentru folosirea acestuia“, au transmis sursele „Ziarului de Iaşi“.

Reporterii noştri au încercat ieri să obţină din partea directorului Marius Vulpe răspunsuri referitoare la eventualele abateri care ar avea loc în penitenciar, dar şi despre controlul de la minister. Deşi l-am sunat insistent şi i-am cerut şi prin SMS un punct de vedere, directorul Marius Vulpe a ales să nu răspundă.

Comentarii