EXCLUSIV: Povestea cumplită, cu bani mulţi şi Corduneni la mijloc, a unui om de afaceri ieşean

miercuri, 19 februarie 2014, 02:50
6 MIN
 EXCLUSIV: Povestea cumplită, cu bani mulţi şi Corduneni la mijloc, a unui om de afaceri ieşean

Detalii terifiante ies la iveală în cazul sinuciderii omului de afaceri ieşean Viorel Năstasă. Secundul clanului interlop Corduneanu, Adrian, a fost pus sub urmărire penală pentru şantaj după ce ar fi pus presiuni pe Năstasă pentru ca acesta să plătească o datorie de 200.000 de euro luată cu împrumut de la Mihai Cazacu, „milionarul de la Loto“ din Târgu Frumos. Cazacu este şi el cercetat în acelaşi dosar, pentru instigare la şantaj. Surse juridice au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că Adrian Corduneanu şi un apropiat de-al său, Paul P., acuzat şi el în dosar, l-ar fi vizitat în mod repetat pe afaceristul Năstasă ameninţându-l să îşi achite datoria pe care o avea la Cazacu. Năstasă nu a mai rezistat stresului şi, în decembrie 2013, s-a spânzurat în pădurea de la Uricani. Avea 47 de ani.

 Miliardarul de la Loto, Mihai Cazacu, şi Adrian, şeful aripii violente a clanului interlop Corduneanu

Dosarul morţii omului de afaceri Viorel Năstase capătă o turnură neaşteptată. Doi interlopi cunoscuţi din oraş au dosar penal pentru şantaj după ce l-ar fi ameninţat în mod repetat pe patronul Brutăriei Vechi din Tătăraşi, înainte ca acesta să îşi pună capăt zilelor. Potrivit unor surse judiciare, în acest caz ar fi fost implicat clanul Corduneanu, prin secundul grupării, Adrian. Acesta din urmă a fost pus sub urmărire penală pentru şantaj înainte ca afaceristul Năstasă să cedeze psihic şi să se spânzure în pădurea de la Uricani. Aceleaşi surse au mai precizat că, pe lângă Adrian Corduneanu, în dosarul de şantaj aflat pe masa procurorilor mai este cercetat pentru instigare şi Mihai Cazacu, bărbatul din Târgu Frumos care în 2008 a câştigat 3,8 milioane de euro la Loterie.

Povestea şantajului

Informaţiile obţinute de „Ziarul de Iaşi“ în acest caz relevă că, la scurt timp după ce a luat potul cel mare la loterie, Mihai Cazacu l-ar fi împrumut pe Viorel Năstasă cu o sumă foarte mare de bani. Surse neoficiale vorbesc de 200.000 de euro, însă nu se ştie dacă e vorba de suma împrumutată sau cea la care s-a adăugat dobânda. Ulterior, după ce situaţia materială a lui Cazacu s-a înrăutăţit, „milionarul de la Loto“ ar fi încercat să îşi recupereze banii rapid. A apelat astfel la interlopul Adrian Corduneanu, cel care, împreună cu un locotenent de-al său, Paul P., l-ar fi vizitat în mai multe rânduri pe Viorel Năstasă încercând să îl determine să îşi achite datoria. De asemenea, liderul clanului Corduneanu ar fi pus presiune pe afacerist şi prin apeluri telefonice repetate. Ancheta în acest caz a demarat cu câteva luni înainte ca Viorel Năstasă să cedeze psihic, iar începerea urmăririi penale, spun sursele noastre, ar fi fost emisă în perioada verii. Corduneanu şi Cazacu ar fi fost filaţi în prealabil de autorităţi, mai multe discuţii dintre aceştia referitoare la şantaj fiind înregistrate. În luna decembrie a anului trecut, ajuns la capătul răbdărilor, Viorel Năstase şi-a oprit Mercedes-ul în pădurea de la Uricani şi s-a spânzurat. A lăsat bilete prin care şi-a cerut scuze pentru fapta sa, invocând problemele financiare. În mesajele sale ar fi făcut referire şi la interlopii care l-au determinat să îşi pună ştreangul pe gât. Reporterii „Ziarul de Iaşi“ au încercat, în cursul zilei de ieri, să ia legătura cu reprezentanţii Parchetului pentru un punct de vedere oficial în acest dosar. Aceştia nu au putut fi contactaţi.

Înglodat în datorii

Pe lângă presiunea interlopilor, afaceristul Viorel Năstasă avea şi alte probleme financiare grave care l-au determinat să se sinucidă. Năstasă a fost cel care a pus pe picioare Brutăria Veche, din Tătăraşi, dar şi fostul restaurant Corola, din zona Bucşinescu. Un site specializat pe datorii şi debite neachitate publica în vara anului trecut un articol dedicat lui Năstasă, în care se preciza că ieşeanul avea, pentru cele patru firme deţinute, datorii de aproximativ un milion de euro. De altfel, Năstasă a fost şi condamnat, în 2011, la opt luni de închisoare cu suspendare după ce nu a achitat dările la stat pentru angajaţi.

Varianta datoriilor la cămătari a fost vehiculată încă de la momentul decesului său. „Ziarul de Iaşi“ a prezentat în exclusivitate atunci mai multe mărturii ale unor apropiaţi ai afaceristului. „El a povestit că era urmărit de cămătari, de la care împrumutase zeci de mii de euro. Era urmărit şi ameninţat. Dintr-un om vesel, aşa cum îl cunoşteam, a devenit foarte stresat. În scrisorile lăsate şi găsite asupra lui îşi sfătuia soţia să plece în Germania, să stea la sora lui stabilită acolo. Îi era frică să nu păţească ceva“, a spus un angajat. Un alt apropiat ne-a mărturisit că Viorel Năstasă slăbise foarte mult înainte de a se sinucide, fiind tot timpul abătut din cauza problemelor. În ceea ce priveşte moartea sa, anchetatorii au demarat o investigaţie pentru moarte suspectă, însă a fost limpede de la început că a fost vorba de o sinucidere.

Profilul celor doi şantajişti

Adrian Corduneanu a fost catalogat în rechizitoriul prin care clanul Corduneanu a fost trimis în judecată ca fiind liderul aripii violente a grupării, printre „specialităţile“ sale numărându-se şantajul sau intimidarea. Interlopul se află în libertate din 2011 după ce a fost eliberat de către judecători în dosarul în care a fost trimis în judecată, alături de fraţii săi, pentru infracţiuni de crimă organizată. Corduneanu conduce prin Iaşi un costisitor Porsche Chayenne de culoare albă, deşi fraţii săi i-au determinat pe judecători să îi lase să plece din Iaşi pentru a munci, motivând că sunt săraci.

La rândul său, „milionarul de la Loto“ este originar din Târgu Frumos, el fiind în ultimii ani în centrul mai multor scandaluri. La finele anului trecut, Cazacu a fost condamnat definitiv la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru ultraj contra bunelor moravuri, după ce s-a bătut cu un interlop din clanul Gangal. Cazacu mai este cercetat şi într-un dosar în care este acuzat că a condus beat la volan. Recent, „milionarul de la Loto“ a reclamat la Parchet că ar fi fost sechestrat şi bătut de interlopul Ioan Hîrtopanu, după ce acesta din urmă ar fi încercat să recupereze în jur de 12.000 de euro pentru închirierea unor maşini. Cazacu ar avea probleme şi cu ţiganii din Ciurea şi Grajduri, cărora le-ar datora bani.

Comentarii