De Sănătate

Punem punctul pe știi

Explicaţii medicale după cazul copilului mort la botez. Cum se sufocă un nou-născut cu lapte?

miercuri, 20 septembrie 2017, 01:50
3 MIN
 Explicaţii medicale după cazul copilului mort la botez. Cum se sufocă un nou-născut cu lapte?

Ce trebuie să facă într-o astfel de situaţie adulţii aflaţi în jurul copilului.

În urma lansării ipotezei conform căreia bebeluşul care s-a stins din viaţă zilele trecute în timpul slujbei de botez din localitatea Curături s-ar fi înecat cu lapte regurgitat, medicii pediatri explică în ce circumstanţe un copil se poate sufoca cu laptele pe care tocmai l-a consumat, ajungând la deces. Medicii pediatri recomandă ca, imediat după ingestia de lapte, copilul să fie ţinut în poziţie verticală pentru a-l ajuta să elimine aerul pe care îl înghite involuntar în timpul hrănirii.
 
„După terminarea ingestiei, copilul este bătut uşor pe spate şi elimină aerul ca o eructaţie. Dacă nu elimină, există riscul ca atunci când intră în poziţie culcată să verse, iar dacă este ţinut pe spate, în poziţie culcată, are riscul să aspire laptele în plămân şi să se sufoce. Atunci copilul începe să respire mai greu, se vede că prezintă un efort la respiraţie, se învineţeşte în jurul gurii, iar dacă nu îl vede nimeni ca să îl aşeze într-o altă poziţie sau dacă nu intervine cineva, este irecuperabil“, a explicat dr. Tamara Solange Roşu, medic primar medicină de urgenţă şi medic-şef UPU de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“.
 
O altă explicaţie a medicilor pediatri este faptul că laptele poate fi aspirat către zonele reflexogene din faringo-laringe. „Este posibil ca picăturile de lapte din gură să fie aspirate spre acele zone, care odată atinse, atât respiraţia cât şi cordul se opresc. Putea fi vorba şi despre o singură picătură care ajunsă acolo, duce la sufocarea copilului. De aceea, sub vârsta de şase ani nu se recomandă copiilor înghiţirea pastilelor în forma lor, ci pisate sau pulverizate“, a completat prof. dr. Constantin Iordache, medic primar pediatru în cadrul unităţii medicale.
 
Reamintim că sâmbătă, 16 septembrie, în jurul orei 16.00, în localitatea Curături din comuna Ciurea, în timpul slujbei de botez, după ce a fost scufundat de preotul Nichifor Hrestic în cristelniţă bebeluşului a început să i se facă rău, să se învineţească la tâmple şi să nu se mai oprească din plâns. Totul până când cei prezenţi au observat că acesta nu se mai mişca şi nu mai plângea, după ce a plâns pe toată durata slujbei. Văzând că nu îşi revine, părinţii bebeluşului l-au urcat în maşina personală, întâlnindu-se pe drum cu echipajul medical.
 
Deşi copilul a fost preluat de pe drum de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean care a început manevrele de resuscitare, copilul fiind intubat şi ventilat mecanic în timpul transportului către Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul de Copii, la momentul preluării de către medicii pediatri, acesta prezenta semne de moarte biologică deja instalate, cu toate acestea continuându-se manevrele până la declararea decesului. Acest lucru conduce la ideea că la faţa locului nu i s-au făcut manevre de resuscitare, ci abia la sosirea echipajului medical. 

Comentarii