De Business

Punem punctul pe știi

Fenechiu câştigă fonduri europene şi din puşcărie

O societate aparţinând familiei Fenechiu a obţinut pe ultima sută de metri o finanţare din fonduri UE.

marți, 17 iunie 2014, 01:50
4 MIN
 Fenechiu câştigă fonduri europene şi din puşcărie

Şapte companii ieşene au prins în ultimă instanţă o finanţare de circa şapte milioane de euro de la Ministerul Fondurilor Europene, pentru proiecte depuse încă din 2011. Proiectele firmelor ieşene se aflau pe o listă de rezervă realizată de Autoritatea de Management POSCCE (Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice), pentru care a fost suplimentat bugetul apelului pentru proiectele de investiţii mari pentru IMM-uri.

De pe lista de rezervă aferentă operaţiunii “Sprijin financiar cu o valoare cuprinsă între 1.065.001 lei si 6.375.000 lei acordat pentru investiţii pentru IMM” au fost selectate proiectele care au obţinut minimum 60 de puncte, ce în total valorează 82.6 milioane lei. Potrivit MFE, firmele care se regăsesc pe această listă, trebuie să depună foarte rapid documentele necesare, deoarece contractele trebuie semnate până la sfârşitul acestei luni. “Aceste proiecte sunt dintre cele depuse în luna august 2011, care au stat neevaluate până în vara anului 2013, când MFE a pus la dispoziţia Autorităţii de Management POSCCE experţi din mediul privat. Procesul de evaluare a fost finalizat în luna decembrie 2013, iar contractarea a început în acest an. Până în prezent, în cadrul acestei operaţiuni au fost semnate deja 190 de contracte de finanţare cu o valoare totală nerambursabilă de aproximativ 190 milioane de euro. Fac un apel către toate IMM-urile care se regăsesc pe Iista publicată pe site-ul MFE să depună toate documentele necesare pentru a semna contractele până la sfârşitul acestei luni, dată după care expiră schema de ajutor de stat”, a precizat, într-un comunicat de presă, ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici. Printre primele 10 proiecte ce au primit finanţare se numără şi două planuri de investiţii ale firmelor ieşene Tehnorom SRL şi Kompas Group SRL, cu un punctaj de 84,700. Compania Tehnorom, unde administrator era fratele lui Relu Fenechiu, Lucian, va primi o finanţare de circa 3,9 milioane lei pentru a moderniza întreprinderea prin construirea unei hale de producţie şi achiziţie de utilaje pentru producţie tâmplărie din lemn stratificat. Potrivit mfinante.ro, firma are ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul al calculatoarelor, unităţilor periferice şi software-uri în magazine specializate şi anul trecut a derulat afaceri de circa 16,5 milioane lei, obţinând un profit de aproximativ 390.000 lei.

 
 
Nu a mai depus bilanţ din 2011
 
 
Legat de cealaltă firmă, SC Kompas Group SRL, aceasta n-a mai depus bilanţuri contabile la Fisc din 2011 şi a primit finanţare pentru un proiect de achiziţie utilaje în valoare de 6,36 milioane lei. În 2011, firma a derulat afaceri de peste şase milioane lei şi a obţinut un profit de 180.000 lei. În afară de această firmă, site-urile specializate arată că Novac mai deţine şi un service auto în apropierea sediului de pe Calea Chişinăului, nr. 29. La aceeaşi adresă figurează alte două firme care se află pe lista câştigătorilor de finanţare, ce au fost înfiinţate în aceeaşi zi cu SC Kompas Group, au acelaşi domeniu de activitate, un număr mediu de 10 salariaţi şi, de asemenea, nu şi-au mai depus bilanţurile contabile din 2011. Toate cele trei firme au depus proiecte cu finanţare aproape de maximul admis, respectiv de 6,36 milioane lei, prin care intenţionează să achiziţioneze utilaje şi tehnologii pentru a-şi dezvolta şi moderniza activitatea de comerţ nespecializat. Firma SC Pacifico Trak este administrată de Irina Moscalu, iar în  2011 a avut afaceri de 21,6 milioane lei şi un profit de 365.000 lei. Ultima firmă, SC Disk AG, a avut în 2011 afaceri de 13,7 milioane lei şi un profit de 260.000 lei. Singurul număr disponibil pe site-urile specializate pentru cele trei firme este cel al Irinei Moscalu, care apare pe un site şi la firma SC Kompas Group, însă acum nu mai este alocat.
 
 
 
Ce firme se mai află pe listă
 
 
Pe poziţia a 11-a în lista publicată de MFE, cu un punctaj de 84.150, firma SC Self Trust din Valea Lupului va primi o finanţare de 1,88 milioane lei pentru a eficientiza şi inova tehnologia în fabricarea conveioanelor (banda rulanta). Firma este administrată de Mihai Topa, iar anul trecut a derulat afaceri de 10,6 milioane lei şi a obţinut un profit de 694.000 lei. Pe lista câştigătorilor se numără şi firma SC Gazpro care va implementa un proiect în valoare de 1,15 milioane lei destinat dezvoltării capacităţii de producţie pentru fabricarea produselor din lemn sintetic. Compania deţinută de Mihai Dascălu prestează activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică iar anul trecut a avut pierderi de 1,3 milioane lei. Firma Stef – Invest din Bucium va primi o finanţare de peste un milion de lei pentru achiziţia de utilaje specifice lucrărilor de demolare construcţii. Anul trecut, compania a avut afceri de peste trei milioane lei şi un profit de 167.000 lei. În plus, în afară de aceste şapte proiecte, în Iaşi vor fi investite alte şapte milioane de euro de către firme din Ilfov şi Bucureşti.



Comentarii