De Sănătate

Punem punctul pe știi

Fetiţa adormită cu pufuleţi îmbibaţi în alcool rămâne în spital

marți, 29 noiembrie 2016, 02:56
4 MIN

Copilul nu are acte. Mama, din Lungani, a născut-o după o relaţie cu un pakistanez pe care l-a cunoscut în Irlanda.

Fetiţa în vârstă de aproximativ un an şi trei luni care a ajuns săptămâna trecută în comă alcoolică la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ nu este singurul copil pe care îl are Luiza Nour şi pe care l-a abandonat, aceasta având încă o fetiţă de patru ani pe care a lăsat-o în grija bunicilor. Cele două fetiţe au taţi diferiţi, cel al fetiţei de un an fiind un pakistanez, Elahi Nouman. 

Copilul are şi afecţiuni respiratorii

Medicii de la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului de Copii „Sf. Maria“ spun că fetiţa urma să fie externată în cursul zilei de marţi, însă din cauza faptului că prezintă o afecţiune respiratorie care necesită tratament injectabil va mai rămâne internată cel puţin câteva zile. „În prima etapă se punea problema externării, însă având în vedere că este vorba despre o pneumonie interstiţială, va mai rămâne până nu vor mai fi probleme. Ulterior va fi preluată de cei de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului“, a precizat dr. Cătălina Ionescu, medic primar pediatru şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. Cadrele medicale mai spun că mătuşa care l-a însoţit la spital nu a vrut să povestească exact ce s-a întâmplat, susţinând doar că i-a dat să mănânce pufuleţi şi apoi a pus copilul să doarmă.

Cadrele me­dicale bănuiesc faptul că pufuleţii au fost îmbibaţi în alcool pentru ca bebluşul să adoar­mă repede. Fetiţa a ajuns la spital joi la miezul nopţii în stare gravă, fiind adusă de rude după mai bine de şapte ore de la momentul în care a ingerat substanţa alcoolică, abia atunci când a început să aibă convulsii. Analizele efectuate au confirmat că este vorba despre intoxicaţie acută cu alcool eti­lic, fetiţa având o alcoolemie de 0,2 g/l, în condiţiile în care prezentarea după şapte ore de la ingerare presupune că era vorba despre o valoare mult mai mică decât cea iniţială. Copilul se află internat în continuare în Clinica de Toxicologie din cadrul spitalului. (Mădălina OLARIU)

Copilul va ajunge în grija unui asistent maternal

Fetiţa de un an şi două luni din judeţul Iaşi care a ajuns în comă alcoolică la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ va fi încredinţată spre creştere unui asistent maternal. Potrivit DGASPC Iaşi, mama fetiţei care se află în Irlanda a luat legătura cu asistenţii sociali şi le-a explicat că nu se poate întoarce în ţară pentru că abia acum şi-a găsit de lucru. Prin urmare, după ancheta socială efectuată la domiciul mamei din comuna Lungani, DGASPC Iaşi a hotărât să încredinţeze fetiţa cea mică a ieşencei unui asistent maternal profesionist. 

Luiza Nour, mama copilei, are trei copii cu trei bărbaţi diferiţi. Ieşeanca are două fetiţe, în vârstă de 1 an, respectiv 4 ani, şi un băieţel de doi ani. Pacienta care este internată la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi este fiica unui cetăţean pakistanez pe care tânăra l-a cunoscut în Irlanda. Ceilalţi doi copii sunt făcuţi cu doi bărbaţi români. Dacă pe copila intoxicată cu alcool, tânăra mamă a lăsat-o în grija unei rude din comuna Miroslava, pe fetiţa de patru ani a lăsat-o în grija mamei sale. Băieţelul de doi ani al femeii este înfiat de o familie din oraşul Târgu-Frumos, după cum arată primarul din comuna Lungani. 

„Familia fetei este necăjită. Tânăra are trei copii din diferite relaţii. Fetiţa cea mare a rămas la noi în comună, în grija bunicii. Fetiţa cea mică a fost lăsată la o mătuşă, iar băiatul este înfiat de mai mult timp de o familie din Târgu Frumos. Din informaţiile mele, tânăra nu beneficia de ajutor social“, a explicat Gheorghe Pricopie, primarul comunei Lungani. 

Momentan, fetiţa care va ajunge în grija unui asistent maternal nu are certificat de naştere. „Este o situaţia mai complicată pentru că tatăl minorului, un cetăţean pakistanez care se află în Irlanda, nu are permis de şedere în acest stat. Prin urmare, fetiţa născută acolo, cu toate că a fost recunoscută de bărbat, nu are certificat de naştere. În acest caz, copila va fi încredinţată unui asistent maternal profesionist, după externare. S-a făcut anchetă socială la domiciliul bunicii şi s-a stabilit că cealaltă fetiţă va rămâne acolo“, a arătat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC Iaşi. (Iulia CIUHU)

Comentarii