De Business

Punem punctul pe știi

Firma unui profesor universitar are de dat creditorilor opt milioane de lei

miercuri, 13 ianuarie 2016, 02:50
2 MIN

Societatea Hydramold este cunoscută pentru că are la activ un număr de 19 invenţii.

 

Creditorii firmei ieşene Hydramold, deţinută de profesorul universitar Constantin Chiriţă, au de recuperat peste opt milioane lei în procedura de insolvenţă a societăţii. Administratorul judiciar al firmei, Management Reorganizare Lichidare, a publicat recent tabelul preliminar de creanţe, din care rezultă că cei mai mari creditori sunt două instituţii de creditare de la care Hydramold a împrumutat bani. Astfel, Garanti Bank a fost acceptată la masa credală cu o creanţă de 3,15 milioane lei, în timp ce Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii SA IFN mai are de recuperat în urma împrumutului oferit societăţii ieşene aproximativ trei milioane lei.

Referitor la creanţă, administratorul judiciar a notat că această sumă este „admisă provizoriu conf. art. 64 alin. 4 din Legea nr. 85/2006, fiind o creanţă sub condiţia suspensivă a achitării acestei sume către Garanti Bank SA”. A treia creanţă ca importanţă este revendicată de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi, cu o valoare de 1,48 milioane lei, ca urmare a neplăţii obligaţiilor fiscale la bugetul general consolidat al statului. În privinţa creanţelor salariale, angajaţii care nu şi-au primit toate drepturile băneşti au fost înscrişi în tabelul preliminar al creditorilor cu o sumă de 325.000 lei. În rest, în tabel mai figruează Direcţia Economică a Finanţelor Publice Locale cu o creanţă de aproximativ 10.000 lei şi o serie de creditori chirografari. La această ultimă categorie, figurează creditori care au de recuperat sume cuprinse între 500 şi 50.000 lei, în mare parte furnizori ai firmei Hydramold.  

Firma Hydramold a fost înfiinţată imediat după revoluţie, în anul 1991, de către un colectiv de specialişti în tehnica acţionărilor hidraulice care, în ultimii 24 de ani, până să intre în insolvenţă în octombrie 2015, a brevetat 19 invenţii şi a primit numeroase premii la expoziţii ştiinţifice naţionale şi internaţionale. Coordonatorul proiectului, profesorul Constantin Chiriţă (Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iaşi), este şi administratorul societăţii. În 2014, ultimul an despre care există raportări contabile publice, Hydramold a avut o cifră de afaceri de 4,26 milioane lei şi pierderi de 2,1 milioane lei, nereuşind să treacă peste greutăţile întâmpinate în 2013, când a înregistrat pentru prima oară pierderi, într-un cuantum aproximativ egal cu al pierderilor din 2014.  

 

 

Comentarii