De Business

Punem punctul pe știi

Firmele de pază îşi plătesc angajaţii pe sarite

“Majoritatea plângerilor referitoare la firmele de pază şi protecţie sunt legate faptul că angajatorii nu îşi plătesc salariaţii aşa cum ar trebui”, a declarat şeful de serviciu în relaţii de muncă.

marți, 26 martie 2013, 02:50
2 MIN
 Firmele de pază îşi plătesc angajaţii pe sarite

 Trei societăţi ieşene au fost prinse săptămâna trecută pe picior greşit de către reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM). Două sunt din domeniul serviciile, iar cealaltă se ocupă de pază şi protecţie, fiecare dintre firme lucrând cu câte un angajat la negru.

 

În urma celor 49 de acţiuni de control desfăşurate de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă în perioada 18-22 martie, trei angajatori au fost găsiţi cu trei persoane care lucrau fără forme legale de muncă. În consecinţă, s-au aplicat amenzi în valoare de 30.000 de lei, adică 10.000 de lei pentru fiecare angajat fără forme legale”, a declarat Cătălin Ţacu, şef de serviciu în domeniul Relaţiilor de Muncă în cadrul ITM. Acesta a continuat, precizând că principala problemă în cazul firmelor care activează în domeniul de pază şi protecţie nu este munca la negru. Majoritatea plângerilor referitoare la firmele de pază şi protecţie sunt legate faptul că angajatorii nu îşi plătesc salariaţii aşa cum ar trebui, nu neapărat munca la negru. Patronii motivează că nici ei nu primesc suficienţi bani de la beneficiarii direcţi, însă acesta nu este un motiv pentru care să nu plătească oamenii care trăiesc lunar din acel salariu”, a completat Cătălin Ţacu. Şeful de serviciu în relaţii de muncă ne-a mai spus că tot săptămâna trecută au fost dispuse 87 de măsuri pentru remediere anumitor deficienţe găsite în firmele controlate. Acestea au vizat nerespectarea timpului de muncă şi a timpului de odihnă, dar şi transmiterea corectă a datelor în registrul salariaţilor. Aşadar, în perioada 18-22 martie, valoarea totală a amenzilor aplicate de reprezentanţii ITM s-a ridicat la 39.000 de lei.

 

Comentarii