De Business

Punem punctul pe știi

Statul ia praful de pe tobă în licitaţia de vânzare a sediului Universităţii „Petre Andrei“

Fiscul a rămas cu buzele umflate după ce a vândut turnul UPA

marți, 27 ianuarie 2015, 02:59
2 MIN
 Fiscul a rămas cu buzele umflate după ce a vândut turnul UPA

Rectorul Universităţii „Petre Andrei“, profesorul Doru Tompea, acuză Adminis­traţia Judeţeană de Finanţe Publice de în­călcarea legii în procesul de distribuire către creditori a sumei încasate în urma vânzării sediului instituţiei private către Universitatea de Medicină şi Farmacie.

În vara anului trecut, UMF a achiziţionat clădirea de 10.000 mp de pe strada Ghica Vodă în cadrul unei licitaţii organizate de Fisc pentru recuperarea datoriilor contra sumei de 15,46 milioane lei (3,5 milioane euro), licitaţia fiind contestată de rectorul UPA. După jumătate de an, Fiscul a realizat distribuirea sumei încasate pe imobil, iar la bugetul de stat a ajuns cea mai mică sumă dintre toţi creditorii, respectiv 5.690 lei, cheltuieli de executare, deşi AJFP a fost entitatea care a reuşit să vândă imobilul.

Potrivit rectorului UPA, marele câştigător al licitaţiei a fost instituţia bancară privată, Garanti Bank, care a primit circa 15,3 mi­lioane lei, urmată de executorii judecătoreşti Dominte Cristinel&Tufeanu Bogdan cu 123.772 şi Anchidin Cornelia cu 39.404 lei. „După cum se poate constata, marele câşti­gă­tor al acestei executări organizate de AJFP Iaşi a fost Garanti Bank SA, iar ma­rele perdant, în afară de UPA din Iaşi, este statul român. Se confirmă astfel faptul, sus­ţinut încă din luna august 2014 de către re­prezentanţii UPA din Iaşi, că statul este cel prejudiciat de această acţiune ilegală a AJFP Iaşi, lucru contrazis cu vehemenţă atunci de reprezentanţii acestei instituţii publice. Din cele petrecute până în prezent, s-a dovedit că reprezentanţii UPA au avut dreptate. Este posibil ca şi justiţia să aibă aceeaşi poziţie, caz în care reprezentanţii AJFP Iaşi vor avea de dat organelor de anchetă răspuns la cel puţin următoarea întrebare: cum a fost posibil ca, dintr-o executare în valoare de 15.465.500 lei, statul să obţină doar 5.690 de lei?“, a precizat Doru Tompea, rectorul UPA Iaşi.

În plus, rectorul a precizat că AJFP a încălcat Codul de Proce­dură Fiscală după ce nu i-a invitat pe repre­zentanţii UPA la şedinţa de distribuire. „Mai apar următoarele întrebări: ce se va întâmpla dacă UPA câştigă procesul de contestare a executării, lucru foarte probabil, iar sta­tul va trebui să returneze banii către UMF Iaşi? Cine va achita pierderile înre­gistrate de către statul român prin această exe­cutare realizată împotriva intereselor sa­le? Cine va suporta costurile evacuării clă­dirii şi a revenirii UPA în ea?“, a completat rectorul, menţionând că reprezentanţii Fiscului ar trebui să răspundă la aceste în­trebări. Comunicatul de presă cu acest anunţ a fost remis de UPA după ora 17, astfel că nu s-a putut solicita un punct de vedere din partea AJFP.

Comentarii