Fonduri europene fraudate sub paravanul îmbunătăţirii procesului fabricării de conserve

vineri, 25 iulie 2014, 01:58
3 MIN
 Fonduri europene fraudate sub paravanul îmbunătăţirii procesului fabricării de conserve

Conducerea uneia dintre cele mai mari fabrici de conserve de carne din Moldova a fost trimisă ieri în judecată de DNA Iaşi într-un dosar privind fraudarea de fonduri europene. Printre cei ce vor ajunge în faţa judecătorilor se numără şi directoarea generală a Vascar SA, Gabriela Ciuburciu (foto).

Procurorii Direcţiei Naţionale Antico­rupţie (DNA) Iaşi au finalizat ieri cel mai complex dosar de anul acesta. Nouă persoane fizice şi şase juridice au fost trimise în judecată de anchetatorii ieşeni în cazul unei fraudări de fonduri europene cu un prejudiciu de aproximativ un milion de euro.

Printre cei trimişi în judecată se numără şi Gabriela Ciuburciu, director general al SC Vascar SA Vaslui, una dintre cele mai mari fabrici de conserve din Moldova, dar şi mai mulţi subordonaţi sau apropiaţi de-ai acesteia.

Cum se fraudau bani

Potrivit rechizitoriului, faptele ilegale ce ar fi fost comise de Ciuburciu şi ceilalţi inculpaţi au avut loc în perioada 2008-2010, atunci când Vascar derula un proiect finanţat din fonduri comunitare prin care a beneficiat de un ajutor nerambursabil. Prin respectivul proiect, Vascar urma să achiziţioneze mai multe utilaje necesare îmbunătăţirii procesului tehnologic.

„Valoarea eligibilă totală a proiectului a fost de 14.705.128 lei, echivalentul a 3.980.814 euro, din care autoritatea contractantă a decontat cheltuieli în valoare totală de 5.839.677,81 lei“, au precizat procurorii DNA. Aceştia mai notează că persoanele din conducerea Vascar, sub comanda lui Ciuburciu, ar fi „planificat şi executat în detaliu fraudarea proiectului finanţat prin programul FEADR, prin simularea lega­lităţii procedurilor de achiziţii, obţinând astfel, atât din bugetul comunitar, cât şi din patrimoniul SC Vascar SA, sume foarte mari de bani, pe care şi le-au însuşit parţial, prin simularea unor operaţiuni comerciale licite.“

Pentru a simula legalitatea procedurilor de achiziţii, Gabriela Ciuburciu ar fi constituit o comisie de evaluare a ofertelor din care făceau parte mai multe persoane de încredere. „Orice posibilă concurenţă a fost eliminată, prin emiterea pur formală a unor oferte de către inculpaţii Mihăescu Ştefan Cristian şi Mirea Augustin Flavian, în numele a două societăţi comerciale“, au mai spus pro­curorii. O altă firmă implicată în afacere ar fi fost SC Plastics SRL, al cărei administrator era Iuliu Cepoi, asociat în cadrul Vascar. Cea dintâi firmă a primit nouă contracte de achiziţie, la preţuri mult supraevaluate. Scopul final era ca Vascar să poată justifica aşa-zisele achiziţii pentru a i se deconta fondurile europene.

Oferte umflate cu totală nesimţire

„SC Plastics SRL a fost interpusă în cadrul procedurilor de achiziţii, această societate comercială achiziţionând utilaje şi echipamente de la furnizori şi vânzându-le apoi SC Vascar SA la un preţ total cu 2.959.692,42 lei mai mare decât valoarea lor de piaţă“, explică procurorii DNA Iaşi. Alte 16 contracte fictive  au fost încheiate cu diverse firme din ţară sau din străinătate.

„Fap­tele menţionate, constând în pre­zentarea ofertelor şi a rapoartelor de selecţie false, respectiv inexacte, au avut ca rezultat obţinerea fără drept de către SC Vascar SA a sumei totale de 5.277.354,56 lei, din finanţarea nerambursabilă acordată de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurala şi Pescuit (APRDP), în cadrul proiectului“, spun procurorii ieşeni. APRDP s-a constituit parte civilă în acest proces cu 4,4 milioane de lei, în timp ce SIF Moldova, acţionar al Vascar, solicită de la inculpaţi 2,8 milioane de lei. Dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Vas­lui.
 

Comentarii