De Business

Punem punctul pe știi

Fondurile UE pentru activităţi neagricole au fost cerute integral

joi, 04 august 2016, 01:50
1 MIN
 Fondurile UE pentru activităţi neagricole au fost cerute integral

Fondurile disponibile în 2016 pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în mediul rural au fost deja solicitate integral, în doar câteva zile de la deschiderea sesiunii anuale pentru submăsura 6.2. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a anunţat că s-au primit online, de pe 28 iulie până în prezent, cereri pentru proiecte cu o valoarea totală de peste 146 milioane de euro, respectiv o sumă în procent de 200% faţă de disponibilul anual pentru această submăsură, 73 milioane de euro.

În total, pentru a primi sprijinul necesar înfiinţării de activităţi neagricole în mediul rural au fost depuse la nivel naţional 2.396 de proiecte de investiţii cu o valoarea de 146,04 milioane euro. „Precizăm că AFIR a primit solicitări de finanţare în limita plafonului de depunere a proiectelor, care a fost de 200% faţă de suma alocată pe sesiune, respectiv 146 de milioane de euro. Astfel, după evaluarea de către experţii AFIR a tuturor proiectelor depuse, vor fi selectate pentru finanţare în limita alocării disponibile pentru sM 6.2 în 2016 (73 milioane de euro) în funcţie de punctajul obţinut la criteriile de selecţie de către fiecare proiect în parte, în ordine descrescătoare.

În cazul proiectelor cu acelaşi punctaj, aceeaşi valoare a sprijinului şi aceeaşi prioritate, departajarea acestora se va face în ordinea descrescătoare a procentului propus în Planul de afaceri pentru producţia comercializată/ serviciile prestate”, potrivit unui comunicat al AFIR. În prezent se mai pot depune proiecte pentru cealaltă submăsură pentru finanţarea activităţilor neagricole din mediul rural, 6.4, cu o valoare a proiectelor de până la 200.000 euro, din care până la 90% poate fi finanţare nerambursabilă. Pentru submăsura 6.2 valoarea proiectelor putea fi de 50.000 – 70.000 euro, finanţarea nerambursabilă integrală. 

 

 

Comentarii