De Business

Punem punctul pe știi

Fortus nu ajunge (încă) la fier vechi

miercuri, 05 august 2015, 01:50
4 MIN
 Fortus nu ajunge (încă) la fier vechi

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a respins toate cele trei propuneri ale administratorului judiciar, printre care şi vânzarea la fier vechi a unor active ale combinatului.

Acţionarul majoritar de la Fortus, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), a dejucat planul administratorului judiciar de a vinde o parte din activele societăţii ca fier vechi. În plus, reprezentanţii AAAS au acuzat că nu s-a respectat legislaţia referitoare la organizarea de licitaţii când s-a semnat contractul de evaluare a bunurilor. Practicianul în insolvenţă Elena Buştea, coordonator al ISD Insolvency, care se ocupă de administrarea judiciară a combinatului după ce Eduard Pascal şi-a prezentat demisia în urma unor neînţelegeri cu AAAS, a convocat Adunarea creditorilor propunând trei puncte pe ordinea de zi.

Unul din puncte prevedea scoaterea la vânzare a 36 de mese de trasaj şi 15 motoare ca deşeuri feroase şi neferoase, preţul de pornire fiind de 152.000 lei fără TVA, un altul consta în aprobarea raportului de evaluare pentru aceste bunuri, documentul fiind întocmit de „evaluatorul de casă” de la Fortus, Dan Nistor Niţescu, în timp ce ultimul punct propunea o nouă strategie de vânzare a celor mai importante active din firmă: turnătoria de fontă şi secţia mecanică grea. Legat de valorificarea celor două
active imobiliare, administratorul a propus ca preţul de pornire a licitaţiei să fie de 50% din valoarea de evaluare, iar pasul de ofertare să fie stabilit la 5% din valoarea preţului de pornire.

Expertul evaluator nu-şi merită banii

Cel mai important vot în Adunarea Creditorilor este al AAAS, creditor cu 79,6007% din masa credală, iar instituţia de stat a transmis voturi negative pentru toate punctele de pe ordinea de zi şi a acuzat administratorul judiciar de neprofesionalism şi încălcare a legislaţiei. „Referitor la punctul 1 de pe ordinea de zi – acordăm un vot negativ cu privire la onorariul expertului evaluator Niţescu Dan Nistor, în valoare totală de 900 lei pentru evaluarea bunurilor mobile din averea debitoarei (…) motivat de faptul că administratorul judiciar al debitoarei nu a respectat procedura selecţiei de oferte privind desemnarea expertului evaluator precum şi dispoziţiile imperative ale art. 23 din Legea nr. 85/2006 care stabilesc cine este participantul la procedura insolvenţei societăţii şi care aprobă numirea şi nivelul remuneraţiilor persoanelor de specialitate”, potrivit procesului verbal al Adunării Creditorilor.

La punctul 2 de pe ordinea de zi, AAAS a scos în faţă o altă problemă legată de organizarea licitaţiei şi anume lipsa unui document din care să rezulte că bunurile respective au fost casate, de aici suspiciunea că ar fi scoase la vânzare bunuri funcţionale ca fier vechi. „Acordăm un vot negativ deoarece aprobarea valorilor de evaluare a bunurilor mobile – 36 mese de trasaj si 15 motoare casate – contravine dispoziţiilor art. 117 din legea insolvenţei şi, mai mult, există dubii cu privire la inventarul bunurilor mobile/imobile din patrimoniul FORTUS SA şi nici nu au fost prezentate documentele ce stau la baza casării acestora”, a motivat AAAS respingerea punctului de pe ordinea de zi. Legat de ultimul punct, AAAS a considerat că activele imobiliare Turnătoria de fontă şi Hala Mecanică Grea nu au fost scoase la vânzare într-o formă adecvată pe piaţă şi ar trebui organizate din nou licitaţii cu valoarea de evaluare. „Acordăm un vot negativ (…) pentru simplul motiv că, mai intâi, se impune soluţionarea contestaţiei AAAS formulată împotriva Hotărârii creditorilor nr. 1/26.06.2015 în vederea clarificării votului exprimat de instituţia noastră, iar în al doilea rând pentru că administratorii judiciari nu au respectat procedura expunerii pe piaţă într-o formă adecvată a vânzării acestor bunuri imobile, cu menţiunea ca reprezentanţii legali ai societăţii ar trebui să reia publicaţiile de vânzare a activelor de la preţul de 100% din valoarea de evaluare”, potrivit procesului verbal al Adunării Creditorilor.

La punctul 33 de pe ordinea de zi a transmis vot negativ şi Primăria Iaşi, prin Direcţia Economică de Finanţe Publice Locale, municipalitatea ieşeană abţinându-se în legătură cu primele două puncte. Au mai transmis puncte de vedere Apavital, care a votat favorabil toate cele trei puncte, şi Banca Comercială Română, care a cerut prorogarea unor hotărâri până va fi clarificarea situaţie administratorului judiciar Eurobusiness LRJ SPRL. Elena Buştea nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a oferi explicaţii legate de organizarea licitaţiilor prin care erau scoase la vânzare bunuri mobile ca deşeuri feroase sau neferoase.

 

Comentarii