De Sănătate

Punem punctul pe știi

Un cadou extraordinar de Valentine’s Day

FOTO: Mama i-a donat fiului un rinichi. Cei doi vorbesc la telefon din saloane alăturate

vineri, 17 februarie 2017, 02:57
5 MIN

Alexandru Gavril, băiatul în vârstă de 21 de ani care zilele trecute a primit şansa la o viaţă normală chiar de la mama lui care i-a donat unul dintre rinichi, este acum separat de cea care i-a dat viaţă doar de un perete.

După operaţia care a avut loc în Centrul de Transplant Renal din ca­drul Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon“, cei doi trebuie să mai stea izolaţi câteva zile pentru a se asigura că totul se va desfăşura aşa cum trebuie.

Chiar şi aşa, imediat după operaţie, atunci când a deschis ochii, prima întrebare a lui Ale­xandru a fost cum se simte mama lui. Aşa că mai întâi a întrebat personalul medical care l-a asigurat că totul a decurs cum trebuie şi că mama lui este în regulă, iar mai apoi a vrut să o audă la telefon, aşa că a sunat-o.

„Până acum doar la telefon am vorbit cu el, îmi e dor de el şi sper să fie bine“, spune zâmbind Mihaela Gavril, mama acestuia.

Alexandru ştie că aceasta a făcut un sacrificiu atunci când a decis să renunţe la unul dintre rinichi, astfel că o vede ca „un înger păzitor“ şi ca pe o femeie care a avut un curaj enorm să se supună unei astfel de intervenţii.

Alexandru este student în anul al II-lea la UTI

Băiatul a fost diagnosticat încă de când era mic, de la vârsta de 2 ani şi 11 luni, cu insuficienţă cro­nică renală la Spitalul de Copii „Sf. Maria“, apoi cu nefropatie de re­flux, o deteriorare permanentă a ţe­sutului renal. Mai are o soră gea­mănă, care acum este plecată în străinătate, însă aceasta nu a avut astfel de probleme de sănătate.

„Greşeala mea a fost că nu am dat importanţă, am spus că mă simt bine şi că sunt un om sănătos. Până în luna octombrie a anului trecut când am ajuns de urgenţă la spital pentru că mă simţeam foarte rău şi am intrat direct pe dializă“, povesteşte Alexandru Gavril.

Ale­xandru este student în anul al II-lea la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, iar cel mai greu a fost pentru el să îmbine viaţa de student cu şedinţele de dializă pe care le făcea de trei ori pe săptămână.

„Când am început să fac dializă mă simţeam chiar bine, însă cu timpul a în­ceput să devină plictistor, amor­ţeam atâtea ore în pat. De multe ori ca să merg la şedinţe trebuia să mă învoiesc de la facultate ca să ajung la timp“, povesteşte tânărul.

Alexandru spune că se bucură că a scăpat de cele trei zile pe săptămână în care viaţa lui se punea pe pauză, pe un pat de spital, şi că nu va lăsa nimic să schimbe starea lui de sănătate în rău.

„Abia aştept să văd cum este viaţa mea fără acele aparate, fără griji, vreau doar să merg acasă şi să mă odihnesc. Am auzit că trebuie să am mai multă grijă de mine, nu vreau să irosesc această şansă pe care am primit-o“.   

Cadou de Valentine’s Day, de la mama

Atunci când a aflat despre starea gravă în care se află fiul său, Mihaela se afla în Italia, acolo unde lucrează de câţiva ani. A venit cât de repede a putut în ţară şi a făcut analizele necesare pentru a vedea dacă sunt compatibili, iar atunci când s-a confirmat, nu a mai stat nicio clipă să se gândească. Spune că dacă i-a dat viaţă acum 21 de ani, îl va salva ori de câte ori va fi nevoie.

„Nu m-am gândit vreodată că se va ajunge la transplant, am sperat să se rezolve mai uşor. M-am bucurat enorm când m-a su­nat să-mi spună că are operaţia programată chiar pe data de 14 februarie, m-am gândit că e aşa, un fel de cadou de Ziua Îndră­gostiţilor“, spune femeia zâmbind.

Mama lui Alexandru spune că se simte la fel de bine ca înainte de operaţie şi că acum, după ce a trecut de ceea ce a fost cel mai greu, simte doar un sentiment de bucurie.

„Vreau să îl văd din nou pe pi­cioarele lui, să ştiu că îşi vede de viaţă şi de viitor. Mulţumesc tutu­ror cadrelor medicale care s-au ocupat de noi şi care au făcut posibil acest lucru“, a completat Mihaela

Aproximativ 500 de pacienţi încă aşteaptă

Medicii din cadrul Spitalului „Parhon“ susţin că este al doilea transplant efectuat în acest an de la un donator viu şi că situaţia este una fericită, mama fiind compatibilă cu fiul.

„Analizele efectuate anul trecut au demonstrat că este capabilă să doneze un rinichi fiului ei şi astfel am putut merge mai departe cu această intervenţie. Până în prezent rinichiul funcţionează foarte bine, probele renale fiind aproape normale. Riscurile ca organismul să refuze noul organ sunt mult mai mici dacă rinichiul este de la mamă la fiu decât de la un donator cada­veric“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic specialist nefrolog şi purtător de cuvânt al spitalului.

În acest sens, Alexandru va trebui ca toată viaţa să urmeze un tratament cu imunosupresoare, medicaţie care îm­piedică respingerea rinichiului transplantat. Pe lista de aşteptare a centrului din Iaşi se află alţi aproximativ 500 de pacienţi, medicii susţinând că în ultimii ani există o tendinţă de creştere a numărului pacienţilor cu probleme renale.

VEDEȚI ȘI:

Student din Iași, de 21 de ani, „născut a doua oară“. Mama lui i-a donat un rinichi!

Comentarii