De Sănătate

Punem punctul pe știi

(FOTO) Medicii de familie au ieşit ieri în stradă cu tot cu pacienţi

Reprezentanţi ai acestora au protestat atât la Prefectură, cât şi la CJAS. Ce i-a scos în stradă?

vineri, 03 noiembrie 2017, 02:50
2 MIN

Aproximativ 35 de persoane, reprezentanţii medicilor de familie, au pichetat ieri Instituţia Prefectului. Un alt grup de medici de familie, însoţiţi de personalul din cabinetele medicale şi de pacienţi, a fost prezent în faţa sediului CJAS, din Copou.

Dotaţi, în loc de stetoscop şi reţetar, cu pancarte şi lista solicitărilor, ei au au atras atenţia asupra subfinanţării cronice a asistenţei medicale primare din România şi asupra imposibilităţii practicării optime a medicinei de familie. O delegaţie a protestatarilor a fost primită de prefectul Marian Şerbescu.

În memoriul înmânat acestuia sunt menţionate trei revendicări: asigurarea condiţiilor necesare pentru desfăşurarea activităţii medicului de familie în scopul îmbunătăţirii asistenţei medicale a populaţiei, creşterea finanţării medicinii de familie în vederea echilibrării finanţării în sistemul public de sănătate şi recunoaşterea importanţei rolului medicului de familie şi respectarea drepturilor constituţionale ale medicilor şi pacienţilor. Prefectul s-a angajat să înainteze memoriul instituţiilor centrale competente în domeniu, respectiv Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Protestul se înscrie într-o acţiune la nivel naţional a Coaliţiei „Solidari pentru Sănătate“, formată din nouă organizaţii neguvernamentale care apără drepturile pacienţilor şi organizaţiile naţionale reprezentative ale medicilor de familie. Manifestări similare au avut loc ieri în mai multe oraşe ale ţării: Bucureşti, Brăila, Piteşti, Târgu Mureş, Cluj, Iaşi, Hunedoara, Craiova, Drobeta-Turnu Severin, Miercurea Ciuc, Râmnicu Vâlcea, Ploieşti.

Comentarii