N

FOTO Muzeul Comunismului de la Colegiul Economic, premiat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului

N

luni, 07 aprilie 2014, 19:33
3 MIN

\N

Expoziţie inedită de obiecte, cărţi şi acte ale vremurilor trăite de părinţii şi bunicii noştri. La Colegiul Economic de pe Sărărie s-a „alcătuit” Muzeul Comunismului, care este situat la subsolul corpului principal. Acesta a luat naştere în cadrul unui concurs naţional organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi care se adresează liceelor din ţară.

Concursul a început pe data de 11 martie, a ţinut două săptămâni şi s-a încheiat zilele acestea. Echipa de la Iaşi se află printre cei mai bine plasaţi, clasându-se pe locul cinci pe ţară, în contextul în care la concurs au participat peste 100 de şcoli.

Organizatorii muzeului, Tiberiu Părpăuţă, profesor de istorie, Cristina Arghire, profesor de logică şi elevii şcolii  se mândresc cu muzeul lor în care au reuşit să adume peste 1.000 de obiecte păstrate de pe vremea comunismului de părinţi şi mai ales de bunici. „Elevii din şcoală au fost anunţaţi să aducă de acasă obiecte din acea perioadă. Am expus doar obiectele care nu se mai folosesc, toate sunt valoroase. Chiar şi sticla de lapte, care nu se prea mai găseşte. Noi am încercat în acest spaţiu să creăm apartamentul unui om mediu, care avea până  şi telefon”, menţionează Tiberiu Părpăuţă, profesorul de istorie.

În sufragerie avem televizorul, radio, un aparat de fotografiat cu film, bibelouri, pick-up şi alte lucruri din casă, în bucătărie maşina de tocat nucă, un reşou tipic şi alte unelte cu care se îndeletniceau părinţii sau bunicii noştri când făceau mâncare. În baie dăm şi peste săpunul „Buchetul” sau „Violeta”, cu miros floral, găsit prin camera de curat a bunicilor şi pus la păstrat, peste lame de ras, săpun de casă, ventuze, bigudiuri de metal, enormul fier de călcat cu cărbuni. Peste acestea tronează reclama din acele vremuri: „Vreţi să cuceriţi femeia?/ Folosiţi săpunul Cheia!”. După părerea consumatorilor acelei vremi, săpunul cu pricina mirosea foarte urât. Obiectele exponate sunt împărţite pe categorii, avem astfel acte originale: somaţii, bilete de tranvai, amenzi, publicaţii, invitaţii la nunţi, ziare, reviste şi trei brevete semnate chiar de către Ceauşescu. Un brevet a fost dat pentru o mamă eroină şi celelalte două pentru fruntaşi în întrecerea socialistă. Tot la acest muzeu întâlniţi bani vechi, insigne, timbre, o rindea, o bormaşină manuală şi câteva păpuşi. La loc de cinste stă uniforma de soldat, livretul militar, carnetul de membru de partid şi două uniforme de pioner. O altă piesă interesantă constă într-un tablou în care apare mama şi fiica în uniformă de şoim al patriei.

„Eu am adus un aparat de developat poze, un mini aragaz şi o rindea de la tata, toate funcţionale”, mărturiseşte Claudiu Tăme, elev în clasa a XI-a F la Colegiul Economic. Colega sa Ioana Dumitraşcu a adus un tablou în care apare tatăl său la vârsta de cinci an, luat de la bunica sa de pe perete, iar Andrei Bogdan a adus o carte de Karl Marx publicată în 1945, luată din biblioteca părinţilor.

Fotografii cu cozile de la butelie ori pâine nu lipsesc din peisaj. Ele sunt faţa întunecată a regimului comunist. „Am stat cu bunicul trei zile şi trei nopţi să schimbăm butelia, ca să facem o pască şi cozonac”, îşi aminteşte profesorul de istorie. Şi pentru că muzeul trebuie să conţină şi lucrări ale copiilor, Loredana Chelea a făcut portretul fostului dictator, după o fotografie. I-a luat patru ore să îl facă pentru că, spune ea, sprâncenele lui Ceauşescu i-au cam dat de furcă.

Comentarii