De Business

Punem punctul pe știi

FOTO Prea multe întrebări fără răspuns: De ce tace DSV în scandalul cărnii expirate?

marți, 18 martie 2014, 02:50
5 MIN

Șefii Direcţiei Sanitar Veterinare se feresc să vorbească deschis despre problema cărnii expirate găsite în depozitului firmei Gidacom. Nici medicul căruia îi este arondată firma nu a putut fi contact ieri. Nu a răspuns nici la telefon şi nici nu a putut fi găsit la serviciu. Firesc rămân multe întrebări fără răspuns şi multe suspiciuni cât se poate de legitime.

“Scandalul cărnii” din Iaşi nu şi-a scris ultima pagină, astfel că telenovela continuă, în lipsa unui punct de vedere oficial din partea firmei Gidacom şi a Direcţiei Sanitar Veterinară şi de Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Iaşi. Aproximativ 14 tone de carne, marfă expirată din noiembrie 2013, a fost descoperită la mijlocul săptămânii trecute la depozitul Gidacom SRL din Tomeşti în urma unei acţiuni de control a procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi a comisarilor de la Protecţia Consumatorilor Iaşi. Luni, la un punct de lucru din Bacău aparţinând societăţii Gidacom au mai fost descoperite 345 de kilograme de carne alterată. Marfa expirată era la vânzare într-un depozit en-gros din municipiul Bacău. O cantitate însemnată de carne expirată a fost descoperită şi la depozitul din Suceava, potrivit presei locale. Oficialii Gidacom nu au putut fi contactaţi pentru a oferi un punct de vedere pe această temă.

 
 
Responsabilul de Gidacom este de negăsit
 
 
Direcţia Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi a fost prinsă în ofsaid, oficialii instituţiei demarând ulterior propriile cercetări la faţa locului. “Ziarul de Iaşi” a mers pe urmele afacerii pentru a afla de ce DSVSA Iaşi nu a fost “în priză” şi a aflat târziu de neregulile de la depozitul Gidacom din Tomeşti. Potrivit legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare, fiecare depozit de carne este arondat unei circumscripţii în fruntea căreia este un medic de stat din subordinea DSVSA. Acesta răspunde de respectarea normelor din domeniu şi de verificarea documentaţiei şi a calităţii produselor. Pe surse, “Ziarul de Iaşi” a aflat că medicul sanitar-veterinar arondat depozitului este medicul Aurica Şoptelea, consilier superior al Circumscripţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (CSVSA) Tătăraşi. Medicul a avut pe parcursul zilei de ieri telefonul închis, astfel că reporterii “Ziarului de Iaşi” nu au reuşit să o contacteze pentru a oferi opiniei publice ieşene un punct de vedere referitor la problemele constatate la Gidacom. Totodată, aceasta nu a fost de găsit nici la CSVSA din Tătăraşi, situată pe strada Aurel Vlaicu. “Este plecată pe teren cu treabă. Cred că a primit un telefon cum că este nevoie de dumneaei la un caz medical”, ne-au transmis doi localnici din zona circumscripţiei. Nici şefii instituţiei nu au formulat un răspuns acoperitor pe această temă.
 
 
Care sunt atribuţiile unui medic veterinar
 
 
În lipsa unor răspunsuri din partea medicului amintit, “Ziarul de Iaşi” a discutat teoretic cu un reprezentant al societăţii “Kosarom” pentru a înţelege exact rolul şi prerogativele reprezentanţilor CSVSA în activitatea cotidiană a unui depozit cu produse din carne. Neculai Apostol, patronul grupului de firme “Kosarom”, a precizat că într-un depozit de acest fel, inspectorul sanitar-veterinar care are arondată unitatea în circumscripţia sa trebuie să fie prezent ori de câte ori este nevoie. “Acesta verifică documentele, facturile, totul. Există proceduri pe care aceasta trebuie să le urmeze cap-coadă. Spre exemplu, ai un produs alimentar cu probleme calitatative care a ajuns pe piaţă. Inspectorul veridică lotul din care provine acesta, de unde a provenit carnea… în toată ecuaţia aceasta, inspectorul sanitar-veterinar răspunde de sănătatea populaţiei. La mine la depozite, aceştia sunt prezenţi aproape zilnic”, a declarat Apostol la modul general despre importanţa medicului sanitar-veterinar arondat unui depozit. Conform relatării telefonice, medicul din CSVSA trebuie să fie implicat activ alături de reprezentaţii unei societăţi. În primul rând, unitatea trebuie să pună la dispoziţia acestuia toată documentaţia, iar medicul trebuie să vadă loturile de produse şi “dacă corespunde partea de etichetare cu documentele”, după cum s-a exprimat Apostol. “În cazul când există un lot de carne cu termenul de valabilitate expirat, uitată undeva prin depozit, pe lângă care au trecut muncitorii fără să acorde atenţie, imediat chemi veterinarul. E expirat, nu ai ce-i face. Nu poţi să o dai în consum. Dacă termenul de valabilitate urmează a expira în câteva zile, tot veterinarul constată dacă se dă pe piaţă sau nu”, a adăugat patronul “Kosarom”. Totodată, Apostol a mai spus că dacă se găsesc produse din carne ieşite din termenul de valabilitate într-un depozit, aceastea nu reprezintă un pericol pentru celelalte preparate depozitate în aceeaşi unitate. Astfel, într-un caz de acest fel, Neculai Apostol a arătat că fiecare lot este separat, neexistând pericolul contaminării celorlalte produse.
 
 
Carne expirată la depozitul din Bacău
 
 
Luni, 17 martie, au fost descoperite noi produse alterate la unul din punctele de lucru ale Gidacom. Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Bacău a găsit 345 de kilograme de carne alterată care se aflau la vânzare într-un depozit en-gros din municipiul Bacău. Depozitul unde a fost găsită marfa cu modificări organoleptice aparţine aceleiaşi societăţi din Iaşi unde s-au descoperit săptămâna trecută 13,6 tone de aripi expirate, potrivit Mediafax. “Produsele congelate descoperite la acest depozit, respectiv peşte, pulpe şi ficat de pui, aveau culoarea schimbată, un miros nespecific, erau arse şi cu ambalajele rupte. Ca şi în alte cazuri, cel mai probabil, marfa era adusă deja expirată de la diverse firme din ţară sau străinătate şi, după ce era reambalată şi congelată, uneori a doua oară, era pusă din nou în vânzare”, a declarat, luni, pentru Mediafax Alin Năstase, comisarul-şef al CJPC Bacău. Pe lângă măsura retragerii definitive de la vânzare a cărnii alterate, comisarii CJPC Bacău au amendat firma Gidacom cu suma de 10.000 de lei.
 
 
 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii