(FOTO) Record doborât la admiterea de la Universitatea Tehnică Iaşi

marți, 01 august 2017, 01:50
4 MIN

Instituţia are anul acesta cel mai mare număr de candidaţi înscrişi. Sunt cu 72% mai mulţi decât anul trecut şi cu 43% mai mulţi decât în 2015. Ce explicaţii ar putea fi?

 

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asa­chi“ din Iaşi (TUIAŞI) are anul acesta o cifră record de candidaţi. Astfel, comparativ cu anul trecut, anul acesta sunt cu 72% mai mulţi absolvenţi de liceu care au optat pentru una dintre facultăţi, şi cu 43% mai mulţi decât în 2015. De asemenea, o cifră istorică s-a înregistrat şi în ceea ce priveşte numărul de candidaţi din Republica Moldova. Dacă anul trecut au fost 7 candidaţi, anul acesta şi-au depus do­sarele aproape 500 de absolvenţi de pe malul celălalt al Prutului, fiind disponibile 250 de locuri, comparativ cu 20 de locuri anul trecut. Astfel, conform decla­raţiei rectorului TUIAŞI, prof.dr.ing. Dan Caşcaval, în toamnă, la cea de-a doua se­siune de admitere, vor mai fi disponibile doar aproximativ 150 de locuri, iar admitere se va organiza doar pentru trei dintre cele 11 facultăţi.

De aceea s-a cerut către minister suplimentarea numărului de locuri, însă cererea nu a fost încă aprobată, dar sunt semnale pozitive în această direcţie. „Numărul de candidaţi fizici din acest an egalează numărul de dosare depuse anul trecut. Iar această creştere are, în spate, şi scăderea numărului de tineri care au luat bacalaureatul; deşi rata de promovare a crescut, numărul de absolvenţi de liceu care au promovat bacalaureatul este mai mic“, a declarat rectorul TUIAŞI.  În toamnă este posibil să mai fie încă o sesiune de admitere doar pentru Facultăţile de Textile- Pielărie şi Management Industrial, Ştiinţa şi Ingi­ne­ria Materialelor şi Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului. În ceea ce priveşte suplimentarea de locuri, TUIAŞI a solicitat Ministerului Educaţiei Naţionale aprobarea a încă 70 de locuri pentru candidaţii din Republica Moldova. „Aş vrea să mulţumesc celor care au ales TUIAŞI, pentru că este foarte clar că rolul ingine­rilor începe să fie recunoscut, şi este clar că o ţară nu se poate dezvolta fără ingi­neri. Aş dori să le transmit candidaţilor că această meserie le va oferi satisfacţii şi profesionale, şi materiale, iar atât timp cât vor iubi şi respecta această meserie. Sigur meseria de inginer îi va face respectaţi“, a completat rectorul.

Numărul mare de candidaţi de anul acesta poate fi explicat, pe lângă reorientarea tinerilor către meseriile tehnice, şi prin faptul că de anul acesta a fost introdus un soft în premieră în ţară, prin care candidaţii se pot înscrie automat la toate specializările pe care le doresc cu un singur dosar, şi plătind o singură taxă. De asemenea, în cazul candidaţilor din Re­publica Moldova, anul acesta a fost posibilă înscrierea direct în Republica Moldova, prin cele trei centre de admitere deschise acolo.

Soft pentru admitere unic în ţară, realizat local

Softul a fost realizat la nivel intern, de către o echipă de cadre didactice de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, condusă de şef lucrări dr. ing. Alexandru Archip, şi compusă din şef lucrări dr. ing. Adrian Alexandrescu, şef lucrări dr. ing. Paul Herghelegiu şi conf. dr. ing. Elena Şerban. Prof.dr.ing. Daniel Condura­che, prorectorul responsabil cu Infor­matizarea şi Comunicaţiile Digitale, prorectorat ce a asigurat funcţionalitatea componentei tehnice a admiterii, a explicat că acest soft permite observarea în timp real a datelor legate de admitere, a preferinţelor acestora, dar şi date cu privire la vârstă, sex sau religie, ceea ce permite o înţelegere mult mai profundă a candidaţilor, iar universitatea poate răspunde mult mai bine cerinţelor acestora. De asemenea, prorectorul a mai men­ţionat că se doreşte ca în anii viitori aplicaţia să fie dezvoltată, iar candidaţii să poată să se înscrie de acasă, depunând toate documentele necesare online, inclusiv actele putând fi scanate. „Am constatat că, de fapt, mediul de viaţă natural al candidaţilor noştri este cel virtual. Şi încercăm să fim foarte prezenţi acolo, să dialogăm prin intermediul aplicaţiilor multimedia, să facem tipul acesta de comunicare interactivă, ca să ştim apoi cum ne comportăm în consecinţă în co­mu­nitatea noastră. Şcoala nu înseamnă numai actul unilateral de predare şi examinare, ci conţine şi o componentă amplă, cu divertisment, cu hiper-legă­turi, şi tocmai tipul acesta de complexitate vrem să îl raportăm foarte realist. Deci vrem să facem o admitere foarte smart şi, în acelaşi timp, să le arătăm celor care vor intra în comunitatea noas­tră că suntem o şcoală serioasă şi că oferim un pachet educaţional complet“, a precizat prorectorul Condurache.

Numărul total de candidaţi unici de anul acesta de la universitate a fost de 3.255, atât pentru locurile la buget, taxă, dar şi pentru locurile destinate celor din Republica Moldova şi românilor de pretutindeni. Locurile rămase neocupate după terminarea perioadei de confirmări, care se va încheia până pe 7 septembrie, vor fi scoase la concurs în sesiunea admiterii din toamnă, sesiune care se va desfăşura între 10 şi 17 septembrie.  

Comentarii