(FOTO) Studenţii au mărşăluit prin Iaşi: momente unice în viaţă!

sâmbătă, 27 mai 2017, 01:50
3 MIN

Studenţii universităţilor ieşene au ieşit ieri-seară în stradă în cadrul „Marşului Absolvenţilor“. Studenţii de la Univer­sitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ (USAMV) au fost primii care au plecat spre Palatul Culturii, întâlnindu-se cu studenţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ (UAIC) în faţa Corpului A. Mo­mentul întâlnirii s-a lăsat cu scandări din partea studenţilor, fiecare dintre cei prezenţi scandând numele facultăţii de care aparţine. 

Chiar dacă mai puţini, câştigători în lupta scandărilor au fost cei de la USAMV, sunetele de fluier şi vuvuzea acoperind glasurile timide ale celor de la „Cuza“.  Zece minute mai târ­ziu, grupului de studenţi din Copou li s-a alăturat grupul din faţa Casei de Cultură a Studenţilor, format din cei de la Uni­versitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ şi o mână de studenţi de la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu“.

În frunte cu reprezentanţii celor patru universităţi, studenţii s-au îndreptat apoi spre Palatul Culturii, unde i-au aşteptat pe studenţii de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI). Aceştia din urmă s-au întâlnit în parcarea Facultăţii de Inginerie Chimică şi Pro­tecţia Mediului, iar de acolo s-au îndreptat spre Casa Pătrată urmând traseul Bulevardul Tudor Vladimirescu, au mers apoi pe Elena Doamna spre Hotel Europa şi apoi pe strada Anastasie Panu, întâlnindu-se cu tinerii de la celelalte universităţi la Palat. Prezentatorul evenimentului a fost Dan Negru, care l-a invitat să vorbească pe IPS Teofan. După rostirea ru­găciunii Tatăl Nostru, acesta i-a invitat pe studenţi să înalţe un gând şi pentru părinţii lor, dar şi pentru profesorii pe care i-au avut. Acelaşi lucru l-a subliniat şi Aurel Percă, Episcop auxiliar  al Epis­copiei Romano-Catolice din Iaşi, dar şi reprezentantul comunităţii de evrei din Iaşi.
 
Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a trans­mis studenţilor că „ziua de astăzi vă este dedicată vouă, voi sunteţi sufletul acestui oraş, voi sunteţi brand-ul acestui oraş, voi sunteţi prezentul şi viitorul acestui oraş. Pentru voi trebuie să avem toată recunoştinţa şi în voi trebuie să ne punem toată încrederea. Nu pot decât să vă spun că lumea este deschisă pentru voi în orice direcţie, dar speranţa mea cea mai mare ca Iaşul şi România să fie casa voastră pentru toată viaţa voastră“, a punctat Mihai Chirica. Au luat apoi cuvântul reprezentanţii universităţilor, pri­mul vorbitor fiind prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite al UAIC, care a punctat că „prezenţa voastră, aici şi acum, înseamnă că sunteţi cei mai buni din generaţia voastră, că sunteţi nişte învingători, că i-aţi făcut mândri pe părinţi, pe profesori, pe noi toţi şi meritaţi cu prisosinţă toate felicitările lumii“, a punctat aceasta.
 
Din partea TUIAŞI a vorbit prof. univ. dr. ing. Daniel Condu­ra­che, prorector la Informatizare şi Co­municaţii Digitale. Acesta a subliniat că absolvenţii trebuie să mulţumească în mod deosebit părinţilor lor, cei care au făcut tot posibilul ca lor să nu le lipsească nimic pe parcursul studiilor. De asemenea, acesta a explicat versurile imnului Gaudeamus şi semnificaţiile pe care le au. Acestora li s-au adăugat discursurile reprezentanţilor celorlalte universităţi, dar şi ale reprezentanţilor studenţilor, care au punctat aceleaşi lucruri, menţionând totodată că cea mai dificilă etapă din viaţa lor abia acum începe. După încheierea discursurilor, studeţii au rămas la concertul în care au cântat Ovidiu Lipan Ţăndărică, trupa Bosquito, Irina Rimes şi trupa VUNK. 
 
 

Comentarii