Grea e cartea. Peste 70% dintre elevii ieşeni de la ţară au luat sub 5 la evaluarea naţională

marți, 22 martie 2016, 02:57
4 MIN
 Grea e cartea. Peste 70% dintre elevii ieşeni de la ţară au luat sub 5 la evaluarea naţională

"Rezultate mai bune în mediul urban şi mai slabe în mediul rural, acolo unde copilul învaţă mai puţin acasă şi unde este pus la treburi gospodăreşti”, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general al ISJ 

Simulările celor două examene naţionale s-au încheiat, rezultatele fiind făcute publice la sfârşitul săptămânii trecute. În urma acestora, reprezentanţii învăţământului preuniversitar ieşean au identificat o serie de probleme ce trebuie remediate până la examenul propriu-zis. Atât la clasa a VIII-a cât şi la clasa a XII-a, aproximativ jumătate din elevii care au simulat probele la română, matematică, istorie, geografie şi restul disciplinelor la alegere, au de recuperat materie.

La evaluarea naţională au participat 186 de şcooli în care s-au susţinut probele, iar prezenţa a fost de aproximativ 96% (95,94% la română şi 95,83% la matematică). „O prezenţă bună, cu şcoli care au avut o prezenţă de 100%, dar şi şcoli care au avut o prezenţă slabă, de sub 70%, şi care sunt în atenţia noastră. Este vorba de şcoli din zone în care trăiesc comunităţi de etnie rromă şi au o rată ridicată a absenteismului. Rezultate mai bune în mediul urban şi mai slabe în mediul rural, acolo unde copilul învaţă mai puţin acasă şi unde este pus la treburi gospodăreşti”, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general al ISJ.  

Dintre elevii prezenţi la simularea Evaluării, mai puţin de jumătate (42,32%) au demonstrat, după parcurgerea primului semestru din anul şcolar în curs, o pregătire de etapă care să depăşească nivelul notei 5.00. Această scădere a mediilor este determinată de diminuarea notelor obţinute de elevi la matematică, disciplina care le dă în continuare cea mai mare bătaie de cap. Astfel, în mediul rural, au obţinut medii sub 5 un procent de 72,97% dintre elevi, în condiţiile în care, la oraş, 65,54% dintre elevi au obţinut note peste 5. 

Informatica, cea mai iubită disciplină de la "bac"

La simularea susţinută la examenul de bacalaureat s-au înscris 5.456 de elevi de clasa a XII-a, din care au lipsit 700, iar unul a fost eliminat. Deoarece şi cei de clasa a XI-a au trecut prin această simulare, şi aici s-au înscris peste 5.880 de elevi, din care au absentat peste 360, înregistrându-se şi doi eliminaţi din examen. La această simulare au fost implicate 58 de şcoli, iar prezenţa a fost una bună.

„Elevii de clasa a XI-a şi a XII-a încep să înţeleagă ce înseamnă un examen, presiunea, încadrarea în timp, cât trebuie să scrie pe ciornă… Prezenţa a fost suficient de bună, cu menţiunea că elevii de clasa a XI-a au avut o promovabilitatea mai mică decât colegii lor mai mari. Rezultate bune la informatică, geografie, istorie. Matematica rămâne un prag fatal pentru unii, iar la română trebuie să se înveţe, studiul constant poate acoperi problemele cu care elevii se confruntă. Menţionăm însă că, faţă de simularea din decembrie, gradul de promovabilitate a crescut cu 10%, ceea ce arată că elevii au început să se mobilizeze”, a precizat inspectorul general al ISJ.

La clasa a XI-a, promovabilitatea la limba română a fost de 64,83%, la matematică de 32, 50%, iar la istorie de 67,68%. În funcţie de filieră, procentele arată diferit. Cele mai bune rezultate le-au avut elevii de la filiera teoretică, la limba română, unde s-a înregistrat o promovabilitate de 83,80% iar cea mai mică promovabilitate s-a înregistrat la filiera tehnologică, la disciplina matematică, unde doar 14,03% dintre elevi au trecut.

Rezultate excepţionale au obţinut şi elevii de pe filiera vocaţională la română, unde s-a înregistrat o promovabilitate de 72,16%. La clasa a XII-a, gradul de promovabilitate a fost de 45,99%, analiza comparativă a rezultatelor la simulările din 2014, 2015 şi 2016 scoţând în evidenţă faptul că procentele de promovabilitate pe discipline sunt în creştere la limba română, istorie, biologie, geografie, dar sunt sensibil mai mici la matematică, fizică, chimie, informatică şi disciplinele socio-umane.

Totuşi, cele mai mari note s-au înregistrat la proba la alegere a profilului. La informatică s-a înregistrat cel mai mare procent de promovabilitate, de 89,11%, urmată de istorie, unde s-a înregistrat un procent de promovabilitate de 88,31%, apoi de geografie, unde s-a înregistrat 84,12%. La matematică şi fizică însă procentul este de 47%, respectiv 48%.

Totodată, menţionăm faptul că, în mediul rural, promovabilitatea la simularea bacalaureatului este de doar 24,78%, faţă de 47,89%, cât s-a înregistrat în mediul urban. Diferenţa vine şi din faptul că la ţară sunt puţine licee, majoritatea tehnologice, unde rezultatele sunt modeste an de an.

 

Comentarii