Mii de apartamente pe locul fostei fabrici de utilaje

HĂRȚI: Cel mai mare proiect imobiliar de după 1990 din Iaşi! Imens cartier nou de blocuri

luni, 02 octombrie 2017, 02:03
4 MIN
Pe o suprafaţă de 24 de hectare vor fi blocuri cu 6, 11 sau 20 de etaje.

Cel mai mare proiect imobiliar din municipiul Iaşi a intrat în dezbatere în această perioadă la nivelul Primăriei. Iniţiativa aparţine unor oameni de afaceri slovaci şi are în vedere amplasamentul fostei fabrici Nicolina. Despre acest proiect s-a vorbit în mai multe rânduri în trecut, dar Planul Urbanistic Zonal (PUZ) a fost supus procedurii locale de autorizare începând cu luna august 2017.

Din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, faţă de pro­punerea iniţială, care poate fi consultată şi pe un site realizat în acest sens de investitor, schimbările sunt semnificative. În primul rând, în ceea ce priveşte numărul de blocuri. În noul PUZ sunt prevăzute cel puţin 45 de blocuri şi un complex comercial.

„Ziarul de Iaşi“ vă prezintă în exclusivitate detalii din noile planuri ale companiei Sticknet Investment SRL, o companie din Bucureşti care are în acţionarat o firmă off-shore (cipriotă) administrată de oameni de afaceri slovaci.

Sticknet a achiziţionat două terenuri de la Nicolina pentru suma de peste 32 milioane euro în perioada 2009 – 2011. Acum, investitorul are la dispoziţie o suprafaţă de 24 ha, dublă faţă de cea pe care a fost amenajat Palasul. Indicatorii urbanistici propuşi prin PUZ permit slovacilor să amenajeze până la 4.000 de locuinţe. Numărul a fost estimat la o medie de 50 mp/apartament, ţinând cont de bilanţul teritorial propus şi coeficientul de utilizare a terenului (CUT).

În timp ce suprafaţa ocupată de blocuri la sol ajunge la circa 72.000 mp, coeficientul (raportul dintre suprafaţa construită şi suprafaţa parcelei) este cuprins între 2 şi 4 (amplasamentul este zonificat în mai multe unităţi teritoriale). Dar, deocamdată, proiectul se află în discuţii şi poate suferi modificări în funcţie de analizele pe care le vor face specialiştii municipalităţii.

Un flux suplimentar de mii de maşini pe N. Iorga şi Socola

Proiectul Sticknet a trecut deja de un prim hop la nivelul Primăriei: a primit avizul de oportunitate de la Comisia de arhitecţi. Însă, cu o condiţie: să fie studiate mai bine circulaţiile. În context, demn de precizat este că fluxul de maşini, care este de ordinul miilor, va fi descărcat pe două artere deja supraaglomerate în mai multe momente ale zilei: bd. Socola şi bd. Nicolae Iorga. Aceasta este, de fapt, şi una dintre problemele proiectului – aglomerarea traficului.

Din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, investitorii au prevăzut construirea unei reţele de drumuri în interiorul ansamblului, cât şi la limitele acestuia, inclusiv cu sensuri giratorii şi o şosea cu patru benzi (la limita cu zona Kaufland şi de-a lungul căii ferate cu ieşirea spre zona Granit). O şosea (cu două benzi) este prevăzută la limita estică a terenului deţinut de Sticknet. Arhitecţii din Comisia de oportunitate au recomandat investitorului să studieze mai bine circulaţia în zona Granit şi în zona spre calea ferată. Nu în ultimul rând, Sticknet trebuie să prezinte în planşa de reglementări urbanistice PUZ-urile vecine aflate în curs de avizare.

În ceea ce priveşte parcările, investitorii au prevăzut cel puţin 1.500 de locuri la nivelul solului, fiind în plan şi o parcare supraterană. Deocamdată, nu e clar câte locuri de parcare vor fi amenajate în total.

Regim maxim de înălţime: 80 metri

Comisia de oportunitate nu a avut comentarii legate de regimul de înălţime maxim stabilit: 80 metri – cea mai mare înălţime prevăzută pentru o clădire din Iaşi, indiferent de funcţiune. Acest regim ar putea fi atins la tronsoanele de bloc cu 20 de etaje (plus un etaj tehnic) propuse în zona dinspre Piaţa Nicolina, pe partea de teren din dreptul sensului giratoriu de pe str. Mitropolit Vaarlam şi parcarea de la Kaufland.

În spatele celor trei blocuri cu 20 de etaje, investitorii au propus un complex comercial (subsol, parter şi două etaje).

Pe latura estică a amplasamentului figurează nouă blocuri cu 11 etaje, în imediata vecinătate a fostului pavilion admi­nistrativ al Nicolinei.

În partea sud-estică a amplasamentului figurează peste 30 de blocuri cu 6 sau 11 etaje.

În ultimele săptămâni, investitorii, alături de arhitecţi, au iniţiat consultări cu specialişti de la nivelul Primăriei. Reprezentanţii Sticknet Investment SRL nu au putut fi contactaţi la sfârşitul săptămânii trecute, dar pe site-ul dedicat proiectului se arată că estimările acestora sunt că planul urbanistic ar urma să fie aprobat până la finalul anului 2017.

Sticknet Investment are sediul în Bucureşti şi care ca obiect principal de activitate „cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobi­liare proprii“. Firma figurează cu zero angajaţi încă de la înfiinţare (2008) şi, în fiecare an din perioada 2009 – 2016 a raportat pierderi. În total, este vorba despre peste 20 milioane euro. Asociatul unic al firmei este compania off-shore Sticknet Development LTD cu sediul în Cipru, iar administratorul este Julia Csakvariova.

Sticknet a achiziţionat primul teren de la Nicolina în 2009. La vremea respectivă, firma a achitat 25,7 milioane euro pentru 6,2 ha. Ulterior, în 2011, la o licitaţie organizată de Management Reorganizare Lichidare SPRL Iaşi, Sticknet a cumpărat încă 18,73 ha la un preţ de chilipir: aproape 7 milioane euro.

Comentarii