Hemoragia face bine

joi, 19 iunie 2014, 01:50
3 MIN
 Hemoragia face bine
În contextul preconizatei fuziuni dintre PNL şi PDL, Adomniţei şi Oprea au o şansă unică în istoria post-decembristă a Iaşului. Să creeze prima structură politică locală neinfestată de pesedism.

Iunie 2008, alegeri locale. Liberalii îi îndeamnă, subtil, pe votanţii lui Cristian Adomniţei să voteze în turul doi cu pesedistul Gheorghe Nichita. Pedelistul Dumitru Oprea, consiliat la vremea respectivă de Dan Cârlan, pierde cele mai strânse alegeri din istoria recentă a Iaşului. Cine ştie cum ar fi arătat oraşul astăzi dacă Relu Fenechiu n-ar fi făcut pactul cu PSD. În fine, sacrificiul liberalilor este răsplătit cu un post de viceprimar pentru Camelia Gavrilă. Noiembrie 2008, alegeri parlamentare. Toţi ochii sunt aţintiţi pe campania electorală din Colegiul Copou – Păcurari. Favoriţi sunt candidaţii dreptei, pedelistul Dan Cârlan şi liberala Camelia Gavrilă. Cel mai curat Colegiu, cea mai murdară campanie. Sunt aruncate în joc sume record de bani pentru cucerirea a câtorva cartiere. Scârbit, electoratul merge pe mâna pesedistului Tudor Ciuhodaru. Iunie 2012, alegeri locale. Pesedistul Gheorghe Nichita se confruntă cu doi politicieni arţăgoşi: întretimp-conservatorul Tudor Ciuhodaru şi pepededistul Daniel Oajdea. Candidatul PSD câştigă detaşat, dar se alege cu câteva zgârieturi. Noiembrie 2012, alegeri parlamentare. Un anume Gabriel Surdu, devenit şef la PDL Iaşi, îi trage covorul de sub picioare lui Teodor Baconschi, candidatul… PDL. Pierd amândoi. Mai 2014, alegeri europarlamentare. Liderul PNL Victor Chirilă urcă la sediul PSD pentru a saluta victoria stângii. Pedelistul Gabriel Surdu desface o şampanie acasă.

Iunie 2014, adevăratele alegeri. Camelia Gavrilă a demisionat din PNL pentru a-şi păstra funcţia de director la ISJ. S-a mutat la dreapta lui Gheorghe Nichita, unde îl regăseşte pe onorabilul Dan Cârlan, promovat consilier al primarului. Victor Chirilă a devenit impresar. Vânează liberali pe care să-i transfere la PSD-ul condus de Gheorghe Nichita. Întretimp-pepededistul Tudor Ciuhodaru şi colegul Daniel Oajdea sunt somaţi de la centru să se alieze cu partidul lui Gheorghe Nichita. Îi vor strânge mâna, oricum zgârieturile nu se mai văd. Relu Fenechiu s-a mutat în Colegiul Copou – Păcurari. Pedelistul Gabriel Surdu mai desface o şampanie acasă.

Singurii care au rămas pe dinafară sunt Cristian Adomniţei şi Dumitru Oprea. Pentru un observator atent al politicii locale, era evident încă din 2008, când îşi scoteau ochii, că "haimanaua" şi "micul Hitler" vor fi nevoiţi la un moment dat să facă echipă. Nu neapărat pentru că ar fi compatibili, ci pentru că structural ambii sunt alergici la pesedism. Fireşte, nici unul nu s-au sfiit să pozeze alături de PSD atunci când propriul scaun a fost în joc, dar, spre deosebire de alţii, lehamitea li se citea pe faţă. În contextul preconizatei fuziuni dintre PNL şi PDL, Adomniţei şi Oprea au o şansă unică în istoria post-decembristă a Iaşului. Să creeze prima structură politică locală neinfestată de pesedism. Pentru o operaţie cât mai reuşită, lipitorile Chirilă şi Surdu trebuie încurajate să sugă cât mai mult din vechile filiale. Chiar dacă noua filială nu va câştiga alegerile locale din 2016, cel puţin va exista, pentru prima dată, o alternativă.  

 

Comentarii