De Business

Punem punctul pe știi

Ieşeni cu credite la BCR se vor trezi peste noapte datori la alte bănci

luni, 18 mai 2015, 01:50
4 MIN
 Ieşeni cu credite la BCR se vor trezi peste noapte datori la alte bănci

Cea mai mare bancă din ţară a scos la vânzare credite neperformante în valoare de 3,6 miliarde euro. Din calculele „Ziarului de Iaşi” rezultă că la nivel de judeţ ar fi vorba despre 100 milioane de euro. Persoanele care vor deveni datoare la alte entităţi financiare au aceleaşi drepturi. Oficialii băncii nu au oferit un punct de vedere pe această temă până la închiderea ediţiei.

Banca Comercială Română va scoate la vânzare în perioada următoare cel mai mare pachet de credite neperformante din istoria ţării. Valoarea acestuia este de 3,6 miliarde de euro, echivalent în lei, practic cât suma pe care Erste a plătit-o la finele anului 2005 pentru a intra în posesia pachetului de 60% din acţiunile celei mai mari bănci din România. Pe lângă credite din portofoliul BCR, lotul scos la vânzare cuprinde şi expuneri pe companii româneşti aflate în afara bilanţului şi care au fost transferate fie la Viena, fie în altă parte, potrivit presei de business din Capitală. Aproximativ trei la sută din pachetul de credite neperformante vizează direct judeţul Iaşi.

 
 
Ce drepturi au persoanele cu restanţe
 
 
La Iaşi, potrivit ultimei statistici întocmite de Banca Naţională a României (BNR), de la nivelul lunii martie 2015, valoarea cumulată a creditelor restante în lei şi valută se apropie vertiginos de pragul de 695,1 milioane de lei. La nivelul întregii ţări creditele restante în lei şi valută însumează 24 miliarde lei. Astfel, rezultă că 2,82% din împrumuturile restante în ţară aparţin locuitorilor judeţului Iaşi. Păstrând aceeaşi proporţie, în portofoliul ce urmează a fi vândut de BCR creditele restante ale ieşenilor valorează 101,5 milioane de euro, aproximativ 450 milioane de lei la cursul leu-euro actual. Deşi jurnaliştii “Ziarului de Iaşi” au contactat reprezentanţii BCR pentru a obţine detalii privind lotul de credite restante de la Iaşi ce urmează a fi cedat către o altă instituţie financiară, pe adresa redacţiei nu a fost trimis un răspuns până la închiderea ediţiei. Ce se va întâmpla însă cu ieşenii care vor fi “transferaţi” din curtea BCR? Legislaţia din domeniul protecţiei consumatorilor spune clar că aceştia vor avea aceleaşi drepturi ca şi în cazul creditorului iniţial. „Cesiunea creanţei este un drept al creditorilor prevăzut de legislaţie, atât de Codul Civil, cât şi de normele specifice din domeniul protecţiei consumatorilor. Condiţia în aceste situaţii este de a notifica pe consumator privitor la cesiune. Conform OUG nr. 50/2010 consumatorii au aceleaşi drepturi în raport cu noul creditor, precum le aveau şi faţă de cel iniţial, respectiv contractul de credit va trebui respectat conform prevederilor stabilite”, potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
 
 
Se poate obţine 500 milioane de euro
 
 
Potrivit informaţiilor neoficiale din piaţa bancară, citate de „Ziarul Financiar”, memorandumul de prezentare a tranzac­ţiei a fost lansat de BCR, acesta adresându-se unui grup destul de redus de investitori străini, care pot gestiona un portofoliu de asemenea dimensiune. Până la finele acestei luni trebuie depuse ofertele neangajate ca ulterior să fie demarat şi procesul de due-dilligence precum şi cel de analiză şi audit al creditelor neperformante scoase de BCR la vânzare. Conform aceleiaşi publicaţii de business, abia ulterior vor putea fi lansate ofertele, iar în trimestrul patru al acestui an este posibil ca tranzacţia să se finalizeze, cu condiţia ca ofertele primite pentru lotul de credite neperformante să se ridice la pretenţiile acţionarului majoritar al BCR. Totodată, pe piaţă se vehiculează faptul că valoarea tranzacţiei poate varia între 400 şi 600 milioane de euro. Aceasta nu este prima mişcare de acest gen a BCR menită a scoate la lumină „scheletele din dulap”. Ca urmare a crizei economice, valoarea creditelor neperformante acumulate de cea mai mare bancă a ţării se apropia de 30% din portofoliul total pe segementul împrumuturi, atât pe retail cât şi companii. Astfel, anul trecut BCR a vândut în două tranzacţii peste 700 milioane euro credite neperformante: în prima mişcare de acest tip preţul a fost de zece cenţi la un euro, iar în cazul celeilalte tranzacţii de şase cenţi la un euro, conform unor surse din piaţă, citate de „Ziarul Financiar”.
 
 
Se vede luminiţa de la capătul tunelului?
 
 
După primul trimestru al acestui an BCR a realizat 344 milioane lei profit net, iar oficialii instituţiei financiare se laudă cu faptul că portofoliul de credite neperformante continuă să scadă. „Eforturile susţinute de a rezolva moştenirea de credite neperformante (NPL) şi de a îmbunătăţi calitatea portofoliului de credite performante sunt vizibile în ambele segmente retail şi corporate. Ponderea NPL a scăzut la 25,6% comparativ cu 30,3% în Trim.1 2014, în timp ce rata de acoperire a NPL a rămas stabilă la un nivel foarte confortabil de 75,7%”, potrivit unui comunicat emis de conducerea BCR la începutul acestei luni.
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Comentarii