Ieşenii, la mila lui Dumnezeu! Un singur echipaj de prim ajutor a rămas în judeţ

marți, 05 august 2014, 09:55
5 MIN
 Ieşenii, la mila lui Dumnezeu! Un singur echipaj de prim ajutor a rămas în judeţ

Din cinci echipaje de prim ajutor din judeţ mai funcţionează doar unul.

Din cinci echipaje de prim ajutor (EPA) care funcţionau în 2008 în judeţ, unul singur a reuşit să „supravieţuiască“ crizei economice şi să asigure şi azi servicii medicale de urgenţă în teritoriu. Echipajul din oraşul Podu Iloaiei a rezistat pentru că au fost ajustate cheltuielile de la alte proiecte, potrivit primarului din localitate, Istrate Constantin, şi pentru că comunitatea a înţeles că un astfel de proiect este vital pentru siguranţa cetăţenilor săi. Între timp, localnicii din comunele Şipote, Ţibăneşti, Popeşti şi Bivolari, acolo unde exista câte un EPA – care deservea şi localităţile învecinate acestora, nu doar pe cele din comunele care deţineau serviciul – aşteaptă uneori minute în şir până când echipajul de ambulanţă sau al SMURD-ului ajunge să acorde primul ajutor.

„Acum în judeţ avem un singur EPA care funcţionează. Celelalte patru nu îşi mai desfăşoară activitatea de câţiva ani pentru că o parte dintre primăriile care colaborau pentru menţinerea serviciului nu au mai putut contribui financiar la întreţinerea acestuia. Noi colaborăm foarte bine cu cei de la Podu Iloaiei, îi felicităm pentru că au reuşit să continue proiectul, dar este păcat că în tot judeţul avem un singur echipaj“, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD.

În această situaţie s-a aflat la începutul lunii mai un bărbat în vârstă de 30 de ani din comuna Ţibăneşti care şi-a tăiat piciorul cu faiul şi la care echipajul de intervenţie a ajuns abia după o oră de la petrecerea accidentului.

„În urma apelului la 112, i-am trimis noi, de la spital, un echipaj cu medic, însă drumul până la Ţibăneşti este destul de dificil de parcurs. Din nefericire, echipajul de prim ajutor din zonă a fost defiinţat pentru că primăria nu a mai avut bani, elicopterul nostru era într-o revizie în momentul primii apelului şi atunci am trimis o ambulanţă să-l transporte la spital“, declara atunci prof. dr. Diana Cimpoeşu.

Zilele trecute, în aceeaşi comună, o femeie în vârstă de 42 de ani a căzut de pe stog şi şi-a fracturat coloana vertebrală. Pentru salvarea ei, în urma apelului la 112, elicopterul SMURD s-a deplasat la Ţibăneşti şi a adus victima la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi.

„Punctul de prim ajutor din zonă a fost desfiinţat pentru că la un moment dat primăriile care colaborau pentru întreţinerea acestuia nu şi-au mai plătit partea şi atunci personalul a plecat şi s-a angajat în altă parte. Acum mai avem echipament însă nu are cine să-l folosească“, a spus Dănuţ Cristescu, viceprimarul comunei Ţibăneşti.

Primăria Podu Iloaiei, un exemplu

Echipajele de prim ajutor din judeţ au fost înfiinţate în 2007 şi – cu excepţia celui din Podu Iloaiei – până în 2009 s-au desfiinţat. Acestea asigurau în permanenţă acordarea serviciilor medicale de urgenţă cetăţenilor din zonele arondate şi contribuiau astfel la salvarea persoanelor aflate în stare critică. Angajaţii erau persoane din comună, care făcuseră cursuri practice şi teoretice la ISU Iaşi şi care obţinuseră astfel calificarea de paramedic. EPA aparţineau de o singură comună din judeţ, dar deserveau şi localităţile limitrofe acestora. Însă din cauza costurilor de întreţinere a autospecialei şi de salarizare a celor 12 angajaţi proiectul a murit în patru dintre comunele care îl implementaseră.

„Noi am fost lideri de zonă pentru echipaj, am avut maşină specială de la ISU Iaşi, pe care încă o deţinem, însă nu am reuşit să ne înţelegem şi cu celelalte comune pe care le deservea Trifeşti, Probota, Ţibăneşti ca să putem plăti cheltuielile. Eu am optat să-l menţinem, să îmbunătăţim calitatea serviciilor medicale pentru persoanele din comună, dar la un moment dat cheltuielile cu angajaţii şi cu întreţinerea maşinii ajungeau la aproximativ 2 miliarde de lei vechi şi nu ne-am mai putut permite“, a explicat Dumitru Teodorescu, primarul comunei Bivolari.

Din punctul său de vedere, comuna Miroslava ar fi singura comuna din judeţ care şi-ar putea permite să întreţină un astfel de serviciu. „Noi aici, în NE judeţului, la graniţa cu Republica Moldova, nu avem posibilităţi“, a adăugat acesta. Acum, în comuna Bivolari, autoturismul dotat special pentru intervenţii de prim ajutor stă în garaj, iar cel din comuna Şipote, asigură intervenţii ale ISU Botoşani, către care a fost închiriată la începutul lui 2009, odată cu abandonarea proiectului.

„Serviciul deservea şi locuitorii comunelor învecinate Andrieşeni, Vlădeni, Plugari, însă la sfârşitul lui 2008 a fost desfiinţat. Serviciul era foarte util mai ales având în vedere că atunci DJ 282 B arăta foarte rău. Existenţa echipajului salva timp şi implicit viaţa celui care avea nevoie. Autospeciala se deplasa la bolanv şi deja o transporta la spital în timpul în care acum pacientul încă aşteptă să ajungă maşina de la Iaşi, de la 60 de km distanţă“, a spus Ionel Nicuriuc, primarul comunei Şipote.

Totuşi, la Podu Iloaiei s-au găsit soluţii pentru menţinerea serviciului chiar dacă costurile acestuia sunt asigurate de o singură primărie, cea a oraşului.

„Noi am redus cheltuielile de la alte obiective şi am reuşit să-l menţinem pentru că este absolut necesar pentru locuitorii noştri, dar şi pentru cei din comunele învecinate. Serviciul este întreţinut financiar numai de către noi, chiar dacă multe intervenţii au loc pe E 583 şi în localităţile apropiate. Noi suportăm salarizarea celor 12 angajaţi şi revizia autospecialei, ceea ce înseamnă aproximativ 2 miliarde de lei, iar SMURD-ul ne asigură carburantul“, a precizat Istrate Constantin, primarul din Podu Iloaiei.
 

Comentarii