În 12 clase de liceu bate vântul. Elevii vor să fie mai degrabă bucătari decât sudori sau tinichigii

miercuri, 23 septembrie 2015, 01:55
3 MIN
 În 12 clase de liceu bate vântul. Elevii vor să fie mai degrabă bucătari decât sudori sau tinichigii

La liceele şi colegiile tehnice din judeţ, 12 clase au rămas fără elevi. Numărul maxim de cursanţi ce putea fi absorbit de acestea era de 300

Meseriile de sudor, laminorist, tinichigiu sau electrician nu mai au chiar atât de multă căutare în rândul tinerilor care doresc să se specializeze pe o meserie. Din acest motiv, în anul şcolar care tocmai a început, au fost scoase din planul de şcolarizare clase întregi.

În urma înscrierilor din vară la liceele şi colegiile tehnice din municipiul Iaşi, 12 clase au rămas fără elevi, deşi ele au fost incluse în planul de şcolarizare pentru anul 2015-2016, cu un număr maxim de 300 de elevi. Numărul de clase a fost stabilit de Inspectoratul Şcolar Judeţean în funcţie de numărul de elevi de clasa a VIII-a care au ieşit la începutul verii de pe băncile şcolii. Vorbim de clase nerealizate în întregime ori pe jumătate, deoarece o parte dintre absolvenţii de gimnaziu ori nu au mai avut continuitate în învăţământul preuniversitar, ori s-au îndreptat spre alte specializări, mai căutate.

În ciclul liceal au rămas fără elevi şase clase, printre care o clasă cu specializarea Electric de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, o clasă cu specializarea Construcţii, instalaţii şi lucrări publice, o clasă Electronică automatizări şi o clasă cu specializarea Mecanică de la Colegiul Tehnic de Transporturi şi Construcţii şi alte două clase la Liceul Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări, din care una cu specializarea Electric şi una de Mecanică. 

Este vorba de un număr maxim de 160 de elevi care ar fi putut exista în aceste clase, însă trebuie să ţinem cont şi de faptul că în planul iniţial sunt propuse mai multe locuri decât sunt în realitate pentru situaţiile în care vin elevi şi din alte judeţe. Situaţia claselor din învăţământul profesional este cam aceeaşi.

Cu două clase pe jumătate nerealizate se află Colegiul Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii „Gh. Mârzescu”, la specializările Electrician exploatare joasă tensiune şi Electrician de întreţinere şi reparaţii aparatură electrocasnică, la Colegiul Tehnic de Transporturi şi Construcţii nu s-au realizat în întregime clasele cu specializarea Electromecanic material rulant şi Agent comercial feroviar, iar la Liceul Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări nu s-au realizat efectivele la patru clase.

Dintre acestea, două au fost desfiinţate deoarece n-au avut niciun elev înscris (Tinichigiu vopsitor auto şi Laminorist), iar la clasele Confecţioner tâmplărie din aluminiu şi mase plastice şi cea de Sudor, efectivul s-a realizat doar pe jumătate. Aici vorbim de un maxim de 136 de elevi care s-ar fi putut înscrie. În judeţul Iaşi, pe ciclul liceal s-a realizat un număr de 293 de clase, din care 211 la liceu şi 82 la învăţământul profesional. Dintre acestea, 174 de clase sunt în municipiul Iaşi (148 liceu şi 26 profesional).

În urma alegerilor făcute de absolvenţii de gimnaziu, se poate abserva faptul că adolescenţii care aleg o meserie se îndreaptă mai mult spre specializările ce ţin de bucătărie. Pe bună dreptate, dacă ar fi să ne orientăm după locurile de muncă de la Agenţia Judeţeană a Ocupării Forţei de Muncă. Mai mult de jumătate dintre angajatori caută pizzeri, shaormişti, brutari, bucătari, cofetari, ospătari, simigii, chelneri şi barmani.

 

 

 

 

Comentarii