În atenţia amatorilor de ieşiri în natură: Au apărut CĂPUȘELE!

marți, 12 aprilie 2016, 01:58
2 MIN
 În atenţia amatorilor de ieşiri în natură: Au apărut CĂPUȘELE!

Trei ieşeni au ajuns după acest weekend la spital cu astfel de insecte în piele. Nu este obligatoriu să ajungeţi la spital cu căpuşa dacă ştiţi ce aveţi de făcut  

Odată cu creşterea temperaturilor, căpuşele au început să facă primele victime, iar ieşirea la iarbă verde s-a terminat pentru unii ieşeni la spital. În weekend, trei ieşenii au venit în Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul „Sfântul Spiridon” să ceară ajutor medicilor după ce au fost înţepaţi de căpuşe. „În ul­ti­mele două zile, trei pacienţi s-au pre­zentat în UPU după ce au fost înţe­paţi de căpuşe. Aceştia nu prezentau complicaţii. Le-a fost extrasă insecta şi au fost îndrumaţi către Spitlaul de Boli Infecţioase pentru a fi luaţi în evidenţă”, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU – SMURD.

În cazuri rare, căpuşele pot provoca apariţia bolii Lyme. Medicii sfătuiesc ieşenii să nu îndepărteze căpuşa de pe piele trăgând-o cu unghia deoarece există riscul de infecţie atunci când insecta se rupe şi îi rămâne capul în piele, ci cu ajutorul unei pensete. Desprinderea insectei se execută prin fixarea pensetei pe capul căpuşei şi prin extragerea ei, dintr-o singură mişcare.

Conform medicilor, în cele mai multe cazuri oamenii nici nu observă că au fost înţepaţi de căpuşe. Manifes­tările bolilor transmise de căpuşe in­fectate debutează la câteva zile sau săptămâni după muşcătură. Atunci, victimele pot dezvolta simptome precum febră, amorţeală, erupţii cutanate, slăbi­ciu­ne, durere şi inflamaţie a articu­laţii­lor, palpitaţii, scurtarea respiraţiei, greaţă şi vărsături. Specialiştii recomandă în caz de drumeţii sau ieşiri la iarbă verde purtarea hainelor lungi şi deschise la culoare, sau folosirea spray-urilor repelente din farmacii speciale pentru ţinerea la distanţă a căpuşelor.

 

Comentarii