În Parlament nu a fost doar circ

vineri, 30 octombrie 2015, 02:50
3 MIN
 În Parlament nu a fost doar circ

Efectul concret în votul legat de Elena Udrea este că Parlamentul a oprit, pur şi simplu, arestarea parlamentarilor.

Nişte ore de confuzie, o numărătoare ca-n Caragiale, două rânduri de urne şi de bile, plus prilejul de a constata că unii parlamentari „grei de cap” le-ar fi pus pe toate într-o singură urnă, cea pentru reţinere, uitând să treacă pe la cea cu „arestarea”. Aparent, perdeaua de fum creată pentru salvarea Elenei Udrea de la o nouă arestare a avut aceeaşi reţetă: lehamite, ilaritate şi haos. În realitate, în Parlament nu a fost nicidecum circul obişnuit. S-au tranşat multe lucruri esenţiale; printre ele instituirea unui precedent legislativ, ridicarea unor baricade împotriva DNA şi un nou pact anti-justiţie, propunerea unei amnistii transpartinice pentru actele de corupţie legate de finanţarea partidelor.

Faţă de votul de la 9 februarie 2015 în dosarul organizării Galei Bute, când nu au existat probleme cu strângerea bilelor pentru încuviinţarea urmării penale, la 28 octombrie Elena Udrea nu a mai fost nevoită să ducă mâna la nas, semnalând respectarea omertei faţă de cineva anume. În dosarul Bogdan Buzăianu, cel mai deştept băiat din energie, în care este acuzată de o mită de milioane de euro, Elena Udrea nu a mai pomenit despre afacerile personale. A vorbit ca despre şpăgile tuturor partidelor: finanţările ilegale din campaniile electorale. „Dacă vorbim despre acuzaţiile de finanţare a campaniilor electorale, cu tot ce înseamnă cheltuieli de campanie, atunci cred că discuţia trebuie să fie una onestă, să se refere la toată clasa politică şi la ultimii 26 de ani. Primul pas este să renunţăm la ipocrizie. Cred că trebuie schimbată legea. Trebuie convenit cu toţi actorii politici că suntem la un moment zero, de la care nimeni nu mai repetă greşelile ultimilor 26 de ani. (…) Cunosc lucruri şi le voi spune când voi fi întrebată.” Cu astfel de aluzii, Elena Udrea a reuşit să convingă nişte lideri, sforari ai măşinăriei de vot din Parlament, că poate face dezvăluiri ce vor aduce pe foarte mulţi în vizorul DNA.

Este şi o altă situaţie faţă de 9 februarie anul curent. Udrea nu a mai fost detestabilă, fiindcă nu mai face cărţile, nu mai este un adversar cu care puterea să se răfuiască. Ea le-a transmis că împreună sunt mânaţi de aceeaşi pacoste, justiţia, în limbajul ei „sistemul”, care încearcă să-i doboare unul câte unul. De aici coalizarea cu parlamentarii puterii, cu partidul invizibil al penalilor, o parte cu dosare penale, alţii au probleme de incompatibilitate. O masă critică la care a prins foarte bine mesajul: „Mai curând ne unim cu toţii forţele şi oprim dominoul arestărilor”. Rezumând, o amnistie pentru faptele legate de finanţarea partidelor politice. Au reuşit, creând un precedent juridic despre care vom discuta mult timp înainte de acum încolo, dacă juriştii, constituţionaliştii, avocaţii poporului nu vor reuşi să-l deznoadă.

Cum? A fost pentru prima oară când o cerere pentru încuviinţarea urmăririi penale în acelaşi dosar a fost împărţită în două: pentru reţinere şi arestare. Reţinerea este realizată în vederea arestării. Altfel, care-i rostul? Pentru ce procurorii să mai reţină o persoană 24 de ore? Ca să se facă de râs şi să confirme eşecul acuzării? Fireşte că nu. Prin acest vot, efectul concret este că Parlamentul a oprit, pur şi simplu, arestările. De acum încolo, pionii importanţi ai reţelelor de putere şi corupţie aflaţi în Parlament vor putea beneficia de un asemenea tratament. Mai rămâne să vedem dacă votul este atacabil. Poate fi interpretat ca o nouă obstrucţionare a justiţiei? Oricum ar fi, Udrea promite lucruri interesante. Abia acum a reuşit să urce cota pariurilor privind viitoarele mari capete ce vor cădea în dosarul Buzăianu.

Comentarii