În sfârşit, locul I!

luni, 09 octombrie 2017, 01:43
3 MIN
 
Învingând-o în semifinale la Beijing pe letona Jelena Ostapenko, Simona Halep a urcat pe prima poziţie în topul mondial, performanţă pe care a reuşit-o doar Ilie Năstase acum 43 de ani. Simona a pierdut finala în faţa Carolinei Garcia, o jucătoare care ţinteşte calificarea în Turneul Campioanelor

 

Începând de astăzi, Simona Halep va urca pentru prima dată în carieră, pe locul 1 WTA, după ce a învins-o, sâmbătă, cu scorul de 6-2, 6-4, pe letona Jelena Ostapenko, în semifinalele China Open. Halep devine prima româncă lider mondial în tenis, al doilea român, după Ilie Năstase, care a fost numărul 1 ATP 40 de săptămâni, între 23 august 1973 şi 2 iunie 1974. Ea este cea de-a 25-a jucătoare care urcă pe cea mai înaltă treaptă a ierarhiei, în istoria de 44 de ani a WTA.

Simona Halep a arătat în semifinală acelaşi joc inteligent, aceeaşi siguranţă la serviciu, ca în întreaga săptămână. Loviturile ei au punctat atunci când a trebuit, defensiva ei nu a fost una oarbă, un zid care dă mingea înapoi, ci una care pregătea atacul decisiv. Calmă, relaxată, românca a dominat psihic partida, nu s-a lăsat copleşită de acel loc 1 WTA, care de trei ori în acest an a făcut-o să-şi piardă cumpătul în momentele decisive. Victoria de sâmbătă a fost una a minţii, a echilibrului, înainte de a fi una a tenisului, mai elaborat, mai bogat tehnic decât al letonei. Ostapenko a venit pe arena centrală cu singurul ei joc, cel al riscului cu orice preţ. Până acum i-a funcţionat, dar în faţa "noii" Simona Halep, nu. Siguranţa şi precizia Simonei Halep au strecurat îndoiala în mintea letonei, care a devenit apoi o pradă uşoară. Halep a început meciul cu un break la zero, pe fondul greşelilor consecutive ale Jelenei Ostapenko, l-a consolidat şi păstrat cu serviciul până la 4-2. La acest scor, Halep a câştigat un game lung, de peste 10 minute, pe serviciul adversarei şi imediat a făcut 6-2, după 39 de minute.

Setul secund a fost mai echilibrat. Halep a obţinut break-ul la scorul de 2-2, dar au urmat singurele momente din meciul de sâmbătă, în care concentrarea şi răbdarea ei au părut că se clatină. Ostapenko a reuşit două jocuri la rând, dar românca şi-a recăpătat echilibrul repede şi nu a mai lăsat nimic până la final, scor 6-4, după o oră şi 15 minute. Organizatorii China Open i-au făcut o surpriză după meci, oferindu-i un "1" din trandafiri, într-o frumoasă festivitate. În cealaltă semifinală, Caroline Garcia (15 WTA) a învins-o pe Petra Kvitova (Cehia, 18 WTA) cu 6-3, 7-5.

Din păcate, în finala de ieri, Simona a fost învinsă cu 4-6, 6-7 de jucătoarea franceză, aflată într-o formă de zile mari şi extrem de motivată de prinderea ultimului tren pentru finala WTA de la Singapore. Ea a reuşit să dubleze victoria de Premier 5 de la Wuhan cu cea de Premier Mandatory de la Beijing. În finala de ieri, Garcia a fost agresivă de la începutul meciului cu Halep, pentru că românca a abordat finala de la Beijing cu prea multă precauţie, cedând deliberat iniţiativa adversarei. În setul secund, fără break-uri, la 2-3, Halep a cerut interveniţia fizioterapeutului pentru o problemă musculară la piciorul drept. Ea a continuat jocul şi la 3-3 a avut nu mai puţin de nouă mingi de break, inclusiv avantaj de 40-0. Nu a reuşit să le fructifice şi setul a curs către tie-break, pe care Garcia l-a câştigat la 3.

* Marius Copil a jucat finala turneului challenger de la Kaohsiung (Taiwan), cu premii în valoare totală de 125.000 de dolari. Copil l-a învins în semifinale pe australianul Marinko Matosevic (635 ATP), scor 6-2, 7-6, după o oră şi 23 de minute.În finală, românul a pierdut cu 6-7, 5-7 în faţa rusului Evgheni Donskoi,  după o oră şi 37 de minute. Începând de astăzi, Marius Copil va ocupa locul 75 ATP, cel mai bun din carieră.

 

Comentarii