Incubatorul de olimpici ieşeni la matematică. În prezent sunt 11 copii din şcolile de elită

luni, 04 mai 2015, 01:50
4 MIN
 Incubatorul de olimpici ieşeni la matematică. În prezent sunt 11 copii din şcolile de elită

La Iaşi funcţionează un Centru de Pregătire de Ultraperformanţă „Hai la Olimpiadă". Acesta are în componenţă elevi de până în 15 ani. Deocamdată asigură pregătirea elevilor doar la matematică

11 elevi de la şcolile de elită din municipiu, cu vârste de până în 15 ani, formează Centrul de Pregătire de Ultraperformanţă „Hai la Olimpiadă“ din Iaşi. Puţini sunt cei care ştiu că acesta există pe lângă Centrul de Excelenţă al Inspectoratului Şcolar General şi că aici sunt pregătiţi cei mai buni dintre olimpicii la matematică. Este vorba de un proiect care a fost înfiinţat în anul 2014, la iniţiativa preşedintelui Fundaţiei Emag din România, care a deschis şase astfel de centre de pregătire în toată ţara (Bucureşti, Ploieşti, Cluj, Timişoara, Iaşi şi Constanţa).

„La Iaşi avem grupe doar pentru matematică, dar dorim să extindem centrul şi să facem pregătire şi la fizică şi informatică, cum avem în celelalte oraşe. În aceste centre de pregătire îi avem pe cei mai buni copii dintre cei mai buni, aceştia fiind aleşi în funcţie de rezultatele la olimpiade şi de pasiunea lor pentru matematică. Noi plătim pe cei mai buni profesori să pregătească aceşti copii, iar la acest capitol colaborăm cu Societatea de Ştiinţe Matematice din România, şi din toamnă vor funcţiona centre şi în Braşov, Buzău şi Craiova“, a declarat Tudor Vlad, preşedintele Fundaţiei Emag, venit special la Iaşi ca să-i felicite pe cei 7 elevi care au obţinut rezultate remarcabile la Olimpiada de Matematică de anul acesta.

Cine sunt profesorii care pregătesc elevii

Cei trei profesori care îi pregătesc pe elevii de la Centrul „Hai la olimpiadă!“ sunt Gabriel Popa şi Cristian Lazăr, profesori la Colegiul Naţional, şi Adrian Zanoschi, profesor la Colegiul „Negruzzi“. Aceştia îi pregătesc în sălile de curs ale Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, care este partener în acest proiect şi care susţine performanţa, la fiecare sfârşit de săptămână. „Copiii sunt juniori, adică au până în 15 ani şi încercăm să-i pregătim pentru concursurile internaţionale. Efectiv i-am chemat la centru, nu a fost o testare în prealabil, dar ei îndeplinesc condiţiile şi anume să fi participat la olimpiadele naţionale, să fi obţinut rezultate foarte bune şi să le placă ceea ce fac. Programa pe care o abordăm este însă extrem de dificilă, nu putem coborî prea mult“, menţionează Cristian Lazăr, unul dintre profesorii de la Centru.

Ce spun elevii despre pasiunea lor

Anul acesta, judeţul Iaşi trimite unul dintre elevii pregătiţi aici în lotul lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Matematică care va avea loc în perioada 20-26 iunie în Serbia. Lotul din care face parte Răzvan Morariu, în vârstă de 14 ani, are în prezent 11 elevi. După mai multe selecţii vor rămâne doar şase, care vor reprezenta echipa României. „Până în prezent am fost la toate olimpiadele naţionale de matematică posibile. Îmi place matematica de la grădiniţă, îmi plăcea să mă joc cu numerele şi am descoperit că mă descurc. Învăţătoarea m-a susţinut să merg pe această cale, apoi profesorii mei. Primul concurs a fost în clasa I, Myller. E mai mult decât frumos să fiu într-un centru de performanţă, era un vis pentru mine. Încerc zilnic să fac matematică, dar trebuie să mă axez şi pe celelalte discipline“, spune plin de responsabilitate Răzvan, elev în clasa a VIII-a.

Colega sa de la centrul de pregătire, Veronica Rotaru, are de asemenea rezultate extraordinare. La doar 13 ani are în palmares numeroase medalii de aur şi argint. Aceasta este elevă în clasa a VII-a şi mărturiseşte cu timiditate: „Sunt pasionată de matematică din clasele primare, însă în gimnaziu am fost recunoscută. Am câştigat de două ori la Olimpiada Naţională medalia de argint, apoi medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică şi o altă medalie de aur la Concursul naţional Speranţe Olimpice. De asemenea, am obţinut rezultate bune la alte numeroase concursuri. Părinţii sunt mândri de mine, pe viitor aş vrea să plec să fac facultate în străinătate“, spune Veronica Rotaru. La acest centru sunt înscrişi copii de la trei licee de elită din Iaşi: Colegiul Naţional, Colegiul „Racoviţă“ şi Colegiul „Negruzzi“, aceştia fiind susţinuţi de singurul finanţator, BCR.

 

Comentarii