Inedit: cameră cu jucării la Penitenciarul Iaşi. Cine are voie aici

miercuri, 01 iulie 2015, 01:52
2 MIN
 Inedit: cameră cu jucării la Penitenciarul Iaşi. Cine are voie aici

Penitenciarul Iaşi are de ieri un spaţiu mult mai prietenos pentru copiii celor care se află în spatele gratiilor. Împreună cu Asociaţia Alternative Sociale, a fost creat un spaţiu prietenos, cu jucării, cărţi, televizor, dar şi o măsuţă unde se pot colora cadouri pentru cei pe care au venit în vizită.

Proiectul inedit a fost lansat atât în penitenciarul ieşean, cât şi în cel din Vaslui, şi presupune, pe lângă o cameră de vizită cu pereţii plini de personaje din poveşti, şi consiliere şi ajutor material pentru o parte din copiii cu părinţi încarceraţi. „Când ni s-a propus acest proiect n-am crezut că se poate face, dar am reuşit să creăm un lucru frumos pentru copiii deţinuţilor. Aceştia nu vor mai avea senzaţia apăsătoare a acestui loc, ostil pentru ei. Nu am făcut decât să acceptăm şi să oferim un spaţiu. Bugetul nostru nu poate suporta amenajarea de noi spaţii, aşa că acest proiect a fost binevenit. Camera a fost dotată de cei de la Alternative Sociale, iar manopera încăperii şi lucrările au fost făcute chiar de către părinţii deţinuţi”, a declarat Marius Vulpe, directorul penitenciarului.

Acest proiect a luat naştere ca un semnal de alarmă cu privire la numărul mare de copii cu părinţi încarceraţi, numai în judeţul Iaşi numărându-se 993 de astfel de copii, care sunt expuşi unor etichete şi marginalizării. „Noi am făcut o investigaţie în perioada februarie-aprilie şi am aflat că în ţară sunt 16.764 de copii cu părinţi în închisoare. Aici nu se numără şi cei care au părinţi în închisorile din străinătate şi nici cei pe care părinţii nu i-au declarat. Aceşti copii au nevoi speciale, au stimă de sine scăzută pentru că le este ruşine şi sunt marginalizaţi de alţi copii. Avem 55 de copii din judeţul Iaşi incluşi în programul de asistenţă, în mare parte fiind din familii sărace, cu mulţi membri, din mediul rural. Pe lângă sărăcie se adaugă şi problemele de natură emoţională. Mamele în grija cărora au rămas copiii se simt depăşite de situaţie şi trăiesc simptome specifice anxietăţii sau depresiei cu repercusiuni asupra stării emoţionale a copilului. Copiii resimt dorul faţă de părintele absent, ruşine cu privire la fapta sevârşită de acesta, frica de a povesti despre faptul că tatăl lor este la închisoare şi sentimente de tristeţe”, a declarat Liliana Foca, coordonator de proiect în cadrul Alternative Sociale.

Iniţiatorii proiectului speră ca, prin exemplul de la Iaşi şi Vaslui, ministerul să creeze astfel de spaţii şi să aloce fonduri speciale pentru o astfel de cameră de vizită la restul penitenciarelor din ţară.

 

Comentarii